Logo Realitatea.md

(proiect) Se propune acordarea unei indemnizații de 50% din salariul mediu pentru cei care-s nevoiți să stea acasă pe timp de pandemie

24 Martie 2020, 11:45 // Politica

Un grup de deputați PPDA format din Alexandru Slusari, Liviu Vovc, Chiril Moțpan și Dinu Plîngău propune completarea Codului Muncii și modificarea Legii privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale. Potrivit autorilor, prevederile sunt necesare pe fondul situației epidemiologice provocate, în prezent, de coronavirusul de tip nou - Covid 19, și pe viitor, în cazul în care Republica Moldova se va mai confrunta cu pandemia.

Foto: realitatea.md

În primul rând, deputații PPDA propun completarea Codului Muncii cu articolul 80,2 cu următorul cuprins:

Staționarea unității din cauza situației epidemiologice.

Din cauza situației epidemiologice, unitatea urmează să-și suspende complet sau parțial activitatea, în funcție de dispoziția Comisiei pentru situații excepționale.

Retribuirea timpului de staționare se efectuează în mărime de cel puțin 1/3 din salariul de bază de unitate de timpt stabilit salariatului, dar nu mai puțin decât în mărimea unui salariu minim pe unitate de timp, stabilit de legislația în vigoare, pentru fiecare oră de staționare.

Totodată, pe durata staționării în legătură cu situația epidemiologică, salariații beneficiază de o indemnizație pentru prevenirea îmbolnăvirilor achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat sau din bugetul de stat.

Următoarea modificare propusă de deputații PPDA se referă la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale:

Indemnizația se stabilește în cuantumul de 50 la sută din salariul asiguratului. Indemnizația nu se acordă pentru zilele în care asiguratul s-a aflat în concediul neplătit sau în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani.

Asiguratul, care-și desfășoară activitatea independentă în comerțul cu amănuntul sau în baza patentei de întreprinzător și care nu are alt loc de muncă, în situația în care piețele sunt închise, are dreptul la indemnizație în mărime de 50% din salariul mediu pe economie. Indemnizația se acordă asiguratului pe toată durata staționării.

Pentru acoperirea cheltuielilor, grupul de autori ai proiectului spune că ar putea fi folosiți banii care vin în bugetul de stat din dividende de la Banca Națională a Moldovei. 

Este de menționat, în același timp, că ultima dată ședința Parlamentului a avut loc pe 17 martie, atunci când la solicitarea Guvernului a fost instituită stare de urgență din cauza răspândirii Covid 19. Deputații sunt 101 la număr, dar în confirmatate cu primele dispoziții ale Comisiei situații excepționale, nu pot fi desfășurate întruniri cu mai mult de 50 de persoane. În curând, însă, în general accesul cetățenilor va fi restricționat în locurile publice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile