Logo Realitatea.md

(FOTO/VIDEO) La Chișinău a fost inaugurată Casa Olimpică! Sediul va găzdui mai multe instituții sportive

07 Iulie 2016, 13:10 // SPORT

Casa Olimpică Chișinău a fost astăzi lansată la intersecția străzilor Pușkin cu Șciusev din capitală, care va găzdui cele mai reprezentative instituții de promovare a idealurilor olimpice: Muzeul Olimpic, Academia Olimpică, Asociația „Sportul și Femeia”, Fundacția Campionilor Olimpici.

Președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Nicolae Juravschi, a menționat că sediul Casei Olimpice Chișinău va fi locul unde cei din lumea sportului își vor da întâlnire.

„Pentru noi astăzi este o mare sărbătoare fiindcă această Casă Olimpică ne va da posibilitate să găzduim o mulțime de organizații neguvernamentale, inclusiv Comitetul Olimpic. Aș vrea să aduc mulțumiri colegilor din Parlament și Guvern, deoarece această Casă s-a realizat cu ajutorul și susținerea lor. Desigur că avem și unele probleme, dar ne străduim ca toate programele sportive ale Comitetului Olimpic European să le realizăm, la fel cum ne vom strădui ca la Olimpiada de la Rio sportivii noștri să se prezinte bine”, a declarat Juravschi.

Vicepreședintele Asociației Comitetelor Olimpice Europene Alexandr Kozlovski a remarcat că este o zi deosebit pentru Comitetul Olimpic din Moldova care în sfârșit are un sediu.

„După dizolvarea Uniunii Sovietice, anume Comitetul Olimpic din Moldova a avut cel mai mult de suferit. Comitetul Olimpic European se străduia întotdeauna să ajute financiar și să satisfacă toate necesităție Comitetului Olimpic din Moldova, pentru că vedeam cum se străduiesc din toate puterile ca sportul în țară să se dezvolte. Iar în această zi, când inaugurăm acest sediu într-o clădire monument, aceasta semnifică că deja Comitetul Olimpic se descurcă mai bine”, a accentuat Kozlovski.

Prezent la eveniment, președintele Parlamentului Andrian Candu a specificat că este un prilej foarte bun ca la aniversarea de 25 de ani de la fondarea Comitului Național Olimpic și Sportiv să fie deschisă această Casă Olimpică.

„Să aveți în această Casă cât mai multe medalii, în special aurii. Mișcarea olimpică are o tradiție frumoasă, moldovenii sunt talentați și în sport. Pe parcursul istoriei au fost realizări deosebite, avem 7 medalii de auri, 8 medalii de argint și 13 de bronz și nu poate fi altfel decât o asemenea casă să găzduiască pe cei care prin curaj, muncă, perseverență, patriotism, duc cu adevărat numele și drapelul, ca adevărați ambasadori, în toate țările, în special la Jocurile Olimpice. Cu regret, în Moldova nu sunt create cele mai bune condiții pentru promovarea sportului. Dar zi de zi, prin astfel de evenimente, punem o piatră și creăm bazele materiale pentru susținerea sportului”, a accentuat Candu.

La rândul său, primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, a felicitat pe cei prezenți cu noua Casă Olimpică Chișinău.

„Îmi amintesc diferitele sedii pe care le-au avut și de fiecare dată au avut grijă de ele. Vreau să remarc că mișcarea olimpică ajută și păstrează arhitectura municipiului Chișinău. Avem aici un model de reconstrucție a unei clădiri de patrimoniu”, a remarcat edilul. 

În cadrul ceremoniei de inaugurare a Casei Olimpice a avut loc și dezvelirea sculpturii „Excelența Olimpică”. De asemenea, participanții la ceremonie au făcut turul Casei Olimpice și au vizitat Muzeul Olimpic, fiind ghidați de Președintele Comitetului Nicolae Juravschi.  

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile