Logo Realitatea.md

(VIDEO) Business-forul moldo-emiratez! Directorii a peste 20 de companii din Emiratele Arabe Unite, interesate de parteneriate cu oamenii de afaceri din Moldova

08 Februarie 2017, 12:59 // Economie

Peste 100 de companii din Republica Moldova și peste 20 de directori al marilor companii emirateze, administratori al zonelor economice libere, fondurilor de investiții, Camerei de Comerț participă astăzi la Forul de afaceri moldo-emiratez. Printre invitați se află ministrul Economiei al Emiratelor Arabe Unite (EAU) Sultan Bin Saeed Al Mansoori, care se întreprinde o vizită în premieră în Republica Moldova. 

Ministrul Economiei din Republica Moldova, Octavian Calmîc, a menționat că Forul de Afaceri moldo – emiratez are drept scop familiarizarea mediului de afaceri emiratez cu oportunitățile investiționale și de export a Republicii Moldova, promovarea dialogului de afaceri și stabilirea parteneriatelor bilaterale.

„Republica Moldova, în istoria sa contemporană, nu a avut o vizită de așa un nivel. Acest forum este o bună oportunitate ca aceste parteneriatele de afaceri să prindă contur. Având o economie mică, încercăm să diversificăm produsele noastre. Republica Moldova are un șir de avantaje. Pe de o parte construim acel pod de legătură dintre Est și Vest. De ceva timp încercăm să construim un alt pod de legătură dintre Nord spre Vest. Și un prim pas a fost acel Acord de colaborare cu Turcia. Însă și EAU este o prioritate pentru noi. Vrem să vă încurajăm să lansați proiecte și afaceri comune care vor aduce beneficii ambelor țări”, a menționat Calmîc.

Totodată, el a preciza că pe agenda de guvernare a Republicii Moldova este liberalizarea regimului de vize dintre țara noastră și EAU. 

La rândul său, ministrul Economiei al EAU, Sultan Bin Saeed Al Mansoori, a specificat că din delegația oamenilor de afaceri emiratezi sunt cei din sectoarele de investiții și dezvoltare, comerț, transport, industrie, sector agroalimentar, zone economice libere, camere de comerț, sector energetic și industrie.

„Trebuie să găsim căi de a ne promova țările reciproc atât din punct de vedere economic, cât și turistic, servicii financiare să ne înțelegem și să ne respectăm. Noi avem obiective și scopuri bine determinate de a ne dezvolta economia, infrastructura și alte ramuri. Ar fi o bună oportunitate să colabărăm și cu Republica Moldova pentru a stabili parteneriate pe diverse ramuri”, a explicat ministrul Economiei al EAU. 

În cadrul dialogului, Octavian Calmîc și Sultan Bin Saeed Al Mansoori, au stabilit drept obiective inițierea negocierilor privind semnarea acordului de colaborare economică, promovare și protejare a investițiilor, evitare a dublei impuneri şi prevenire a evaziunii fiscale, cu privire la impozitele pe venit şi pe proprietate, etc. În opinia interlocutorilor, reglementarea cadrului juridic în relațiile economice dintre două state, constituirea comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică, organizarea forumurilor bilaterale cu participarea mediului de afaceri va duce, într-un final, la dezvoltarea relațiilor moldo-emirateze pe toate dimensiunile.

Pe parcursul anului 2017 sunt preconizate mai multe vizite reciproce atât la nivel instituțiilor guvernamentale, cât și la nivelul agenților economici, având în vedere experiența EAU de a dezvolta zonele economice libere și parteneriatele regionale. În context, delegația EAU a reiterat invitația către partea moldavă de a participa la EXPO Dubai 2020.

În scopul consolidării și dezvoltării relațiilor bilaterale, ministrul Sultan Bin Saeed Al Mansoori l-a invitat pe vicepremierul Octavian Calmîc să întreprindă o vizită de lucru în EAU, precum și să participe la Forumul oamenilor de afaceri din Dubai, care va avea loc în luna mai.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile