Logo Realitatea.md

(VIDEO) Carantină pentru 45 de zile în satul Beșghioz, din UTA Găgăuzia, după ce a fost înregistrat un focar de pestă porcină

16 Martie 2019, 12:01 // Societate

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat în satul Beșghioz, din UTA Găgăuzia. Într-o gospodărie individuală de la marginea satului, doi porci s-au îmbolnăvit, iar la câteva zile au murit. Animalele au fost incinerate și înhumate. În localitate a fost declarată carantină pentru 45 de zile.

Solicitat de IPN, Vitalie Carauș, șeful Direcției supraveghere sanitar-veterinară din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a declarat că în gospodăria particulară s-au întreprins măsuri de dezinfecție. Actualmente are loc recensământul animalelor în toată localitatea și aplicarea măsurilor de carantină.

La intrările și ieșirile din localitate au fost instalate filtre, unde unitățile de transport sunt verificate și dezinfectate. Filtrele sunt asigurate de carabinieri, poliția locală și medicii vetrinari. Dacă aceștia vor depista produse din porc și carne de porc, le vor confisca și distruge.

Deținătorii de animale din localitate nu au voie să transporte porcine vii sau carne înafara gospodăriei. Sacrificarea animalelor se permite doar în propria gospodărie, sub controlul strict al medicului veterinar, și doar pentru consum propriu.

Pesta porcină africană nu este periculoasă pentru oameni, dar este letală pentru porcii domestici și mistreți.

Acesta este al doilea focar de pestă porcină din satul Beșghioz. În luna mai a anului trecut, în localitate a mai fost înregistrat un focar de pestă porcină. Atunci au fost afectate trei gospodării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 0.0000%
USD USD 16.7700 0.0000%
RUB RUB 0.2176 0.0000%
RON RON 4.0054 0.0000%
UAH UAH 0.5935 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile