Logo Realitatea.md

(VIDEO) Comisia de profil a dat voie să fie supusă votului reforma Procuraturii. Un singur membru a fost împotrivă

16 Septembrie 2019, 09:09 // Societate

Un singur membru a avut întrebări vizavi de proiectul de reformare a Procuraturii prezentant de ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități, restul l-au studiat acasă și nu au vreo reținere. Este vorba despre deputatul democrat Igor Vremea, care a fost împotrivă să fie suspus votului în ședința parlamentară de azi, 16 septembrie, pentru prima lectură.

Foto simbol

Democratul este de părere că inițiativa are la bază politizarea Procuraturii, arătându-se nemulțumit de prezența ministrului Justiției în două filtre de evaluare a procurorilor.

Totodată, a pus la îndoială componența Comisiei de evaluare și s-a arătat reticent față de criteriile în baza cărora vor fi aleși experții.

În replică, ministra Justiției i-a argumentat că această Comisie nu este inutilă, în contextul în care Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) nu a luat măsuri pentru a curăța sistemul de procurori corupți sau prinși cu abateri disciplinare.

Anterior, președinta CSP-ului, Angela Motuzoc, s-a arătat împotriva reformei Procuraturii care face parte din ampla reformă a sectorului justiției lansată de actuala guvernare.

Amintim că scopul proiectului este de a crea o comisie independentă în cadrul Ministerului Justiției care va preselecta candidații pentru funcția de procuror general. În continuare, CSP va putea alege procurorul general din lista scurtă propusă de comisie.

Comisia va fi constituită din cinci membri: ministra Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de președintele Parlamentului.  

VEZI ȘI:

Concursurile publice și soarta lor de a eșua... Ce se va întâmpla cu cel pentru suplinirea funcției de procuror general

LIVE! Ședința Parlamentului Republicii Moldova, din 16 septembrie 2019

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile