Logo Realitatea.md

(VIDEO) Audieri în Parlament pe răpiri! Patru persoane au dispărut. Pe lângă polițist, a fost răpit și un angajat ASP

08 Octombrie 2020, 14:31 // Actualitate

Numărul persoanelor răpite în regiunea transnistreană s-a ridicat la patru. Despre asta a anunțat deputatul PDM Alexandru Jizdan, după ce a avut loc ședința Comsiei de securitate națională, apărare și ordine publică al cărei președinte este. În cadrul acesteia, au avut loc audieri cu referire la subiect. Astfel, pe lângă polițistul de la Inspectoratul de Poliție Florești, mai este un funcționar public - un angajat al ASP. Ceilalți doi nu au vreun statut public.

Dezvăluirile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute în sala de presă a Parlamentului. Deputatul a ieșit împreună cu viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Potrivit lui Jizdan, au fost răpiți de acasă, li s-au pus saci pe cap și au fost acuzați de „spionaj”, această deși infracțiunea în cauză este valabilă doar în cazul a două state diferite.

„Pe lângă polițistul din Florești, Andrei Amarfi, și un alt cetățean simplu, răpit de la Camenca, așa-zisele forțe de ordine de la Tiraspol au mai sechestrat alți doi cetățeni, din aceeași localitate. S-a stabilit că acțiunile au fost bine-organizate, sunt elemente ale operațiunilor speciale, cu trupe speciale”, a declarat deputatul, cu precizarea că pe lângă polițistul Andrei Amarfi, niciunul dintre cei răpiți nu este angajat al Ministerului de Interne. În schimb, ar fi încă un cetățean cu statut public - angajat al ASP.

La ședința Comisiei permanente, nu ar fi fost prezenți deputații PSRM (componența).

Amintim că polițistul pe nume Andrei Amarfi, angajat în cadrul Inspectoratului de Poliție Florești care activa la frontiera administrativă Sănătăuca – Japca, a fost răpit în dimineața de miercuri, 7 octombrie. Soția sa a anunțat conducerea Inspectoratului de Poliție Florești că, noaptea, mai multe persoane necunoscute i-ar fi spart geamurile locuinței sale din Camenca. Ea și-a telefonat soțul să-i spună despre asta.

Ultimul, în vârstă de 41 de ani, angajat la Inspectorat, a venit la fața locului.

Odată sosit, în curtea casei, au dat buzna fie aceleași persoane necunoscute care au spart geamurile, fie altele, îmbrăcate în haine cu inscripția MGB. L-au imobilizat pe bărbat și l-au urcat într-o mașină, deplasându-se într-o direcție necunoscută.

Inițial, Procuratura raionului Florești a inițiat astăzi o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane și uzurpare de calități oficiale de către angajaţii structurilor de forţă ale autoproclamatei rmn. SIS-ul nostru a identificat angajații așa-numitului minister al securității de la Tiraspol, care au participat la răpire.

A doua zi, 8 octombrie, MAI-ul nostru a informat că, noaptea trecută, reprezentanții structurilor de forță neconstituționale din regiunea transnistreană au pătruns ilegal în casa angajatului IP Florești, din orașul Camenca, sub pretextul unor percheziții. La fel, au anunțat despre încă un caz de răpire - Adrian Glijin - care a avut loc în aceeași zi cu cel al polițistului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1931 0.7076%
USD USD 17.5695 0.5413%
RUB RUB 0.2383 1.1031%
RON RON 4.3455 0.6578%
UAH UAH 0.6315 1.2344%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile