Logo Realitatea.md

(VIDEO) Apel către noua guvernare! „COPYRIGHT” solicită repetat demisia directoarei AGEPI, Lilia Bolocan

25 Iunie 2019, 13:01 // Societate

Asociația Obştească Asociația Națională «COPYRIGHT» (AN «COPYRIGHT») a venit cu un apel deja către nouă guvernare pentru a o demite pe directoarea generală a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), Lilia Bolocan.

Încă din octombrie 2017, «COPYRIGHT» a informat despre acțiunile pretinse ilegale ale Liliei Bolocan. Asociația ar fi fost atacată și persecutată de multiple ori.

„În 2017, fiind deranjată” de faptul că «COPYRIGHT» a acționat în instanța de judecată una din companiile mari de telecomunicații din Republica Moldova, care refuza să exercite obligația legală de a achita remunerația pentru operele și creațiile titularilor de drepturi, Bolocan a cerut expres Asociației să renunțe la cererea de chemare în judecată, în caz contrar amenințând că va retrage dreptul de acumulare a remunerației și va abroga decizia de avizare a asociației în calitate de organizație de gestiune colectivă”, spun membrii Asociației.

Și pentru i s-a refuzat, directoarea AGEPI a retras autorizația.

„În anul 2018 și 2019, Bolocan a tergiversat ilegal procedura desemnării unei organizații de gestiune colectivă împuternicită de gestiunea drepturilor titularilor care nu au calitatea de membru al vreunei organizații de gestiune colectivă şi nici nu i-au încredințat, în vreun alt mod, drepturile de gestiune. Respectiv, până în prezent reprezentanții acestei categorie de titularii de drepturi sunt prejudiciați pentru că nu își primesc remunerația cuvenită pentru munca lor”, mai spun membrii Asociației.

Mai mult, CNA ar fi inițiat o procedură de urmărire pentru abuz de putere, dar deocamdată nu se cunoaște la ce etapă se află ancheta.

Totodată, Lilia Bolocan ar fi incompatibilă cu funcția deținută, pentru că „a încercat promovarea unui proiect de lege anticonstituțional, esența căruia lezează drepturile autorilor și interpreților, fapt constatat și confirmat de către organizațiile internaționale de profil, poziția oficială a cărora a fost prezentată Parlamentului, Guvernului și Președintelui Republicii Moldova; a favorizat unele companii comerciale în detrimentul drepturilor titularilor de drepturi de autor și conexe (acțiune soldată cu pornirea urmării penale de către Centrul Național Anticorupție, reieșind din caracterul penal al acesteia); a cauzat prin acțiunile sale derizorii prejudicii materiale titularilor și comunității autorilor și interpreților naționali, europeni și internaționali, prin încălcarea obligațiilor de serviciu prevăzute de lege (prin tergiversarea emiterii deciziei de desemnare a unei organizații de gestiune colectivă care să reprezinte interesele unor categorii de titulari de drepturi)”.

Realitatea.md amintește că nu este prima dată când Asociația cere demisia directoarei în cauză. Anterior, AGEPI a reacționat în felul următor: „domeniul protecției proprietății intelectuale este unul complex și, dat fiind creșterea importanței sale, e și logic să avem situații când se ciocnesc interesele diferitor părți interesate”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile