Logo Realitatea.md

(VIDEO) Chicu va arăta cu degetul pe cei care fac achiziții publice inutile pe timp de pandemie: „Orice cheltuială de asta va fi respinsă”

17 Aprilie 2020, 14:16 // Economie

Prim-ministrul Ion Chicu a atenționat azi funcționarii, în special, autoritățile locale să fie atenți cum cheltuie bugetul, pentru că altfel zis îi va arăta cu degetul tuturor și solicitările lor de achiziții publice de mașini, mobilă sau alte lucruri inutile pe timp de pandemie vor fi respinse integral. Declarații în acest sens au fost făcute la ședința Guvernului din 17 aprilie 2020, în contextul modificărilor votate la Legea privind bugetul de stat.

Oficialul s-a arătat îngrijorat de criza pe care o provoacă virusul de tip nou, de aceea a venit și cu o asemenea atenționare către funcționarii publici. În cazul în care vor fi identificate situații în cauză, șeful Executivului a promis că le va mediatiza.

Realitatea.md a scris anterior despre un caz similar. Consiliul Raional Ocnița a anunțat o licitație de cumpărare a unui automobil cu 600.000 lei. Inițial, am admis că poate au avut în vedere un microbuz care se vrea a fi pus pe rută, dar accesând documentul cu caracteristica tehnică solicitată de pe Mtender, serviciul guvernamental digital care sprijină achizițiile publice de la planificarea achiziției până la plata pentru contractele de achiziții publice, am depistat că se vrea achiziționarea unei mașini de model 2.5 Dual VVT-i.

Am încercat să afle de ce Consiliul Raional Ocnița are nevoie de o astfel de mașină pe timp de pandemie care costă, dacă am fi să echivalăm în euro la cursul valutar de azi, circa 30.000 de euro. Pe Mtender, scrie că „pentru mai multe detalii poate fi contactat Iurie Plopa”.

Și aici, Iurie Plopa nu este un oarecare, ci nimeni altul decât președintele raionului Ocnița. Solicitat telefonic de către Realitatea.md, el nu a răspuns la telefon și nici nu a revenit cu un apel.

CITEȘTE ȘI:

Nou-vechi pachet anticriză! Chicu nu mai riscă să meargă în Parlament. Propune procedura obișnuită, după care vrea la pizza cu miniștrii

Miniștrii „au umblat” cu modificări la buget pentru o listă de măsuri anticriză. Le vor implementa doar dacă deputații vor fi de acord

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile