Logo Realitatea.md

(INTERVIU VIDEO) Iurie Leancă: Dacă la Ministerul de Externe ar veni un socialist, va fi confuzie totală pe tot ce înseamnă viitorul acestui stat

25 Aprilie 2019, 16:35 // Politica
// Autor:  
Petru Cosoi

Vicepremierul pentru Integrare Europeană Iurie Leancă este primul politician din Republica Moldova cu șanse reale de a ajunge în Parlamentul European. El candidează pe listele Partidului „Pro România” condus de Victor Ponta și își propune să contribuie activ la relația dintre Republica Moldova și UE.

Realitatea.md a solicitat un interviu în cadrul căruia ex-premierul moldovean ne-a vorbit despre alegerile europarlamentare din 26 mai, dar și despre blocajul politic din țară, despre discuțiile dintre ACUM și PSRM și despre alegerile locale generale.

Embed:

P.C. Bună ziua, domnule Leancă. Sunteți primul moldovean cu șanse reale care candidează la europarlamentare. Vreau să ne povestiți despre cum se desfășoară precampania?

I.L.: Eu sunt un novice în politica românească și bineînțeles că sunt foarte curios să văd cum se face politica românească; cum se comunică cu cetățenii din România, pentru că cu cetățenii din Republica Moldova, am - Slavă Domnului - o anumită experiență; să cunoști și așteptările oamenilor, și interesul pe care-l au față de Uniunea Europeană și față de alegerile în Parlamentul European; să-ți explici punctul de vedere, să explici cum un basarabean, un politician de la Chișinău, pentru prima dată a ajuns să fie pe lista unui partid politic din România la aceste alegeri.

Îți oferă șansă să vorbești mai mult nu doar despre prioritățile pe care le voi avea cu colegii din „Pro România” (partidul din România condus de Victor Ponta care l-a înaintat pe Iurie Leancă la europarlamentare), dar și despre provocările actuale atât pentru românii din România, cât și pentru cei din Republica Moldova; despre relația cu UE; despre de ce este necesar să iasă pe data de 26 mai să voteze la alegerile europarlamentare, în mod special, tinerii, pentru că prezența lor este mai scăzută. Și nu este vorba doar de România, asta e o situație per ansamblu.

P.C. Mizați mai mult pe alegătorii de acasă – cei din Republica Moldova sau pe alegătorii din România?

I.L.: În Republica Moldova sunt cunoscut. Împreună cu colegii vom face posibilul ca să-i mobilizăm pe cei care dețin pașapoarte românești să iasă la vot. Fac un apel către diasporă, către cei care se află în Italia, Germania, Franța, Irlanda, Marea Britanie, Grecia – să iasă neapărat la vot.

Voi fi mult mai activ în România și în Moldova românească, fiindcă am constatat în primele mele vizite în diverse județe că, din păcate, Moldova e dezavantajată economic. Noi suntem mai săraci decât moldovenii din România, moldovenii din România sunt mai săraci decât ardelenii sau cei din alte regiuni ale țării vecine.

Voi deschide un cabinet al eurodeputatului, în cazul în care ajung eurodeputat. Victor Ponta m-a invitat nu pur și simplu pentru un anumit loc, ci pe un loc eligibil. Voi deschide și la Chișinău, dar urmează să examinez legislația. Voi activa pe ambele maluri ale Prutului. Voi încerca să fac tot posibilul ca preocupările grupului nostru parlamentar să vizeze nu doar românii de lângă frontieră, ci până la Nistru. Îmi doresc foarte mult ca cetățenii români din Republica Moldova să voteze „Pro România”.

P.C. Nu v-a luat mult timp să vă gândiți, dacă acceptați să candidați la europarlamentare din partea „Pro România”, dar totuși care sunt factorii care v-au determinat?

I.L.: Cu domnul Ponta am această relație care a adus doar beneficii pentru cetățenii din Republica Moldova, fiindcă doar prin astfel de politică pe care a promovat-o domnul Ponta prin 2013-2014, se schimbă și imaginea României. Victor Ponta și echipa sa se numără printre puținii care sunt interesați de noi. Este în interesul național să facem tot cei posibil pentru această integrare a neamului nostru.

Înțeleg că doar pentru crearea premiselor, începând cu lansarea unui spațiu unic în domeniul educației, infrastructurii, terminând cu poduri, cale ferată modernă, noi putem să ne dezvoltăm și să depășim acest decalaj care există între noi și România. Să nu mai vorbim de „între noi și Uniunea Europeană”.

Acesta a fost principiul de bază și doi – dacă ajung europarlamentar, voi putea de acolo să am o anumită contribuție la formularea politicilor Uniunii Europene ce privește atât zona noastră, cât și ce privește un context mai larg – relația cu Rusia, relația cu Ucraina și relația cu România, în primul rând. Din aceste motive, l-am sunat pe Victor Ponta și i-am mulțumit pentru această oportunitate. Nu e vorba doar de mine, ci despre toți cetățenii din țară. 

P.C. Domnul Mureșan, cel care vă este acum contracandidat la europarlamentare, a făcut mai multe declarații despre dvs. Aș vrea să ne dați o reacție în acest sens.

I.L.: Spuneam că sunt un novice în politica românească și mă gândeam că acolo totuși se discută despre viziunea ta, despre ce ai făcut tu și ce vrei să faci mai departe. Iată dânsul crede că cea mai bună promovare a Partidului Național Liberal (PNL) este să mă atace pe mine.

Eu nu voi insista pe biografia domnului Mureșan. Atunci când am plecat din PLDM, m-a numit transfug. El reprezenta în Parlamentul European partidul domnului Băsescu, dar în momentul în care acest partid nu mai are șanse să intre în Parlamentul European, din câte arată ultimele sondaje, iată că domnul Mureșan a plecat repede la PNL.

El a zis aici că va lupta pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova. Întrebarea mea este de ce dumnealui, în calitate de eurodeputat, a votat Rezoluția pe Republica Moldova, după care și pe Georgia? Și de ce în cazul Republicii Moldova nu a făcut nicio referință măcar la articolul 49 din Tratatul de la Lisabona, care prevede dreptul țărilor europene de a deveni țări membre. De ce până acum nu a făcut chestia asta?

Că va veni cu mai mulți bani… Dânsul a fost raportorul din partea Comisiei de buget pentru exercițiul bugetar al Uniunii Europene. Să spunem că nu s-a pledat pentru sistarea acestor 100 de milioane de euro, hai să admitem că acolo pot să mai înțeleg din cauza deciziei instanțelor de a nu valida rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău. Deși banii aceștia ar fi venit nu la mine, nu la Pavel Filip (n.r. premierul Republicii Moldova), nu la altcineva, ci ar fi ajuns tot la cetățenii Republicii Moldova.

Dar de ce dânsul nu s-a împotrivit la reducerea anvelopelor din parte UE pentru Cahul și Ungheni. Acolo tot Guvernul sau politicienii beneficiază? Acolo sunt oameni care ar fi beneficiat de canalizare și apeducte.

Nu mai vorbesc că Mureșan cu cei de la PNL și-au făcut ședință la Chișinău… Unde? În Sala cu Orgă care a fost renovată cu ajutorul banilor oferiți de Guvernul Ponta la solicitarea Guvernului în fruntea căruia m-am aflat eu. N-am auzit să spună mulțumesc domnul Ponta, mulțumesc domnul Leancă.

Nu am auzit de la ei de ce nu au ajutat cu niciun cent. M-am dus în 2016 la prim-ministrul de atunci al României, susținut de PNL, și i-am zis iată vă dau un proiect despre cum să renovăm Academia de Muzică, unde s-a votat 98 de ani de la Actul Unirii. A fost pus de o parte. Niciun interes.

Acum, toată lumea ne iubește. Toată lumea vrea proiecte, perspectivă europeană. Eu vreau să cred că domnul Mureșan, din exces de zel așa ușor, a pus la îndoială ceea ce am făcut eu pentru Republica Moldova din punct de vedere al ancorării ei în UE. Cred că este, pur și simplu, inepție.

Domnul Mureșan poate a uitat, dar eu am semnat Acordul de Asociere, zona de liber schimb, degrabă sărbătorim 5 ani de la intrarea regimului fără vize. Eu personal cu Ponta am construit gazoductul, Guvernele până la el nu au făcut niciun centimetru în acest sens. Este o chestie de geopolitică.

Nu e domnul Mureșan cel care trebuie să mă judece pe mine, pe mine mă pot judeca doar cetățenii cât am fost aici politician. Dânsul mai bine să spună ce a făcut și, în mod special, ce va face, dar despre ce a făcut este foarte modest, ca să nu spun ceva negativ. Eu sunt un om pacifist, un om care chiar crede că e nevoie de unitate, de solidaritate. E nevoie de o altă politică din partea Bucureștiului și a parlamentarilor români, inclusiv, a celor care vor ajunge în Parlamentul European.

P.C. Ce părere aveți despre discuțiile dintre PSRM și ACUM care bat pasul pe loc?

I.L.: Știți, eu când văd aceste invitații lansate ba de unii, ba de alții, ajung să cred că suntem în zona teatrului absurdului. În momentul în care Blocul ACUM propune socialiștilor să i-a decizii împreună pe așa-numita dezoligarhizare, eu mă gândesc în primul rând ce înseamnă dezoligarhizare. Tentativa de a crea un sistem politic bazat per sistemul european.

Deci, tu propui socialiștilor, care după convingerea mea este un partid oligarhic, care este aservit Moscovei, iar această aservire înseamnă inclusiv faptul că tu vrei să construiești un sistem politic bazat pe sistemul rusesc care înseamnă verticală puterii, nu democrație, care înseamnă un rol foarte importanta al oligarhilor în procesul de luare a deciziilor. În momentul în care Blocul ACUM, și o parte din ei, în mod special domnul Năstase, nu are repere ce fel de stat vrea să construiască, unde vede acest viitor al statului. El nu este pro european, este doar pro Năstase și pro Țopii care-l susțin pe el de la Frankfurt. Deci, e o contradicție în termeni. Tu vrei să dezoligarhizare această țară împreună cu socialiștii. Din punctul meu de vedere este un non sens total.

Faptul că această tananică, dans pe loc, este expresia acestei imposibilități de a crea ceva. Eu nu văd nicio șansă că aceste două formațiuni să creeze ceva în interesul Moldovei pe termen scurt, nu că pe termen mediu. Văd tot felul de specialiști, experți care zic să facă coaliții conjuncturale.

Chiar să admitem că ar face o coaliție, chiar dacă ar schimba codul electoral, de câștigat nu va câștiga doar ACUM, vor câștiga socialiștii. ACUM, sentimentul pe care-l am este că din inerție, prostie, neștire fac tot posibilul ca să aducă socialiștii la putere în Moldova. Asta înseamnă că terminăm cu tot ce înseamnă orientarea noastră pro occidentală, construcția noastră bazat pe un sistem de valori europene. Mai ales acum că s-a schimbat puterea la Kiev, nu știm ce va face Zelenski, ce echipă, ce relații va construi cu Moscova, ce impact va avea pe relația cu Chișinăul și în mod special pe tot ce înseamnă conflictul transnistrean, politicile energetice. Eu le-aș propune, dar oricum nu vor ține cont de sfatul meu, să fie un pic mai raționali.

Să se gândească nu doar în termeni de emoții, dar în termeni pragmatici, care sunt realitățile și ce se poate întâmpla. Să țin cont de câte ori Dodon a fost la Moscova. Citisem undeva că în doi ani a fost a fost de vreo 33-34 de ori. Tu faci un pact cu cineva care la fiecare pas se duce și se consultă la Moscova. 

P.C. Dar ce părere aveți despre faptul că PSRM își dorește să aibă Ministerul Afacerilor Externe, acolo unde dvs. ați activat pentru o perioadă destul de lungă?

I.L.: Eu am văzut că socialiștii au solicitat Ministerul de Externe și Ministerul Apărării și vă explic de ce este important și Ministerul Apărării. Chiar dacă armata noastră încă este în devenire, nu avem o armată profesionistă așa cum și-a propus ministrul Sturza, care este foarte bun în acești ultimii doi ani.

Atât externele, cât și apărarea, înseamnă în primul rând simboluri, iar în politica internațională simbolismul poate juca un rol mai important decât substanța. În momentul în care și ministrul de externe și ministrul apărări, în mod special al apărării va merge la Moscova dacă va fi un socialist, dar vă dații seama că va merge la Moscova. După o lipsă de comunicare, o lipsă de prezență acolo, cum vom explica pentru noi înșine, dar și partenerii occidentale o schimbare de acest gen.

Ce vrem noi să facem în domeniul apărării împreună cu Rusia? Noi ar trebui să discutăm un singur subiect, retragere trupelor rusești din regiunea transnistreană. La ministerul de externe dacă ar veni un reprezentat al socialiștilor ar arăta tocmai confuzie totală pe tot ce înseamnă viitorul acestui stat. Noi nu suntem Rusia, noi nici nu suntem măcar Ucraina or Turcia, care pot ar fi și în afara unor blocuri. Noi suntem atât de dependenți fiind mici ca teritoriu, ca populație, de tot ce se întâmplă la periferie, la frontieră, încât neangajarea noastră foarte clară, lipsa unui obiectiv foarte clar, transpunerea în viață a acestor obiective, va genera nu doar va crea incertitudine, dar ne va duce într-o situație și mai mare din impas. Mă tem că se va întâmpla o chestie tragică, moldovenii vor continua să plece din Moldova.

P.C. Într-un interviu acordat pentru Realitatea.md, fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu a declarat că alegerile nu vor fi amânate considerabil, chiar dacă nu vom avea un Parlament funcțional. PPEM este gata să candideze la alegerile generale locale?

I.L.: În primul rând, trebuie să vedem exact data. Așa cum a menționat domnul Candu nu ar trebui să fie amânate, dar există un cadru constituțional de trei luni. Teoretic poți să le faci începând cu luna iunie până în luna septembrie.

Dar în primul rând, trebuie să avem o ședință a viitorului Parlament să decidă când vor avea loc aceste alegeri și în baza cărui sistem teritorial administrativ. Mergem pe aceiași cale, deși știmă că nu mai putem. Se sufocă economia Moldovei, cetățeanul nu are acces la servicii de calitate. Entitățile de administrație publică locală sunt ciopârțite, fragmentate, nu se pot dezvolta. Nu pot angaja experți. Nu pot solicita fonduri, proiecte serioase în așa fel încât să se schimbe realitățile. Asta trebuie să se decidă, ne mai menținem la raioane sau poate e bine să revenim la județe, dar să tragem anumite concluzii din experiența ce a fost bun și ce nu a fost bine.

Noi categoric vom participa la alegerile locale. Avem primari, în jur de 25, foarte buni. Au reușit fiecare în comuna lor să facă câte ceva. În mod special, dacă voi ajunge europarlamentar voi putea atrage resurse mult mai însemnate din partea României. Chiar zilele astea am realizat o chestie foarte frumoasă cu primarul de Iași. Am convenit să crem un fond de solidaritate cu Republica Moldova. Dacă nu mă înșel, chiar astăzi Consiliul Municipal din Iași să voteze bugetul și acolo vor fi alocate 200 de mii de euro pentru relația cu RM și noi vom face apel pentru municipii să facă astfel de contribuții și după aia să stabilim prioritățile.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.8005%
USD USD 18.4281 1.1100%
RUB RUB 0.2348 0.5998%
RON RON 4.1664 0.7569%
UAH UAH 0.6689 1.8268%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile