Logo Realitatea.md

(GALERIE FOTO) Circa 70 de companii vor participa la primul festival al deliciilor oeno-gastronomice din regiunile cu IGP „DeVin&DeGust”

17 August 2017, 15:53 // Economie
// Autor:  
Tatiana Marcu

Peste 20 de companii vinicole, 27 de producători de carne, pește, brânzeturi, 22 de producători de fructe, pomușoare, miere vor participa la primul festival al deliciilor oeno-gastronomice din regiunile cu Indicație Geografică Protejată (IGP) ale Moldovei - „DeVin&DeGust”. Evenimentul se va desfășura la 26 august curent la Complexul Ento-Cultural „Vatra”. 

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Gheorghe Arpetin, a declarat astăzi într-o conferință de presă că festivalul „DeVin&DeGust” este primul eveniment care celebrează Vinul Moldovei asortat cu bucate tradiționale și cultura specifice fiecărei regiuni cu IGP din țara noastră.

„Vom avea patru regiuni vitivinicole IGP ale Moldovei, pentru care în cadrul complexului va fi rezervată câte o zonă cu tematică specială: Regiunea IGP „Codru” – vin și carne; Regiunea IGP „Ștefan Vodă” – vin și pește; Regiunea IGP „Valul lui Traian” – vin și brânzeturi; Regiunea IGP „Divin” – cocktail-uri pe bază de divin și ciocolată. În afară de aceste zone, evenimentul va mai cuprinde: Zona pentru teatru gastronomic, Zona de divertisment, Zona de odihnă și Zona pentru copii – decorate în stil rustic și dotate cu toate elementele necesare pentru relaxarea și distrarea amatorilor de delicii oeno-gastronomice”, a precizat Arpentin.

Potrivit lui, ONVV va pune la dispoziție transport gratuit pentru doritorii de a ajunge la eveniment, care va circula la fiecare 2 ore din fața la întreprinderea „Topaz”, din sectorul Buiucani al Capitalei. Vizitatorii evenimentului vor primi la intrare câte un pahar pentru degustări, prețul căruia este de 30 de lei, și harta amplasării zonelor, cu ajutorul căreia, într-o singură zi, vor putea „călători” imaginar și gustativ în fiecare regiune IGP.

„Aici vor învăța despre consumul responsabil al vinului și asocierea acestuia cu gastronomia locală, vor participa la degustări de vin și bucate originare din regiunile IGP, vor asista la teatru gastronomic și masterclass-uri ținute de bucătari și somelieri renumiți și se vor bucura de un spectacol cultural deosebit, oferit de artiștii din regiuni”, a accentuat directorul ONVV. 

Prezent la conferință, directorul IGP „Codru”, Ion Prida, a menționat că aria acestei zone cuprinde localități din raioanele Hâncești, Ialoveni, Anenii Noi (Bulboaca), Nisporeni, Călărași, Criuleni, Strășeni, Orhei, Telenești, Fălești, Ungheni, Sângerei, Șoldănești, Camenca, Dubăsari, dar și regiunea transnistreană (Tiraspol). Arealul are o suprafață de aproape 60 000 ha, dar se extinde anual odată cu sporirea credibilității sistemului de IGP în fața producătorilor și consumatorilor. 

„Scopul nostru la acest festival este nu doar de a uni vinul cu mâncarea, dar și a aromelor cu tradițiile, obiceiurile și infomarea cetățenilor. Vom participa cu vinuri pregătite după o schemă tehnologic făcută după caietul de sarcini, care au personalitate. Vom asorta vinurile noastre din IGP „Codru” cu carne de vită, porc și prepeliță”, a spus Prida. 

Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă”, „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu scopul de a pune în valoare potențialul oeno-gastronomic al regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, sporind notorietatea brandului de țară Vinul Moldovei și a vinurilor de calitate cu IGP.

Organizatorii prognozează ca la Festivalul „DeVin&DeGust” să participe 5000 de vizitatori.

Conferința de presă a finalizat cu un tur pentru reprezentanții mass-media prin vinăria „Migdal-P”, care face parte din IGP „Codru”. Urmăriți mai jos o GALERIE FOTO de la vinărie:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6895 0.7239%
USD USD 16.6380 -0.1997%
RUB RUB 0.2277 0.7077%
RON RON 4.0732 0.7445%
UAH UAH 0.6012 0.2167%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile