Logo Realitatea.md

(LISTA) Candidații la CCM: Unul cândva n-a trecut testul la poligraf, altul are 7 dosare pierdute la CEDO

12 Iulie 2019, 09:54 // Actualitate

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat lista candidaților care vor să fie judecători constituționali la Curtea Constituțională (CCM). Este vorba despre 14 persoane.

Nr d/o

Numele/Prenumele

CV

Motivare

1.

CÂRNAȚ Teodor - profesor la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. El a deținut anterior funcția de membri al CSM, după care a încercat să fie parte din ANI, însă a picat testul la poligraf. Atunci, spune că ar fi fost trucat. 

El a mai deținut și funcția de director executiv la Comitetului Нelsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova. Are titlu de doctor habilitat în drept.

CV

Motivare

2.

GROSU Vladimir - este și el doctor în drept. Acum, are funcția de șef interimar la Departamentul Drерt Penal, USM, unde este și lector. Este cunoscut pentru faptul că a deținut anterior funcția de ministru al Justiției, ulterior de viceministru al Justiției.

CV

Motivare

3.

POTÎRNICHE Oleg - a activa o perioadă îndelungată la Agenția Rezerve Materiale a Guvernului, nu înainte de a fi șef la Direcția juridică de la CFM. Are master în științe economice.

CV Motivare
4.

BĂIEȘU Sergiu - doctor în drept și profesor la USM, dar și la o universitate din România. El a deținut cândva funcția de decan în cadrul USM.

CV Motivare
5.

BOIȘTEANU Eduard - lector la drept în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Este doctor habilitat și o mare parte din activitatea sa s-a redus la mediul academic.

CV Motivare
6.

CORJ Mihai - avocat de profesie. A mai fost decan la Facultatea de Drept la una din universități.

CV Motivare
7.

RĂDUCANU Tatiana - fostă judecătoare a Curții Supremă de Justiție. Ea a mai activat și în cadrul Curții de Apel Chișinău, deținând anterior și calitatea de membră a CSM.

Aceasta este mătușa lui Alexandru Machedon (directorul StarNet), unul dintre finanțatorii PPDA-ului. De altfel, ea a intrat în vizorul public pentru șapte dosare pe care le-a examinat și s-a expus. Pe toate, Moldova a fost condamnată la CEDO.

CV Motivare
8.

ABABEI Eduard - avocat de profesie. A fost anterior vicepreședinte la Curtea de Apel Bălți. Înainte de asta, însă, a activat mai mulți ani la Judecătoria Drochia.

CV Motivare
9. COCA Andrei - are funcția de șef al Departamentului juridic în cadrul unei companii de construcție. Deține și licență în drept. CV Motivare
10.

Domnica MANOLE - este cunoscută opiniei publice, mai ales, după ce a fost achitată în dosarul referendumului. Anterior, ea a activat în calitate de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.

CV Motivare
11. Alexandru SPOIALĂ - acum, activează la Сurtеа de Apel Chișinău în calitate de judecător. Are studii în drept și este și lector universitar.

CV Motivare
12. Serghei ȚURCAN - lector și conferințiar universitar

CV Motivare
13. Iulia SÎRCU - este cunoscut pentru activitatea sa de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

CV Motivare
14. Ghenadie ENI - avocat de profesie. Anterior, a fost președinte al Curții de Apel Cahul, acolo unde a activat până la această funcție în calitate de judecător.

CV Motivare

De menționat că azi, 12 iulie, este ultima zi de depunere a dosarelor pentru funcția de judecător la CCM. Concurs a fost organizat de CSM.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.0890 -0.2117%
USD USD 17.6890 0.2232%
RUB RUB 0.2781 -0.1795%
RON RON 3.9937 -0.2971%
UAH UAH 0.7229 0.1108%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile