Logo Realitatea.md

(FOTO) Cazul unui băiețel de 5 ani, care se tratează de cancer în Turcia: „Medicii ne-au sfătuit să fugim din Moldova dacă vrem să ne salvăm copilul”

01 Martie 2018, 11:57 // Societate
// Autor:  
Petru Cosoi

Familia Secrieru a dus o viață așa cum o duc mulți alții din Republica Moldova. Familie, copii, serviciu și rutină cotidiană, totul până la un moment dat, când copilul lor de cinci ani, David, a fost diagnosticat cu o tumoare cerebrală. Au procedat așa cum procedează mulți alții: analize la mai multe spitale, țări și policlinici diverse, totul cu speranța că poate diagnosticul pus în Republica Moldova este unul greșit. Policlinici cu renume din Germania, Rusia și România au confirmat: David suferă de o tumoare malignă.

„Din start, ca părinți, nu am crezut în diagnostic. Era evident că nu credeam pentru că David a fost sănătos până la cinci ani. Am dat analize în Germania, Rusia și România. Diagnosticul pus de medicii din Moldova a fost confirmat”, povestește Maria Secrieru, mama lui David.

„Sunt recunoscătoare medicilor care ne-au sfătuit să fugim din Moldova dacă vrem să ne salvăm copilul”

Primul diagnostic a fost pus în Republica Moldova, la sfârșitul lunii iulie 2017. A urmat o operație urgentă din cauza că David era netransportabil.

„Am început să citesc foarte mult, să discut cu rudele, să alegem o clinică. Ne-am gândit și la Germania, și la România. Am ajuns la concluzia că pentru cazul nostru, medicii din Turcia sunt cei mai buni. Până la urmă ne-am decis că mergem în Turcia. În oncologie, noi avem încredere în turci, nu pentru că în Rusia nu ar fi buni. Mai sunt și cei din Statele Unite ale Americii, însă distanța era prea mare. Tot atunci, am înțeles că nu ne vom descurca singuri din punct de vedere financiar”.

„Tratamentul lui David Secrieru costa aproximativ 120 de mii de euro”

După cum am menționat mai sus, în aceste cazuri există o procedură aproape standard. Familia Secrieru a deschis un cont bancar în care se puteau face donații pentru tratamentul copilului. Rețele de socializare, Facebook, share și like... dar banii nu se adunau așa ușor. Astfel, familia Secrieru a apelat la mai multe fundații, dar în final i-au ajutat cei de la caritate.md.

„Mi-a fost spus că e ultima șansă a copilului meu. Nu m-am pornit cu ochii închiși. Părinții cu copii bolnavi nu se pornesc cu ochii în soare”.

După câteva săptămâni de informare, familia Secrieru a ales să meargă la MedicalPark. Ulterior, aceștia au aflat de caritate.md și Svetlana Sainsus.

Pentru început, cazul a fost publicat pe caritate.md cu 90 de mii de euro. După primele analize făcute în Turcia, s-a depistat că tumoarea a crescut din nou din cauza timpului pierdut pentru alegerea clinicii. Astfel, în Turcia au beneficiat de încă o operație de 13 mii de euro.

„După o operație la creier, copilul meu vorbea. Îmi ziceam că „dacă-mi mai văd copilul în starea în care era în Moldova, nu mai rezist”.

Șase luni de tratament în Turcia și tot atât încă urmează...

„Am găsit mămici care deja erau aici, în Turcia, la tratament. Toate au vorbit numai de bine, de doctori, mai ales după ce tragi în Moldova. Noi, ca părinți, suntem conștienți, e organism și e copil, dar e clar că vrem să fie bine și ne gândim doar la bine”.

După au urmat alte complicații. „Se acumula lichid - hidrocefalie. I-a fost pus un șunt care ajută la eliminarea lichidului dacă este surplus”, ne explică mama acestuia.

David Secrieru a urmat și urmează în prezent radio și chimioterapii, în total 30 la număr. Totodată, va beneficia de două transplanturi de stem, lucru care în Republica Moldova nu se efectuează deloc. 

Nota redacției: David Secrieru se tratează în Turcia, la spitalul MedicalPark. La momentul discuției cu Maria Secrieru, David se juca alături de mama sa. Cazul a fost documentat la data de 22 februarie 2018 în cadrul vizitei întreprinse de către Realitatea.md la policlinica MedicalPark. Astăzi, 1 martie, David a fost supus din nou unei intervenții chirurgicale din cauza unor complicații apărute pe parcurs.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)