Logo Realitatea.md

(GALERIE FOTO/VIDEO) Ziua Internațională a Tineretului, sărbătorită în cadrul unui festival de către zeci de tineri din capitală

13 August 2016, 16:44 // Societate

Oferte de muncă, programe prin care poţi călători peste hotarele ţării sau oportunităţi de a face voluntariat. Toate au putut fi găsite, ieri, pe strada pietonală Eugen Doga din capitală, unde s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Tineretului. Deşi e ziua lor, o mare parte dintre tineri nu au motiv de bucurie. Șomajul, salariile mici, lipsa unui loc de trai îi descurajează și îi determină să-și caute fericirea peste hotarele țării.

Una dintre cele mai mari probleme ale tinerilor din ţara noastră rămâne a fi şomajul. Aproximativ 55 de mii de tineri sunt în prezent fără un loc de muncă. De vină ar fi salariile insuficiente pentru necesităţile lor și lipsa experienţei solicitată de angajatori. Ei recunosc că o altă problemă este lipsa de motivaţie şi implicare din partea tinerilor. 

De Ziua Tineretului, pe strada pietonală au putut fi găsite mai multe opotunităţi de dezvoltare. De exemplu, liceeanii s-au putut înregistra într-un program care le oferă posibilitatea de a studia gratuit, timp de un an, în Statele Unite Ale Americii.

De asemenea, la târg au fost prezenţi mai mulţi angajatori cu oferte de joburi, iar Agenţia Naţională de Ocuparea Forţei de Muncă a explicat cum se poate aplica on-line pentru un loc de muncă. Cei interesați au putut găsi informaţii şi despre educaţia sexuală. Organizatorii spun că au ales acest subiect, întrucât, din cauza frustrărilor părinților și a profesorilor de a discuta cu copiii despre viața sexuală creşte numărul minorelor care avortează și al celor infectați cu virusul HIV sau hepatită. 

În același timp, autoritățile recunosc că realităţile din Republica Moldova alungă tinerii de acasă şi a promis să vină cu soluţii.

„Este important să găsim acele stimulări pentru antreprenori, sectorul privat, să venim cu facilitate pentru ei ca să acorde mai multe locuri de muncă. Pentru noi este important ca tinerii să rămână acasă, să se dezvolte aici, să creeze tinere familii, să își găsească un loc de muncă, să aibă aici în Republica Moldova un viitor, iar noi, Ministerul Tineretului și Sportului vom face absolut orice, ca aceste lucruri să se întâmple”, a declarat Pavel Ianeț, viceministrul Tineretului și Sportului.

„Tinerii în Republica Moldova reprezintă un potențial imens pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și identificarea soluțiilor inovative pentru prosperitatea țării. Însă tinerii pot contribui activ la schimbarea viitorului lor și a societății, doar dacă sunt informați, au acces la educație și servicii calitative de sănătate, inclusiv sănătatea sexuală și reproductivă. Fondul ONU pentru Populație în Republica Moldova va susține și în continuare eforturile Guvernului de a asigura respectarea drepturilor tinerilor și de a implica activ tinerii în calitate de parteneri egali în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.”, susține Eugenia Berzan, Analist de Programe Sănătate Sexuală și Reproductivă, și Tineret UNFPA Moldova.

„Comparativ cu anii trecuți, nivelul de cooperare dintre societatea civilă și autorități s-a înbunătățit, astfel, CNTM a făcut parte din grupul de lucru la Strategia de Ocupare a forței de muncă 2017 – 2021, însă mereu este loc și pentru mai bine”, este de părere Terentie Carp, președinte CNTM.

„Stimularea oportunităților pentru angajarea tinerilor absolvenți în câmpul muncii, în acest sens Ministerul Muncii depune tot efortul, astfel a creat un nou proiect de lege și a unei noi strategii de ocupare a forței de muncă, în special a tinerilor cu posibilități reduse. Acest lucru oferă șanse reale de angajare a tinerilor, iar ce ține de informarea tinerilor în acest sens, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă anual desfășoară Barometrul Forței de Muncă și campanii de informare.”, declară reprezentanta Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Familiei.

În Republica Moldova tinerii reprezintă 25 la sută din numărul total al populaţiei, numărul lor fiind de peste 870 de mii.

Cea de-a doua ediție a Festivalului Tineretului a fost organizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, UNFPA Moldova, AIESEC şi Rotaract Club.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile