Logo Realitatea.md

(GALERIE FOTO/VIDEO) Autoritățile și reprezentanții mediului jurnalistic din țară și de peste hotare, în dezbateri publice privind propaganda și produsul autohton la TV

26 Iulie 2016, 18:23 // Actualitate

Conducerea Parlamentului, experți internaționali, reprezentanți ai mass-media din țară și de peste hotare au participat astăzi la dezbaterile publice „Provocările din spaţiul mediatic al Republicii Moldova – propaganda şi produsul autohton”, unde s-a analizat două proiecte legislative care ar putea fi introduse în Codul Audiovizualului.  

În deschidere, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că în baza opiniilor și sugestiilor care vor fi prezentate în urma dezbaterilor, deputații vor ține cont și vor înainta propuneri în vederea îmbunătățirii situației pe piața media. 

Președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Vladimir Hotineanu, a accentuat că ideea de a avea această dezbatere publice a fost una bună, deoarece subiectele discutate sunt de o importanță majoră.

„Cu regret nu toți radiodifuzorii respectă prevederile legislației actuale. Din acest punct de vedere, la actualul Cod al Audiovizualului au fost propuse mai multe prevederi care ar stimula promovarea produsului TV autohton. Comisia va interveni cu modificări pentru lectura a doua. Unele prevederi exprimă temeri și îngrijorări care vor fi minuțios examinate”, a subliniat Hotineanu.

La rândul său, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Veaceslav Untilă a remarcat că scopul de bază este stoparea acestei activități agresive și securizarea populației Republicii Moldova de propaganda din exterior și dreptul lor de a alege un post TV.

Președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dinu Ciocan, a menționat că din 17 doar 4 radiodifuzori respectă prevederile legislației. „Noi avem nevoie de modificarea Codului Audiovizualului, în special ceea ce privește produsul autohton. Dacă aceste reglementări nu vor fi aprobate, atunci radiodifuzorii nu se vor simți obligați să respecte legislația. În mare parte e din cauza că și sancțiunile nu sunt efective. Acum sancțiunile se aplică gradual, nu sunt în conformitatea cu gravitatea abaterii”. 

Experții și jurnaliștii străini au prezentat cazurile lor de implementare a legislației în domeniul mass-media, în ceea ce privește propaganda. 

Proiectele de lege prezentate astăzi prevăd creşterea numărului de programe autohtone inclusiv a celor informative, insituirea unui mecanism de măsurare a audienţei transparent, obiectiv şi eficient, dar și sancționarea radiodifuzorilor în conformitate cu gravitatea abaterii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4127 -0.5302%
USD USD 18.1955 0.0682%
RUB RUB 0.2829 0.4973%
RON RON 4.3173 -0.6764%
UAH UAH 0.6882 0.1601%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile