Logo Realitatea.md

(doc) Valeriu Zubco, fostul procuror general, vrea să se judece cu Realitatea.md. Ne-a trimis o cerere prealabilă

21 Ianuarie 2020, 12:35 // Societate

Ex-procurorul general Valeriu Zubco s-a arătat nemulțumit de o știre publicată pe Realitatea.md și ne solicită să dezmințim informația care-l vizează, deși înainte de a o publica, am discutat cu dumnealui, dar a refuzat să comenteze. Ne-a transmis o cerere prealabilă la adresa redacției, cu derogări procedurale, inclusiv, cu publicarea datelor cu caracter personal, prin care ne învinuiește de defăimare.

Foto: ipn.md

Este vorba despre știrea cu titlul: „#miliardulfurat: Cum s-ar fi pierdut un dosar DIICOT cu 15 volume, odată ajuns în Moldova? Ar figura cel puțin trei nume de ex-procurori”, în care am făcut referire exclusiv la declarațiile cetățenilor Denis Urechi și Alexei Damaschin, doi foști oameni de afaceri care se declară victime ale dosarelor fabricate, și la plângerile lor adresate procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Ultimii au dezvăluit despre situația suspectă în care ar fi dispărut un dosar de 15 volume trimis de către DIICOT România la Chișinău, în care ar figura numele unor ex-procurori cunoscuți și cum ar fi primit „otkat” (n.r. mită) 10 la sută din suma creditelor obținute din BEM, prin compania „Kelway Trading” din Panama, off-shore, pentru a nu impune să fie întorși banii furați și pentru a oferi protecție.

„Cele conținute în textul publicațiilor reclamante cu referire la persoana lui Valeriu Zubco nu corespund adevărului, deoarece acesta nu a primit sume între 5.000 de euro și 50.000 de euro de la compania „Kelway Trading” din Panama în genere, precum nici de la orice alte companii vizate în publicația reclamată. Alegațiile precum că Valeriu Zubco, în perioada exercițiului funcției de procuror general, ar fi primit sume între 5.000 de euro și 50.000 de euro de la compania „Kelway Trading” din Panama, constituie în sine expuneri de fapte a căror veridicitate nu rămâne decât a fi dovedite de către sursele mass-media ce au publicat informațiile reclamante. În caz contrar, informațiile răspândite sunt prezumate a fi false și defăimătoare, judecăți de valoare fără substrat factologic suficient, care lezează onoarea, demnitatea și/sau reputația profesională”, scrie Valeriu Zubco în cererea prealabilă.

Mai mult, Valeriu Zubco citează un articol din Legea cu privire la libertatea de exprimare, care spune că „persoana care se consideră defăimată poate solicita autorului informației care a răspândit-o rectificarea sau dezmințirea informației defăimătoare, acordarea dreptului la replică sau exprimarea scuzelor și compensarea prejudiciului cauzat”.

Ținem să amintim că, înainte de a publica știrea, Realitatea.md l-a solicitat telefonic. Valeriu Zubco, mai întâi, ne-a îndemnat să revenim mai târziu. Am revenit, dar nu a mai vrut să răspundă la nicio întrebare.

Dialogul:

V. Zubco: Nu putem vorbi. 

Reporter: De ce?

V. Zubco: Pentru că nu am încredere în mass-media.

Reporter: Din ce cauză?

V. Zubco: Iată, pur și simplu, nu am încredere în mass-media.

Reporter: Noi avem o informație pe care vrem fie să o dezmințim, fie să o confirmăm.

V. Zubco: Nu vreau să dezmint. Nu știu ce informație aveți și nici nu mă interesează.

Reporter: Noi totuși o să vă trimitem un mesaj cu întrebări, în speranța că ne veți răspunde.

V. Zubco: Ok, ok”.

Mesajul nostru cu întrebări a fost trimis pe telefon și pe Viber:

[Domnule Zubco, în speranța că totuși ne veți răspunde, vă trimitem acest mesaj:

1. Vă este cunoscută compania Kelway Trading din Panama? Ați primit vreodată bani prin această companie? Dacă da, pentru ce servicii?

2. Cât ați activat în domeniul procuraturii, ați identificat/auzit procurori care ar acoperi anumite schme sau ar falsifica dosare?

3. Sunteți în relație de rudenie cu domnul Eduard Mașnic? Dacă da, cine anume sunteți pentru procurorul menționat?

Elena Putregai, reporter Realitatea.md]

Răspunsul domnului Valeriu Zubco la mesaj a fost acesta: „Stimată doamnă, nu vă cunosc, nu sunteți clientă, dar dacă într-adevăr sunteți ziaristă de investigații veți găsi răspuns la glumele de prost gust. Vă rog să nu mă deranjați mai mult.

Mai amintim că, la publicarea știrii despre #miliardulfurat, am menționat că suntem deschiși să oferim dreptul la replică într-un nou material, cu actualizarea celui inițial.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8273 0.9922%
USD USD 16.9565 0.5688%
RUB RUB 0.2148 -0.9682%
RON RON 4.0680 1.0332%
UAH UAH 0.5991 0.4696%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile