Logo Realitatea.md

(VIDEO) Alegerile din Republica Moldova, discutate astăzi în Parlamentul European! Ce declarații au făcut eurodeputații

04 Martie 2019, 19:28 // Politica

"Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 din Republica Moldova au fost competitive. Majoritatea aspectelor au fost administrate transparent, inclusiv secțiile de vot". Declarația a fost făcută de către europarlamentarul Rebecca Harms, în urma unei dezbateri în Comisia pentru afaceri externe privind alegerile parlamentare din Moldova.

Oficialul european a ținut să mulțumească celor implicați în proces, menționând că deși monitorizarea acestor alegeri a fost una dificilă, a fost o misiune foarte constructivă și o atmosferă de lucru, la fel, foarte constructivă.

Rebecca Harms afirmă că, pe parcursul aflării misunii în Republica Moldova, a avut posibilitatea să discute cu diverși actori politici, partide politice, organizații non-guvernamentale și observatori pe termen lung. Harms spune că misiunea a intrat în detalii atunci când au fost contactați cu privire la accesul incorect al presei, plângeri în legatură cu banii publici și utilizarea incorectă a puterilor admiinistrative.

Europarlamentarul afirmă că autoritățile din Moldova au ținut cont de egalitatea de gen în listele de partid, dar din păcate numele femeilor au fost poziționate în partea de jos.

Europarlamentarii au vorbit și despre prezența joasă la vot a moldovenilor. Potrivit acestora, ar fi un semn al scăderii încrederii, având în vedere evenimentele care au avut loc după 2014: frauda bancara care încă este în anchetă și procedurile lente ale justiție ce vizează cazul dat. 

Tot potrivit oficialilor, procedura de vot din ziua alegerilor a fost ușor confuză din cauza multiplelor buletine de vot: "În diverse secții, alegătorii nu înțelegeau ce se întâmplă cu toate aceste buletine de vot. Am fost șocați de autobuzele care transportau oamenii spre secțiile de vot alocate pentru locuitorii din Transnistria. Existau informații că alegătorii au primit bani".

Anna Gomes, europarlamentar din Portugalia, și-a întrebat colegii cum Parlamentul European ar avea un rol constructiv în situația respectivă: "Nu putem abandona principiile noastre dacă vrem să-i ajutăm pe acești cetățeni".

În concluzie, Parlamentul European a menționat că situația Republicii Moldova rămâne și în viitor pe agenda de lucru a instituției.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1673 -0.1732%
USD USD 17.0468 0.0540%
RUB RUB 0.2217 0.3167%
RON RON 4.1385 -0.1255%
UAH UAH 0.6030 0.0166%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile