Logo Realitatea.md

(DOC exclusiv) Ședința CUC, amânată cu scandal. Tiraspolul și negociatorii din partea Rusiei nu au vrut să introducă pe ordine subiectul despre răpirile de persoane

08 Octombrie 2020, 16:00 // Politica

Membrii delegației Transnistriei și Federației Ruse din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) au refuzat joi, 8 octombrie, să introducă pe ordinea de zi a ședinței subiectul ce ține de răpirea polițistului de către așa-numitele forțe de securitate nistrene, pe motiv că nu este în competența CUC de a examina astfel de cazuri, deși incidentul a avut loc în Zona de securitate. Ba mai mult, cele două părți au declarat că nu ar cunoaște nimic despre un asemenea incident.

„Ordinea de zi care a fost propusă de către partea moldovenească nu corespunde regulamentului privind întrunirea membrilor CUC. Nu este în competența Comisiei de a examina acest subiect ce ține de reținerea polițistului moldovean. CUC nu se ocupă cu anchete polițienești și nu poate interveni în procesul de lucru al organelor de anchetă, inclusiv prin includerea acestui subiect pe ordinea de zi, pentru a putea fi examinat la ședința de astăzi”, au declarat reprezentanții transnistreni din cadrul CUC.

Totodată, delegația Federației Ruse în cadrul Comisiei susține că nu cunoaște nimic despre caz și că a citit doar în presă, propunând ca subiectul să fie amânat pentru o altă ședință, deoarece nu cunoaște alte detalii decât cele prezentate astăzi de către membrii delegației de la Chișinău.

„Am citit în presă despre cele întâmplate. Este o temă pentru presă, dar nu pentru noi, noi oficial nu știm nimic, nu putem să ne expunem, nu am fost informați și nu putem să ne expunem. Dacă dețineți o astfel de informație expuneține-o și noi deja o vom analiza și ne vom pronunța. Nu m-a prea convins că acest subiect trebuie inclus pe ordinea de zi. Încerc să găsesc necesitatea de a examina acest subiect, pentru că informație, cu excepția ceea ce ne-ați prezentat dumneavoastră (partea moldovenească), noi nu avem. Nu putem să condamnăm acest caz așa cum se cere în punctul de includere în ordinea de zi de astăzi, pentru că nu avem un tablou clar al acestui incident. Subiectul a fost propus fie ca să anulăm această ședință, fie ca să impunem Transnistria să recunoască acest lucru. Este o chestiune care ține de organele de anchetă și nu de CUC. Propunem să amânăm acest subiect pentru altă ședință. Nu e clar ce să condamnăm: posturile, acest caz, sau această situație. Să condamnăm ceva este prematur. Ar trebui să avem și o poziție a părții transnistrene, ca să putem face o concluzie”, a spus un reprezentant rus în CUC.

Partea ucraineană în cadrul Comisiei a susținut demersul autorităților de la Chișinău. Susținem în totalitate ordinea de zi propusă de partea moldovenească. Dacă acest lucru s-a întâmplat în Zona de securitate, de ce noi nu putem să examinăm acest subiect și când altă dată vom examina acest lucru? Dacă este deschisă o cauză penală pe acest caz de către partea transnistreană lasă să vină și să ne spună acest lucru”, a spus unul din reprezentanții ucraineni.

Delegația de la Chișinău în cadrul Comisiei a insistat pe introducerea subiectului pe ordinea de zi și susține că, de fapt, ambele părți (Rusia și Transnistria) ar cunoaște despre cazul răpirii polițistului de către forțele de securitate de la Tiraspol.

„Considerăm că este o chestiune, care este importantă de a fi examinată de CUC. Dacă nu este suficientă informația prezentată de noi, atunci haideți să examinăm de ce nu au reacționat pacificatorii. Nu e binevenit de a ne detașa de la acest subiect, prin argumentul că nu este în componența noastră. Este un caz care s-a întâmplat în zona de securitate și mai ales cu un reprezentant al forțelor de ordine. Dacă nu era să fie în zona de securitate încă se putea de interpretat acest caz, dar așa e un caz, care e în compentența noastră să examinăm acest lucru”, au argumentat membrii delegației moldovenești ai Comisiei.

Într-un final, ședința CUC a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

La același subiect:

(VIDEO) Audieri în Parlament pe răpiri! Patru persoane au dispărut. Pe lângă polițist, a fost răpit și un angajat ASP

Reacția lui Dodon pe Facebook, despre răpirile din Transnistria. Știe doar de două, când, de fapt, patru persoane au dispărut!

Două persoane răpite în Transnistria, eliberate la „solicitarea” lui Dodon. Anunțul așa-zisului minister de externe de la Tiraspol

Opoziția atrage atenția că răpirile din Transnistria au loc într-un context electoral. Către Dodon: „Cetățenii RM sunt importanți, nu liderii separatiști”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1931 0.7076%
USD USD 17.5695 0.5413%
RUB RUB 0.2383 1.1031%
RON RON 4.3455 0.6578%
UAH UAH 0.6315 1.2344%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile