Logo Realitatea.md

(INTERVIU VIDEO) Andrian Candu: Dacă cineva visează că eventualele alegeri anticipate se vor organiza pe un alt sistem decât mixt, greșește foarte amarnic

24 Aprilie 2019, 14:03 // Politica
// Autor:  
Petru Cosoi

Parlamentul nu va fi funcțional fără o majoritate parlamentară, iar în cazul unor alegeri anticipate "ne putem trezi la sfârșitul anului fără Guvern". Sistemul electoral nu poate fi schimbat peste noapte, iar alegerile generale locale se vor desfăsura în termene prevăzute de lege. De ce PDM nu discută cu PSRM despre o eventuală creare a unei coaliții de guvernare, dar și despre alte subiecte de actualitate din țară, ne vorbește într-un interviu acordat pentru Realitatea.md, președintele Parlamentului Republicii Moldova în perioada 2015-2019, Andrian Candu.

Embed:

P.C. Vreau să explicăm pe înțelesul tuturor de ce Parlamentul are nevoie de o majoritate parlamentară și organe de conducere? Vă adresez această întrebare pentru că unii cred că Parlamentul poate activa și fără ea. Astfel, vreau să ne explicați ca să înțeleagă fiecare cetățean de ce majoritatea parlamentară este atât de importantă?

A.C. Pentru ca instituția Parlamentară să fie funcțională, trebuie să aibă un anumit număr de voturi ca să poți să iei decizii în Parlament. La ședința de constituire a Parlamentului, care a fost întreruptă în prima sa ședință, se formează majoritatea parlamentară și se declară care este opoziția. Acest lucru este prevăzut de lege. Pentru ca să fie funcțional Parlamentul, trebuie să ai conducere a Parlamentului, adică președintele Parlamentului și vicepreședinții Parlamentului. Dacă nu ai președintele Parlamentului, nu poți să ai vicepreședinți, deoarece președintele este cel care propune candidaturile la vicepreședinți. Trebuie să ai biroul permanent al Parlamentului - singurul organ de lucru al Parlamentului care propune ordinea de zi ca să ajungă unele subiecte să fie examinate în Parlament. Foarte mult s-a vehiculat, de exemplu, opoziția, cei de la ACUM spuneau ca să ne întrunim în ședință și să votăm 1,2,3,4. Pentru ca să ajungi să votezi, trebuie să ai o agendă, o ordine de zi. Subiectele respective trebuie să ajungă pe ordinea de zi. Subiectele sunt propuse pe ordinea de zi de un organ de lucru al Parlamentului care se numește Biroul Permanent, acesta este condus de președintele Parlamentului. Deci, toate sunt legate una de alta și fiecare pas presupune o anumită consecutivitate. Inițial, se alege președintele Parlamentului, se constituie Biroul permanent la Parlamentului, Biroul este cel care stabilește ordinea de zi și competențele, inclusiv a președintelui și vicepreședintelui. Se formează comisiile permanente, comisiile de lucru fiind că orice subiect dacă vrei să-l discuți în plenul Parlamentului trebuie să treacă prin comisiile parlamentare, iar o comisie de specialitate pregătește raportul ca acel subiect să fie examinat.

Ca să dăm o explicație pe înțelesul tuturor, imaginați-vă că aveți o mașină. Acel autovehicul ca să meargă, poți să-l împingi, dar până la urmă și ca să-l împingi, acesta trebuie să aibă roți, motor, uși. Respectiv, instituția Parlamentară ca să fie funcțională trebuie să aibă conducerea parlamentului, Biroul Permanent, Comisiile Parlamentare. Și pentru ca să alegi toate acestea, trebuie să ai un număr de voturi, o majoritate. De exemplu, președintele Parlamentului se alege cu 51 de voturi prin vot secret. Ca să ai aceste 51 de voturi  trebuie să ai partide care se înțeleg să aibă aceste 51 de voturi și asta înseamnă majoritatea. Plus, pe lângă organele de lucru și conducerea parlamentului, când vrei să votezi alte decizii în Parlament, la fel, trebuie să ai un număr de voturi, trebuie să ai o majoritate simplă sau iarăși o majoritate absolută, adică de 51 de voturi. În toate scenariile sau tot ce îți propui să faci în Parlament, trebuie să ai majoritate. Poți să o numești altfel, poți să o numești coaliție temporară, poți să o numești coaliție permanentă, poți să o numești majoritate parlamentară, dar trebuie să ai acești deputați în număr de cel puțin 51 care să ia deciziile în primul rând de conducerea parlamentului, de Biroul Permanent și comisiile permanente care să înceapă să lucreze ca Parlamentul să poată să genereze decizii. Și dacă nu le ai toate acestea, atunci Parlamentul este nefuncțional. Și dacă Parlamentul este nefuncțional pe o perioadă de trei luni de zile de la validarea mandatelor, adică de la 9 martie până în 9 iunie, atunci deja apar circumstanțele de dizolvare a Parlamentului și stabilirea și organizarea ulterior alegerilor parlamentare anticipate.

P.C. În cazul în care ajungem totuși la anticipate, când ar putea acestea fi organizate?

A.C. Calendaristic vorbind, este vorba de toamnă, deoarece abia în luna iunie ar apărea circumstanțele de dizolvare a Parlamentului. Aici sunt câteva instituții implicate, instituția președintelui, fiindcă președintele semnează decretul de dizolvare și stabilire a datei, președintele țării o face, dar nu înainte de a obține decizia CCM. CCM trebuie să constate faptul că sunt toate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. După care trebuie să se păstreze o perioadă de cel puțin două luni de zile de pregătire pentru alegeri, deoarece este o lună de precampanie, după aia, perioada campaniei electorale. Deci, dacă e să vorbim despre eventuala desfășurarea a unor alegeri parlamentare anticipate, lucrul ăsta s-ar întâmpla probabil în octombrie.

P.C. Care vor fi consecințele unor alegeri anticipate?

A.C. Sunt consecințe negative pentru țară, în primul rând. Pe lângă faptul că politic suntem într-o instabilitate și pentru a avea un mediu de afaceri sănătos, pentru a avea creștere economică, pentru a avea mult, mult, multe, trebuie să ai o stabilitatea politică și economică și nu poți să ai o stabilitate politică și economică, când nu ai un Guvern cu competențe clare care guvernează țara pe 4 ani și ai o majoritate în Parlament care vine cu tot suportul politic și tehnic pentru acel Guvern. Mai presupune, în primul rând, un mare minus în tot ceea ce înseamnă țara și economia și toate reformele, acțiunile, bunele idei sunt amânate în timp. Alegerile parlamentare anticipate, dacă se vor desfășura de exemplu în luna octombrie, asta presupune că prin luna noiembrie avem rezultate, luna noiembrie - decembrie sunt sărbătorile de iarnă, presupun negocieri. Adică noi ne putem trezi la sfârșitul anului să nu avem Guvern.

P.C: Și dacă tot am discutat despre anticipate și alegeri, vreau să vorbim și despre alegerile locale. Nu avem un Parlament funcțional care să declanșeze alegerile locale. Când și sub ce formă vor avea acestea loc? 

A.C. Alegerile locale trebuie să aibă loc, deoarece mandatul primarilor actuali expiră în luna iunie. Cu siguranță, alegerile locale trebuie organizate. Bineînțeles, ar putea să fie unele întârzieri în funcție de funcționalitatea Parlamentului. Să presupunem că Parlamentul va deveni funcțional și alegerile poate se vor decala cu o săptămână sau două. În situația în care Parlamentul nu este funcțional să stabilească data alegerilor, sunt sigur că vor fi mecanisme juridice, inclusiv prin unele interpretări ale Curții Constituționale, ca totuși această decizie să fie luată în așa fel încât alegerile generale locale să fie organizate în timpul reglementat de lege. Normal, ar trebui în luna iunie, or luna iulie, să fie organizate alegerile locale.

P.C. Cu siguranță ați avut unele așteptări de la sistemul de vot mixt, acestea s-au îndeplinit? Ați obținut tot ce v-ați propus în urma alegerilor?

A.C. Dacă e să trecem în revistă și campania electorală și alegerile, alegătorii au pus accent foarte mult pe calitatea persoanei și a echipei pe care au ales-o, dacă vorbim de circumscripții. Mai puțin i-au interesat factorul geopolitic, chiar și elemente politice și s-au axat foarte mult pe ce înseamnă om gospodar, om care are o echipă puternică, care a făcut ceva. Sunt avantaje foarte mari în privința acestui sistem, deoarece aduce nevoile alegătorilor mai aproape de tot ce înseamnă politic și deputat. Se creează o punte și o conexiune între deputatul pe circumscripție și alegătorii din acea comunitate. Cu regret, suntem într-un blocaj instituțional, dacă nu am fi, cu siguranță deputații și-ar manifesta prin acțiuni concrete grija față de comunitatea din circumscripție. Dar eu sunt sigur că se va rezolva printr-un fel sau altul și noi vom avea acest Parlament funcțional în așa fel, încât toți cei 51 de deputați să poată să-și realizeze și promisiunile și să aibă grijă de nevoile și necesitățile comunităților de unde au fost aleși.

P.C. În contextul în care cei din ACUM cer revenirea la sistemul proporțional, cei trei deputați independenți au depus o sesizare la CCM prin care întreabă dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

A.C. Mult se discută acum, mai recent am văzut ca să se anuleze sistemul și eventual alegerile anticipate să fie organizate sub un alt sistem, lucru imposibil. Am văzut că și colegii independenți din Parlament au făcut o sesizare la CCM, deși nu cred că era nevoie să se meargă la CCM. Lucrurile erau foarte logice. Legislația și tot ce înseamnă lege are o anumită logică, dacă procesul a  fost pornit, și mă refer la alegerile parlamentare din februarie, cu un anumit sistem și dacă ceva nu s-a realizat și se repetă alegerile, dacă vorbim de alegerile parlamentare anticipate, ele trebuie organizate în același sistem. De altfel, noi schimbăm regulile în timpul jocului. Plus, că pe lângă această logică, sunt și multe alte recomandări de la Comisia de la Veneția și multe alte angajamente internaționale care spun clar că orice schimbare de sistem trebuie să fie făcute cu cel puțin un an înainte. Ai nevoie de avizul pozitiv al Guvernului, deoarece sunt schimbări din punct de vedere al bugetului. Astfel, dacă este cineva care visează că eventualele alegeri anticipate se vor organiza pe un al sistem decât mixt, greșește foarte amarnic și țin să asigur pe toți că anume alegerile parlamentare anticipate se vor organiza în același sistem - sistemul mixt. 

P.C. Partidul Democrat mai este deschis să discute cu alte formațiuni o eventuală coaliție de guvernare? 

A.C. Noi întotdeauna am arătat deschidere. Dacă vă aduceți aminte, chiar din prima zi, primele rezultate apărute în acea noapte, liderii PDM, și domnul președinte Plahotniuc, și domnul prim-ministru Filip, și eu am ieșit în fața presei și am făcut declarații, chiar și invitații la dialog pentru a găsi soluții. Decizia PDM este ca discuțiile și comunicarea să le avem cu cei din Blocul politic ACUM, orice altă decizie noi nu am luat. Dar noi am participat deschis în discuții și cu președintele țării la care au fost, inclusiv, și colegii din fracțiunea PSRM. Noi am arătat deschidere, toleranță și am spus că emoțiile, mai ales, cele electorale, trebuie lăsate deoparte și nu puse interesele de partid or personale în față, dar anume interesul cetățeanului și interesele țării ca prioritatea numărul unu. Noi întotdeauna am rămas deschiși și vom rămâne deschiși, deoarece pentru noi contează foarte mult ca ceea ce am reușit să facem în această guvernare să continuăm și ceea ce am vrut să facem mai mult, să putem face. Aici mă refer și la Drumuri Bune, Prima Casă, acele ajutoare și de Crăciun și de Paști, cei 200 de lei care este un proiect extraordinar: 200 de lei pentru fiecare copil în familie.

P.C. PSRM și PDM au lansat invitații la adresa ACUM, dar nu am văzut o invitație între PDM și PSRM, de ce? 

A.C. Nu întotdeauna prețurile și condițiile de la piață sunt ca și calculele de acasă. Lăsăm să se așeze lucrurile. Timp încă relativ mai este. De aceea, vom reveni la unele discuții, dar cert este faptul că PDM s-a arătat deschis comunicării. Noi am făcut câteva invitații publice și personale reprezentanților și conducerii ACUM. Am înțeles care este viziunea lor. Ei au intrat în discuții și negocieri cu socialiștii. Bine, să o facă, dar să pună interesele țării mai presus de orice. Poți să ai interese de grup, interese de partid, dar să prevaleze interesele țării. Cu regret, ce am văzut noi în discuții între socialiști și ACUM la acea masă de discuții, au fost numai nu negocieri și nu comunicare politică matură, cel puțin nu din partea celor de la ACUM. Socialiștii s-au arătat mai profesioniști și mai bine cunoscători de lege. Din ceea, ce am observat noi la acea masă, numai nu despre interesul țării s-a discutat acolo, cu regret. Dar să sperăm că măcar în ceasul al 12-lea politicienii din RM, care se consideră responsabili, vor pune interesul țării mai presus de orice.

P.C. Vă mai regăsiți în funcția de președinte al Parlamentului în viitor?

A.C. Funcțiile sunt acordate în funcție de suport politic care este. Echipa PDM, indiferent că este Andrian Candu, Pavel Filip, domnul Plahotniuc, are o echipă foarte bine pregătită și profesionistă pentru a-și asuma orice funcție sau orice rol într-o anumită guvernare. Și în Guvern, și în Parlament. De aceea, nu funcțiile ne creează pe noi, noi sfințim locul într-un fel, omul sfințește locul. Suntem deschiși pentru orice oportunitate.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.8091 0.6963%
USD USD 17.2676 0.1665%
RUB RUB 0.2279 0.5293%
RON RON 4.2712 0.7121%
UAH UAH 0.6075 0.4132%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile