Logo Realitatea.md

(FOTO) Diplomați, turiști prin țară. Au văzut cum s-au cheltuit granturile SUA pentru obiectivele de la noi

09 Iulie 2019, 20:40 // Life

Au fost turiști pentru o zi și au testat pe propria piele produsul turistic al țării noastre. Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Dereck J. Hogan și Asistentul Administratorului USAID pentru Europa şi Eurasia, Brock Bierman au făcut o vizită la complexul „Orheiul Vechi” aflat în lista celor mai vizitate obiective turistice ale Moldovei. Deplasarea a avut ca scop evaluarea rezultatelor investițiilor Guvernului american, prin proiectele USAID Moldova și a impactului pe care programele și granturile oferite le-au avut asupra dezvoltării regionale. 

Vizita a început la una dintre pensiunile rurale din satul Butuceni – Eco Resort Butuceni. Mai întâi, oficialii au mers în beciul casei, vechi de câteva zeci de ani – locul unde sunt păstrate conservele și produsele pe timp de iarnă. Au intrat și în casa mare – locul sacru al unei case bătrânești unde erau expuse cele mai de preț lucruri ale unei familii. Aici, au admirat câteva covoare tradiționale vechi de o sută de ani, care au fost transmise din generație în generație.

Ulterior, oficialii americani și-au pus șorțul și au învățat de la femeile din sat secretele preparării plăcintelor moldovenești – specialitatea gastronomică ce nu lipsește de la mesele de sărbătoare. Au întins aluat, au pus umplutura, după care au lăsat plăcintele să se coacă în cuptorul de lut. 

Dereck J. Hogan, Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova: „Sectorul turismului din Republica Moldova este unul extrem de important și un domeniu uimitor, unde noi am investit deja de mai bine de 10 de ani. Acest sector este o combinație reușită între agricultură și turism, iar anume această îmbinare ne oferă posibilitatea să construim un produs care este extrem de popular în întreaga lume – agroturismul. USAID a oferit mai multe granturi pentru această pensiune, dar și pentru alte agropensiuni din regiune, anume pentru dezvoltarea infrastructurii necesare. Vedem că în urma suportului oferit, acest loc se bucură de un flux mare de turiști din întreaga lume, care vin aici pentru cultură, pentru gastronomie și atmosferă. Experiența turistică de la Butuceni este un exemplu bun pentru produsul turistic al Moldovei: un loc frumos unde poți să stai, să te bucuri, să te relaxezi și să guști din bunătățile tradiționale. Atmosfera de aici, bucuria pe care o simți te faci să vrei să mai revii, iar aceste elemente compun acel produs ce poate fi vândut ușor.”

Brock Bierman, Administratorului USAID pentru Europa şi Eurasia: „De la prima mea vizită în Moldova, în anul 2006 am văzut că au fost înregistrate niște schimbări uimitoare iar acest sector s-a dezvoltat vertiginos. Spre exemplu, la această pensiune proprietarii au dezvoltat un produs turistic autentic care atrage zeci de turiști din întreaga lume. Ospitatlitatea călduroasă a oamenilor de aici este impresionantă. Pe parcursul anilor, am tot revenit în Moldova, locul de naștere al bunicului meu și mă simt de parcă aș veni acasă. Apreciez foarte mult ce este Moldova și ce poate oferi: ospitalitate, gastronomie și cultură.”

Experiența turistică a oficialilor americani la Butuceni este trăită zilnic de turiștii care ne vizitează țara și care își doresc să descopere tradițiile locale, gastronomia națională și viața cotidiană a comunităților rurale. Tocmai aceste elemente sunt cele care compun produsul turistic al țării noastre solicitat de tot mai mulți străini care sunt în căutare de experiențe inedite. 

Începând cu anul 2012, Guvernul SUA prin proiectele Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională au susținut dezvoltarea industriei turismului, care poate contribui la reducerea sărăciei și a migrației, în special în zonele rurale. Astfel, între anii 2016-2017, USAID Moldova a desfășurat activități pentru dezvoltarea și promovarea Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi” ca obiectiv turistic sustenabil. În acea perioada, mai multe pensiuni rurale au fost incluse într-un program de asistenţă tehnică şi financiară pentru racordarea condițiilor de cazare la standardele occidentale și pentru diversificarea serviciilor turistice oferite.

Astfel, în prezent, există  27 de pensiuni care au beneficiat de granturi și asistență din partea Proiectului de Competitivitate din Moldova, care le-a permis să-și dubleze numărul de vizitatori, iar anul trecut, Moldova a fost vizitată de 160.000 de turiști.

Anul trecut, cu suportul USAID a fost lansata Cartea Albă ce prevede reformarea cadrului normativ al industriei turistice. Documentul are ca obiective dezvoltarea turismului rural și a zonelor turistice naționale și conține recomandări pentru asigurarea calității și diversificării serviciilor, dar și ameliorarea calității instruirii și a forței de muncă în domeniul turismului, regimul juridic al agențiilor de turism și tur operatorilor.

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO) Moldova este una dintre cele mai puțin vizitate destinații din Europa.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3688 0.0935%
USD USD 17.3517 -0.3595%
RUB RUB 0.2723 0.0735%
RON RON 4.0700 0.0123%
UAH UAH 0.6937 -1.2667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile