Logo Realitatea.md

(FOTO, VIDEO) De la “A” la “Z”: Toate argumentele pe care le aduce conducerea MedicalPark față de acuzațiile investigației Rise (P)

24 Februarie 2018, 11:35 // Actualitate
// Autor:  
Petru Cosoi

La câteva zile de la apariția investigației Rise Moldova cu privire la faptul că un grup de oameni „identificau minori grav bolnavi, adunau sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor, iar beneficiarii erau direcționați la un spital din Turcia, unde medicii simulau efectuarea intervențiilor chirurgicale”, apar noi informații oferite de către conducerea spitalului MedicalPark din Turcia. Astfel, aceștia au făcut precizări cu privire la cele două surse interogate de către Rise, explicând modul în care s-a lucrat atât cu familia Cebotari, care au declarat că s-a imimat o intervenție chirurgicală, cât și despre cel de-al doilea caz.

Cazul familiei Cebotari - Lenuța Cebotari

Reprezentanții MedicalPark au prezentat jurnaliștilor o discuție care s-a desfășurat pe poșta electronică. Mesajul conține un răspuns al medicilor din Turcia, după ce au analizat dosarul familiei Cebotari. Menționăm că potrivit investigației Rise, „Lenuța Cebotari are o găurică în inimă din cauza căreia sângele nu circulă normal și are crize respiratorii”.

„După ce am analizat dosarul pe scurt, era vorba să planificăm o operație. Pentru operație s-au planificat zece zile de internare. Aceste informații se oferă pacienţilor pentru ca să știe cum să procedeze când ajung în Turcia. Noi cerem pacienților, înainte de a ajunge în Turcia, să meargă la medicul din țara de unde provin pentru a aduce cu ei toate examinările pe care le-au făcut. Diagnosticul se află după ce pacientul ajunge în Turcia, se fac primele investigații, iar după ce vor ieși rezultatele se va planifica tratamentul și ce urmează”, a declarat Murat Ercan, directorul Relații Internaționale MLPCare.

Aceasta a fost o primă etapă în care familia Cebotari a discutat cu MedicalPark, totul urma a fi rediscutat după ce ajung în Turcia. „De la distanță nu se poate pune un diagnostic, este important ca pacientul să discute cu medicul, ulterior acesta îi va pune o diagnoză. Aceste lucruri nu au fost spuse verbal, ci trimise prin adresa electronică”, a adăugat Murat Ercan.

„În video, mama pacientului a declarat că i s-a spus că vor fi operați. Ca și cum MedicalPark i-ar fi spus sigur că vor fi operați. Doar în cazul în care se va face o intervenţie chirurgicală, în document nu era indicat un preț fix, doar estimativ. Acolo scrie că acest preț poate fi schimbat. Fiecare convorbire care are loc cu pacienţii este o responsabilitate. Aceasta este una dintre dovezi că noi trimitem informații pacienților înainte de a ajunge în Turcia, însă în investigație nu au fost prezentate toate datele. Acesta este un răspuns la prima acuzație precum că MedicalPark le promite operații pacienților înainte ca aceștia să ajungă în Turcia”, a mai menționat reprezentantul MedicalPark, arătând jurnaliștilor un document demonstrativ.

Acuzațiile privind operațiile fictive

„Suntem cercetați (n.r. supravegheați) de Ministerul Sănătății. Totul este înregistrat. Avem rapoarte. Nu vă putem prezenta aceste rapoarte fără acordul unui pacient. Pacientul (Lenuța Cebotari) a venit în Turcia, iar medicul i-a verificat starea de sănătate, iar după aceasta a declarat părinților că nu este un caz operabil pe moment. „Noi trebuie să vă luăm sub urmărire, din cauza asta medicul nu este de acord să vă opereze acum”, i-a fost spus familiei Cebotari, pacientul (Lenuța) fiind externat”.

Murat Ercan afirmă că pentru început, familiei i s-a dat un preț de 16.000 de euro, așa cum este declarat și în investigația Rise, iar familia Cebotari a acceptat. „Au venit în Turcia, noi am spus că nu este cazul să plătească această sumă, dar îi vom invita periodic la consultații. I-a fost spus că MedicalPark îi va urmări prin controale. Au achitat doar consultaţiile şi investigaţiile făcute, iar apoi noi i-am externat”.

Prof. Dr. Tugcin Bora Polat - medicul responsabil de cazul familiei Cebotari

„Pacientul a venit cu un diagnostic, dar a plecat cu un alt diagnostic. Cred că a fost o problemă la traducerea documentelor, diagnozei. Găurica pe care pacienta o avea nu necesita o operație chirurgicală. Într-un astfel de caz, ca să-i deschizi pieptul este o criminalitate pentru mine. Copilul a fost acum un an și jumătate în Turcia. Dacă era un caz operabil, în Moldova i-a fost făcută operația până acum? Și din câte cunosc, mama știa limba turcă. Noi am vorbit cu ea ca să nu meargă în altă parte pentru a face intervenții chirurgicale, nu era cazul. Medicul nu decide de unul singur. Toate datele au fost oferite părintelui”.

Cazul familiei Maleandra - Geta Maleandra

„Am fost acuzați că noi am simulat o operație. Noi în raport scriem orice, medicul dă raport chiar şi atunci când intră sub o venă. Noi raportăm tot”, spune directorul pentru Relații Internaționale MLPCare.

„Cunoşteam pacientul până la operație. Era un copil care a mai fost odată operat pe inimă pentru insuficienţă de aer. Noi am reoperat un căpăcel. Nu am schimbat clapeta stângă, doar am reparat-o. Căpăcelul nu se închidea, noi l-am unit. Noi la acest fel de operaţie îi spune reconstrucţie. Pe cât posibil, pentru copiii de până la 20 de ani nu suntem de acord ca să schimbăm căpăcelul. Dacă este schimbat, copilul este obligat toată viaţa să administreze medicament care îi subțiază sângele. Înainte de a fi externată, i-am făcut cardiografia și am văzut că totul era aproape în regulă. Ulterior aceştia nu au mai venit la control”, a declarat doctorul Emin Tireli, cel care a operat-o pe Geta, fiica Anei Maleandra.

Totodată, în presă se cunoaște și faptul că la operație a asistat și medicul moldovean Gheorghe Hâncu. „Suntem în corespondență continuă nu doar cu medici din Moldova, dar și din alte țări. Suntem bucuroşi când vin și facem proiecte academice împreună. Din acest motiv a participat şi domnul doctor. Asta este doar o coincidență că a fost în ziua aia. El a fost doar în calitate de observator. Nu a participat activ la operație. Este un proiect academic: doctorii şi asistenții vin, participă ca observatori și merg în ţările lor unde pun în aplicare ce au învăţat în Turcia”.

Cât despre declarația Anei Maleandra precum că problema fiicei ei persistă, iar medicii din Moldova i-au dat același verdict ca până a merge în Turcia, doctorii de la MedicalPark spun că nu au mai văzut de atunci pacientul.

„Noi ne-am dori ca să vedem din nou pacientul. Să-l verificăm și noi”.

Eliberarea documentelor și a rapoartelor la externare

„Doamnei Cebotari, toate extrasele i s-au oferit în limba turcă, pentru că știa limba turcă. Aceștia, după ce au părăsit Turcia, au trimis un mesaj precum că vor actele traduse. Nu sunt sigur că e vorba de 8 luni, poate a fost şi mai puţin. Nu poate fi vorba că nu au fost oferite rapoartele. Noi avem înscris totul. Sunt lucruri concrete. Primul pacient când ne-a scris că vrea să primească epicriza, imediat i-am transmis. Al doilea pacient nici nu ne-a scris”, a menţionat același Murat Ercan.

„Noi, la toţi pacienţii, în clipa în care sunt externaţi, le oferim toate rapoartele. Dar mai este un moment: în clipa în care un pacient vine şi zice că nu i s-a dat raportul, noi imediat îl eliberăm. Rapoartele au fost oferite ambelor familii”.

Reducerea pentru pacienții moldoveni

„O cameră normală costă 1.000 de lire turceşti pe noapte (aprox. 215 euro), iar în condiţii speciale acest preț poate scădea, unul dintre elemente ține de timpul în care aceștia se tratează. E vorba nu doar de pacienții din Republica Moldova. Fiecărui pacient îi dăm prețurile prin mail, pe unii îi ajutăm, pe unii nu. Factura se eliberează după ce este tratat. Sunt pacienţi cărora li se administrează tratament de lungă durată. Fiecare pacient are preț special”, declară reprezentanții MedicalPark.

Ali și Doina Sirikci - funcția lor în MedicalPark

Potrivit lui Murat Ercan, MedicalPark are un contract încheiat cu MLPHInternational. „Noi, ca grup MedicalPark, iar dânşii din partea Moldovei. Pacienţii din Moldova le scriu lor. Ali este reprezentantul MedicalPark în Moldova, este responsabil de publicitate și promovare. Dacă sunt bolnavi care vor să vină din Moldova în Turcia, Ali promovează serviciile MedicalPark. El îi ajută să strângă rapoartele din Moldova.”

Discuțiile la telefon despre cele 5%

„Partea asta o puteţi numi cum vreţi. Procent, comisioane. Noi avem un buget pentru Moldova, buget de marketing. Dacă Rise a tras în subiect convorbirea noastră, clar că mă veţi întreba dacă dăm mită, dar noi nu utilizăm banii de la caritate, utilizăm banii noștri. Orice pas promovat trebuie achitat. MedicalPark se ocupă doar de tratament, dar sunt nuanţe de cazare, traduceri, transport, sunt multe nuanţe. Automat apar alte costuri care nu sunt legate de clinică. E vorba de locuință - firma MLPHInternațional se ocupă de asta”.

Unde ajung banii de la caritate.md?

„Este la discreţia pacientului dacă să achite către MLPHinternational. Cei doi pacienţi despre care s-a discutat, nu au trecut prin MLPH. 95% din donații sunt transferați la clinică, 5 % pentru alte cheltuieli. Între 5-10% sunt transferuri către MLPH, este publicat şi pe caritate.md”, a declarat Ali Sirikci.

„MedicalPark nu are legătură comercială cu caritate.md. Unii pacienţi plătesc singuri. Pentru unii sunt rude ori persoane apropiate care plătesc în numele lor. Pentru o parte plăteşte caritate.md”, a adăugat Murat Ercan.

În concluzie, Murat Ercan, directorul pentru Relații Internaționale MLPCare a declarat că la nivel de conducere, nu se discută despre un eventual atac în judecată a portalului Rise.md, însă își rezervă dreptul pentru a o face ulterior.

De partea cealaltă, Ali Sirikci, ca reprezentant al MLPHinternational, afirmă că îi va da în judecată pe cei de la Rise.md.

Totodată, Murat Ercan, directorul pentru Relații Internaționale MLPCare, a precizat că acest scandal nu poate influența colaborarea dintre instituția pe care o reprezintă și Republica Moldova. Relațiile de colaborare vor rămâne aceleași.

Amintim că, potrivit investigației, sunt identificați minori grav bolnavi, cărora li se face publică povestea pentru a se aduna sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor ce vor să ofere un ajutor. Ulterior, beneficiarii sunt direcționați la spitalul sus-numit, unde medicii simulează efectuarea intervențiilor chirurgicale. 

Nota redacției: Costurile de deplasare a reporterului Realitatea.md la Istanbul, pentru realizarea acestui material, au fost achitate de Clinica MedicalPark din Turcia.

CITEȘTE ȘI:

Bani din caritate! Investigația Rise Moldova care a stârnit scandal în mediul virtual (VIDEO)

Evoluția scandalului: Caritate.md acuză Rise.md, iar ONG-urile de media cer scuze publice jurnalistei Liuba Șevciuc și autosesizarea MAI. Ce se anunță pe mâine

Cofondatoarea „Caritate.md” neagă acuzațiile cu lacrimi în ochi: Mă opresc aici... Cine o să aibă încredere în niște „criminali”? (VIDEO)

Ministerul Sănătății reacționează la scandalul cu fonduri de caritate: „Statul susține financiar o parte din cheltuielile pentru tratamentele de peste hotare”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)