Logo Realitatea.md

(GALERIE FOTO) Campania electorală NU a început, dar panourile AU ÎMPÂNZIT CAPITALA. Reacția CEC

14 Septembrie 2016, 13:53 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

Deși campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe abia pe 30 septembrie, iar candidații înscriși în cursă vor putea începe agitația electorală abia din această dată, Chișinăul, dar și mai multe orașe din țară, au fost împânzite cu panourile a cel puțin trei partide care și-au înaintat candidații la funcția de președinte. Solicitată de Realitatea.md în această privință, președintele CEC, Alina Russu, a menționat că „aparent, aceasta face parte din activitatea partidului, care trebuie efectuată pe parcursul întregului an”. E altceva însă, că ele au apărut recent, iar „legislația nu delimitează expres aceste activități”.

În capitală pot fi observate panourile a cel puțin trei partide, toate formațiuni care se regăsesc în Parlament. Este vorba de Partidul Democrat, panoul căruia are mesajul campaniei lansate de formațiune „ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI”; Partidul Liberal - cu citatul lui Mihai Ghimpu „O Limbă vorbim, o Națiune suntem, o Țară să fim!”; dar și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - cu inscripția „Pentru Patrie, pentru Popor! Semnează PENTRU IGOR DODON PREȘEDINTE!”

„Aparent, ele nu se încadrează în activitatea electorală. Ceea ce se întâmplă acum face parte din promovarea activității partinice și noi vom urmări ca ea să fie reflectată în raportul de activitate a partidului, pentru a doua jumătate a anului 2016, care va trebui prezentat Comisiei Electorale Centrale la începutul anului viitor”, a spus Alina Russu pentru Realitatea.md.

Cât ține de panourile PSRM, în contextul în care acestea îndeamnă la semnarea pentru liderul socialist, cheltuielile pentru ele cel mai probabil ar trebui să se regăsească în raportul grupului de inițiativă privind fluxul mijloacelor bănești pentru susținerea lui Igor Dodon la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Potrivit președintelui Comisiei Electorale Centrale, problema este că „legiuitorul nu a stabilit foarte clar diferența dintre aceste activități”. Astfel, „atunci când, după campania electorală, vom veni cu amendamente la Codul electoral, noi vom insista să fie reglementate și aceste aspecte”, susține Alina Russu.

Până atunci însă, Alina Russu a menționat că a îndemnat concurenții electorali să se abțină de la agitația electorală până la data de 30 septembrie, iar pentru a examina legalitatea instalării acestor panouri în cadrul unei ședințe a Comisiei Electorale Centrale, este nevoie de o sesizare.

„Noi nu avem vreo sesizare în vederea contestării acțiunilor date”, a precizat președintele CEC în contextul în care, potrivit legislației, contestațiile pot fi depuse fie de cetățeni, fie de concurenții electorali înregistrați. Până acum, Comisia Electorală Centrală a înregistrat doar doi candidați pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Este vorba de liderul democrat Marian Lupu, și cel liberal, Mihai Ghimpu - ambele formațiuni având deja instalate panouri publicitare.

Vedeți aici o GALERIE FOTO, marca Realitatea.md, realizată pe străzile din Chișinău:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.0986 -0.3491%
USD USD 17.6421 -0.2392%
RUB RUB 0.2766 -0.6109%
RON RON 3.9935 -0.6221%
UAH UAH 0.7232 0.0692%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile