Logo Realitatea.md

(expert) Nu sunt clare criteriile în baza cărora UE a repartizat bani în est. Un stat fără Acord de Asociere a primit mai mult decât Republica Moldova

09 Aprilie 2020, 11:43 // Economie

Sectorul medical din Republica Moldova este sub o presiune mai mare decât cele ale altor țări din Parteneriatul Estic, reieșind din populația de 2,6 milioane și numarul mare de persoane infectate cu coronavirus (la ora publicării știrii erau 1.174 de cazuri).

Potrivit expertului economic Dionis Cenușă, nu sunt clare criteriile în baza cărora UE a repartizat banii drept ajutor pentru lupta împotriva virusului. Acesta face referire la faptul că, spre exemplu, Armenia neavând un Acord de Asociere cu UE a primit cu 5 milioane de euro mai mult decât Republica Moldova. Expertul a mai punctat câteva idei principale.

„Despre asistența financiară a UE în perioada Covid pentru Moldova:

1. UE este un ajutor important pentru Moldova si alte tari din Parteneriatul Estic. Nu este o alternativa mai buna pentru tara si regiune decat integrarea europeana. Dar acest lucru trebuie sa se bazeze pe evaluari obiective a situatiei din tara, inclusiv atunci cand vorbim despre pre-conditii politice sau conditionalitati pe care le-am promovat mereu pentru a stimula dezvoltarea democratiei moldovenesti.

2. Am apreciat ajutorul anuntat de UE pentru vecinii estici, 9 zile in urma, pe 30 Martie 2020. Ajutorul a fost promis pentru 6 tari, fara concretizare despre cati bani va primi fiecare tara separat. In acel moment, partenerii europeni au anuntat despre realocarea a 140 milioane euro pentru necesitato imediate si redirectionarea a altor 700 milioane euro din altfe programe pentru usurarea poverii impactului socio-economic a virusului. In afara de aceste sume, s-a anuntat despre 100 milioane euro pentru sprijinirea IMM-urilor. Accesarea a altor 200 milioane euro urma sa fie simplificata in cadrul initiativei EU4Businss.

3. Ieri pe 8 aprilie, Comisia Europeana a dezvaluit distributia banilor pe tari. In general, cateva aspecte merita atentie. In primul rand, tarile asociate, precum Ucraina, Georgia si Moldova, separat au primit mai mult decat Belarus si Azerbaijan. Al doilea moment interesant tine de faptul ca o tara neasociata, dar cu un parteneriat aprofundat cu UE - Armenia - primeste cu 5 milioane euro mai mult decat Moldova. Si, nu in ultimul rand, conteaza sa evidentiem ca Ucraina, cu o populatie de 10 ori mai mare decat Georgia primeste practic acelasi volum de ajutor, iar Moldovei ii revine de 2 ori mai putin decat Georgiei.

4. Posibil distributia banilor ar fi contat mai putin daca nu era criza Covid. Or, Moldova inregistreaza cele mai negative date - 1174 de infectii si 27 decese si se apropie mai degraba de Ucraina - 1668 infectii si 52 decese (pentru data de 8 aprilie). Cu toate aceste, ajutorul UE dedicat situatiei de criza Covid nu este repartizat conform criteriilor epidemiologice. Nu numai. Altfel, nu este clar de ce Georgia cu 211 infectii si 3 decese primeste 183 milioane EUR, cu 7 milioane mai putin decat Ucraina (190 milioane EUR) care are o populatie de 37 milioane si de 8 ori mai multe infectii”, [comentariu semnat de Dionis Cenușă]

Cu alte cuvinte, expertul economic explică: sau Republica Moldova are nevoie de mai mulți bani sau banii pentru Georgia și Armenia trebuiau sa fie distribuiți altfel. În contextul în care nu sunt clare criteriile în baza cărora UE a repartizat banii, Dionis Cenușă îndeamnă opoziția, făcând referire în special la Maia Sandu și Andrei Năstase, chiar dacă cei doi nu sunt deputați, dar sunt liderii partidelor ale căror fracțiuni sunt prezente în Parlament, să solicite o explicație de la partenerii europeni.

El a mai explicat de ce a venit cu un asemenea îndemn către președinta PAS și președintele PPDA. Potrivit expertului, guvernarea nu își permite să pună asemenea întrebări, pentru că va fi blamată. Mai mult, cei doi politicieni ar avea mai multe credibilitate la Bruxelles.

5. Cu alte cuvinte, sau Moldova are nevoie de mai multi bani sau banii pentru Georgia si Armenia trebuiau sa fie distribuiti altfel. Lipseste o claritate cu privire la criteriile folosite de catre partenerii europeni la repartizarea ajutorului. Au contat aspectele epidemiologice (nr. infectii, tendintele de infectii, starea sistemului de sanatate publica), cele economice (efectele asupra sectorului real al economiei, sectorul serviciilor, remitentele, altceva), aspectele politice (cum este evaluata guvernarea, relatia guvernarii cu opozitia etc.)? Cel mai degraba a fost un set mixt de criterii, dar acest lucru trebuie sa il explice partenerii europeni.

6. Pe plan economic toate tarile vor fi afectate, din motive interne, dar si ca efecte colaterale a dependentei de UE si (mai putin) a Rusiei. Sectorul medical din Moldova este sub o presiune enorma, mai mare decat alte tari din Parteneriatul Estic, reiesind din populatia de 2,9 milioane si numarul mare de infectii. Daca vorbim de aspecte politice, atunci nu inteleg care este lista de problema adresate autoritatilor moldovenesti. Daca sunt probleme legate de conditionalitati sau preconditii politice pentru asistenta macro-financiara, atunci care sunt acestea? De ce regimul informal/oligarhic din Georgia nu deranjeaza macar la fel de mult ca guvernarea de la Chisinau, o parte din care simpatizeaza deschis Rusia (Socialistii)? Sunt intrebari pertinente la care trebuie sa avem raspunsuri clare pentru a elimina orice speculatie, iar partenerii europeni o pot face mai bine decat oricine altcineva?

Este evident ca guvernarea nu isi permite sa puna asemenea intrebari pentru ca automat va fi blamata ca ataca UE. In acest caz, intrebarile formulate de mine pot fi clarificate cu partenerii europeni de catre opozitie (Maia Sandu sau Andrei Nastase), care au mai multa credibilitate la Bruxelles decat tot guvernul luat impreuna.

Deci care sunt acele criterii care au stat la baza repartizarii asistentei europene pentru statele Parteneriatului Estic? Un raspuns bine argumentat va fi extrem de util pentru comunicarea strategica a UE, deoarece intrebari similare pot aparea in Kiev si in alte capitale est-europene. Iar noi trebuie sa anticipam si sa prevenim dezinformarea”. [comentariu semnat de Dionis Cenușă]

Realitatea.md amintește că, la sfârșitul lunii trecute, UE a anunțat că va acorda ajutor țărilor din Parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova, pentru a combate pandemia de coronavirus. Atunci, nu era cunoscută suma exactă, iar autoritățile erau recunoscătoare. Ieri însă s-a aflat suma exactă. Este vorba despre 87 de milioane de euro pentru echipament, cum ar fi mănuși și măști care vor fi distribuite în țară prin intermediul proiectelor europene.

Cei mai mulți bani vor fi direcționați către vecinii noștri - Ucraina, acolo unde sunt 1.668 de cazuri confirmate din 42,6 milioane de locuitori. Suma este de 190 de milioane de euro și este transmisă pentru construirea unor centre întru susținerea persoanelor vulnerabile, tranferarea la educația online și în lupta cu dezinformarea.

Urmează Georgia cu o populație de 3,7 milioane de locuitori și cu 211 cazuri total de Covid-19, dar care va fi ajutată cu 183 milioane de euro. UE a remarcat faptul că un producător local din acest stat a reușit să facă 40.000 de mănuși medicinale într-o săptămână.

După Georgia, este suportul oferit pentru Armenia (881 cazuri de Covid-19; 3 milioane de locuitori) - peste 92 de milioane de euro întru susținerea persoanelor în vârstă și a persoanelor cu dizabilități.

Urmează suportul oferit pentru Republica Moldova (1.174 de cazuri de Covid-19; 2,6 milioane de locuitori) de 87 de milioane de euro, apoi pentru Belarus - de 50 de milioane de euro (1.066 de cazuri de Covid-19; 12,4 milioane de locuitori) pe care UE recomandă să fie cheltuite pentru a suplini numărul de ambulanțe și aparate respiratorii.

Cea mai mică sumă este de 14 milioane de euro - bani pe care-i va primi Azerbaijan (822 de cazuri de Covid-19; 10 milioane de locuitori) pentru a-i utiliza în crearea echipamentelor necesare pentru medici, astfel încât să nu se infecteze atunci când tratează pacienții în acest stat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2517 -0.9890%
USD USD 17.1821 -0.2641%
RUB RUB 0.2417 -1.9075%
RON RON 3.9811 -0.8147%
UAH UAH 0.6426 -0.4184%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile