Logo Realitatea.md

(VIDEO) Alegerile anticipate și consecințele acestora. Candu: Ne putem trezi la sfârșitul anului să nu avem Guvern

26 Aprilie 2019, 10:00 // Politica

Alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc în toamna acestui an, or mai exact, în luna octombrie. Despre acest lucru a menționat vicepreședintele PDM, Andrian Candu, într-un interviu acordat pentru Realitatea.md. Mai mult decât atâta, în cazul unor anticipate, economia, mediul de afaceri și stabilitatea politică din țară este în pericol.

"Calendaristic vorbind, este vorba de toamnă, deoarece abia în luna iunie ar apărea circumstanțele de dizolvare a Parlamentului. Aici sunt câteva instituții implicate, instituția președintelui, fiindcă președintele semnează decretul de dizolvare și stabilire a datei, președintele țării o face, dar nu înainte de a obține decizia CCM. CCM trebuie să constate faptul că sunt toate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. După care trebuie să se păstreze o perioadă de cel puțin două luni de zile de pregătire pentru alegeri, deoarece este o lună de precampanie, după aia, perioada campaniei electorale. Deci, dacă e să vorbim despre eventuala desfășurarea a unor alegeri parlamentare anticipate, lucrul ăsta s-ar întâmpla probabil în octombrie", a declarat Candu.

"Sunt consecințe negative pentru țară, în primul rând. Pe lângă faptul că politic suntem într-o instabilitate și pentru a avea un mediu de afaceri sănătos, pentru a avea creștere economică, pentru a avea mult, mult, multe, trebuie să ai o stabilitatea politică și economică și nu poți să ai o stabilitate politică și economică, când nu ai un Guvern cu competențe clare care guvernează țara pe 4 ani și ai o majoritate în Parlament care vine cu tot suportul politic și tehnic pentru acel Guvern. Mai presupune, în primul rând, un mare minus în tot ceea ce înseamnă țara și economia și toate reformele, acțiunile, bunele idei sunt amânate în timp. Alegerile parlamentare anticipate, dacă se vor desfășura de exemplu în luna octombrie, asta presupune că prin luna noiembrie avem rezultate, luna noiembrie - decembrie sunt sărbătorile de iarnă, presupun negocieri. Adică noi ne putem trezi la sfârșitul anului să nu avem Guvern", a adăugat vicepreședintele PDM.

Citește și:

(INTERVIU VIDEO) Andrian Candu: Dacă cineva visează că eventualele alegeri anticipate se vor organiza pe un alt sistem decât mixt, greșește foarte amarnic

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5146 0.0000%
USD USD 17.4964 0.0000%
RUB RUB 0.2635 0.0000%
RON RON 4.1313 0.0000%
UAH UAH 0.6937 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile