Logo Realitatea.md

(UPDATE/VIDEO) A fost anunțat concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general al Republicii Moldova

09 August 2019, 09:58 // Societate

UPDATE: După deliberări, membrii CSP au decis anunțarea concursului pentru funcția de procuror general. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 10 septembrie curent.

Știrea inițială: Concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general al Republicii Moldova ar putea fi amânat. În cadrul ședinței de astăzi a Consiliului SUperior al Procurorilor (CSP), ministra Justiției, Olesea Stamate e venit cu propunerea de a amâna acest concurs, deoarece un proiect de lege care vizează numirea procurorului general, dar și numirea candidaților la CSP urmează să fie supus dezbaterilor în Parlament.

În acest moment au loc deliberări. Realitatealive transmite în direct ședința CSP care are loc astăzi.

Adrian Bordianu, membru CSP, procuror detașat, a declarat că funcția de procuror general al Republicii Moldova este vacantă încă de pe 12 iulie.

Președinta CSP, Angela Motuzoc, a declarat că nu există justificări care să împiedice desfășurarea concursului acum.

„Noi nu putem să ne ascundem după niște motive ipotetice. Nu putem să știm ce o să facă legislativul și cum anume o să decisă. Și nu putem anticipa acest lucru”, a declarat președinta CSp, Angela Motuzoc.

Dumitru Pulbere, membrul CSP detașat de președinte, a menționat că nu înțelege de ce este folosit termenul politic, când de fapt este vorba despre organul legislativ suprem în stat.

Potrivit actualelor prevederi legale, candidații la funcția de procuror general trebuie să posede o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de procuror.

O altă condiție este ca în ultimii trei ani până la anunțarea concursului să nu fi fost membru și sau să nu fi desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic. Încă o condiție este ca în ultimele șase luni să nu fi deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Realitatea.md amintește că, fostul procuror general, Eduard Harunjen, a fost eliberat din funcție prin decret prezidențial, la 11 iulie, în baza cererii depuse.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.4924%
USD USD 17.7711 -0.4911%
RUB RUB 0.2704 -1.0249%
RON RON 4.0440 0.4671%
UAH UAH 0.7243 -0.5356%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile