Logo Realitatea.md

(VIDEO) Ași în IT și în domeniul financiar-bancar. Cum o grupare vindea droguri în Moldova prin chatul „BEST”

10 August 2018, 11:31 // Societate

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Direcției Investigare a fraudelor economico-financiare din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) au deconspirat activitatea unei grupări criminale specializată în comercializare de droguri prin intermediul tehnologiilor informaționale.

Un bărbat de 30 de ani, originar din mun. Chișinău, a creat schema. Liderul, fratele său și încă o persoană cu dizabilități mintale - membră a acestei grupări, au fost reținuți și plasați în arest preventiv.

Embed:

În fapt, activitatea grupării a fost urmărită 6 luni, din anul 2017 - până în iulie 2018, timp în care PCCOCS și INI a stabilit că drogurile erau introduse pe teritoriul Republicii Moldova prin contrabandă: fie prin colete poștale aduse din China, fie prin colete transportate de șoferi de rute internaționale.

Pentru a fi comercializate, a fost creat un chat cu denumirea „BEST” pe aplicația Telegram, acolo unde erau admiși membrii de încredere a grupării propriu-zise și clienții, care niciodată nu interacționau fizic unul cu altul.

„Este pentru prima dată când s-a reușit documentarea și deconspirarea unei asemenea scheme de comercializare de droguri prin intermediul tehnologiilor moderne de comunicare. Liderul și membrii camuflau drogurile și le repartizau în cantități mici în spații cu acces public, precum: la rădăcina copacilor, sub bordură sau sub pietre. După aceasta, făceau o fotografie în care era surprins pe care le păstrau în aplicația Imgur. Această imaginea era transmisă clientului”, a explicat Lilian Bacalîm, procuror PCCOCS.

Mai întâi, însă, clientul trebuia să-și facă o fotografie la un terminal de plată, să achite suma pentru cantitatea de droguri comandată, să facă o fotografie și bonului de plată, ca mai apoi să primească fotografia cu locul ascunzișului.

„Membrii grupării foloseau portmonee electrice, ce reprezintă deținerea unui cont virtual fără identificare. Pentru ele există o sumă-limită de 15.000 de lei. Ei deschideau mai multe conturi de astea. În cadrul investigațiilor, au fost depistate peste 160 de portmonee electronice. Odată ce parveneau mijloacele financiare în acest portmoneu, banii se converteau în ruble rusești, după care - în lei. Ulterior, erau tranferați pe cardur. Am depistat și 9 conturi bancare deschise în Moldova și în alte două state”, a declarat Alexei Bacuș, șef de direcție din cadrul INI.

Mai mult decât atât, conturile erau deschise pe numele unor persoane cu dizabilități sau social-vulnerabile, care contra unor sume își dădeau acordul. În iulie 2018, au fost efectuate percheziții la domiciliu liderului și membrilor, în urma cărora a fost ridicați 600.000 de lei, 1.000 de euro, carduri bancare, instrumente de ambalare și un aparat de numărat banii.

Suspecții reținuți duceau un mod de viață de lux, însă o mare parte din banii câștigați din infracțiune a fost convertită în bitcoin. Până în prezent, s-a stabilit că au fost comercializate droguri în sumă de 9 milioane de lei.

Un gram de drog sintetic de tip PVP costa 1.000 de lei.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă de la 3 ani - până la 10 ani pentru contrabandă cu droguri, de la 7 ani - până la 15 ani pentru comercializare de droguri și de la 5 ani până la 10 ani - pentru spălare sau legalizare a banilor din infracțiune.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.0000%
USD USD 17.1324 0.0000%
RUB RUB 0.2616 0.0000%
RON RON 4.0880 0.0000%
UAH UAH 0.6344 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile