Logo Realitatea.md

(VIDEO) Copyright, despre litigiul cu Moldcell: „Orice tentative ilegale de a influența finalitatea procesului în mod legal și corect vor fi sancționate în mod public”

10 Martie 2020, 14:19 // Societate

Asociația Națională „Copyright” bate alarma de mai mulți ani despre un litigiu pe care-l are cu compania „Moldcell”. La început, la întețirea conflictului a contribuit Lilia Bolocan, pe atunci fosta directoare a AGEPI, ca mai apoi să urmeze diverse presiuni asupra asociației întru renunțarea la acțiunea de judecată pornită, pentru că Moldcell nu ar fi dorit să achite remunerația autorilor și altor titulari de drept din Republica Moldova, dar și de peste hotare. Azi, a avut loc o conferință de presă în care s-au oferit noi detalii.

Conferința de presă susținută azi:

În cadrul conferinței de presă, Liviu Știrbu și Marcel Oțel au dat citire unei declarații.

 1. În virtutea faptului că SA MOLDCELL a refuzat să execute în mod voluntar obligațiile care survin din Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe, în vara anului 2017, Organizația de gestiune colectivă Asociația Națională «COPYRIGHT», în vederea apărării drepturilor și intereselor artiștilor, autorilor și interpreților autohtoni, a acționat în judecată SA MOLDCELL în calitate sa de agent economic care are obligația legală să achite remunerația compensatorie pentru orice echipament şi suporturi materiale care pot fi utilizate pentru efectuarea unor atare reproduceri (ex: smartphone, tablete, flash etc.).

  Acționând în strictă conformitate cu legea, Asociația Națională «COPYRIGHT» a obținut câștig de cauză împotriva SA Moldcell atât în prima instanță cât și Curtea de Apel Chișinău.

  Menționăm, că ceilalți agenți economici din același domeniu de activitate al SA MOLDCELL s-au racordat în mod voluntar la condițiile Legii privind dreptul de autor și drepturile conexe, achitând remunerația compensatorie pentru artiștii, autorii și interpreții autohtoni.
   
 2. La etapa pregătirilor pentru examinarea procesului în cadrul Curții Supreme de Justiție, avocații Asociației Naționale «COPYRIGHT» au constatat că din dosarul aflat pe rol la CSJ în condiții stranii și dubioase s-au pierdut probele prezentate de SA MOLDCELL. Aceste fapte, ne induc în ideea că cineva, aplicând metode infracționale, încearcă să influențeze derularea procesului, dar și decizia irevocabilă pe acest caz.
   
 3. În momentul constatării acestui fapt, Asociația Națională «COPYRIGHT» a solicitat CSJ aplicarea procedurii de reconstituire a probelor pierdute.
   
 4. Astfel, pentru Asociația Națională «COPYRIGHT» este neclară poziția Curții Supreme de Justiție cu privire la refuzul expedierii dosarului în adresa Curții de Apel Chișinău pentru reconstituirea probelor pierdute.
   
 5. Atragem atenția instituțiilor de stat abilitate, dar și Curții Supreme de Justiție, că orice tentative ilegale de a influența finalitatea procesului în mod legal și corect vor fi sancționate în mod public de către Asociația Națională «COPYRIGHT», care reprezintă peste 500 de artiști, autori și interpreți autohtoni, dintre care peste 60 sunt artiști ai poporului, artiști emeriți, maeștri în artă, de asemenea decorați cu distincții înalte ale Republicii Moldova inclusiv cavaleri ai Ordinului Republicii și milioane de titulari de drepturi de autor și conexe din străinătate.

  Asociația Națională «COPYRIGHT» va face uz de toate instrumentele legale naționale și internaționale, inclusiv CEDO, pentru a proteja și apăra drepturile și interesele artiștilor, autorilor și interpreților autohtoni.
Notă: Asociația Obștească Asociația Națională «COPYRIGHT» este Organizație de Gestiune Colectivă a drepturilor de autor și drepturilor conexe. Potrivit Legii nr. 139/2010 articolul 26.  Reproducerea operelor în scopuri personale. Copia privată: (1) Reproducerea unei opere publicate legal se permite fără consimțământul autorului sau al altui titular al dreptului de autor, dar cu plata unei remunerații compensatorii în condițiile alin. (3)–(11), atunci când reproducerea este făcută de o persoană fizică exclusiv pentru uz personal şi dacă nu urmărește obținerea vreunui avantaj comercial direct sau indirect.

Dreptul la remunerație compensatorie poate fi exercitat exclusiv prin intermediul unei organizații de gestiune colectivă a drepturilor patrimoniale. (3) Remunerația compensatorie se achită de către persoanele fizice şi juridice care produc sau importă orice echipament şi suporturi materiale care pot fi utilizate pentru efectuarea unor atare reproduceri. Cuantumul remunerației convenite va constitui cel puțin 3% din suma încasată din vânzarea (revânzarea) echipamentului şi a suporturilor.

La același subiect:

Șefa AGEPI, Lilia Bolocan, reacționează la apelul AN ”Copyright” către Guvern pentru a o demite (VIDEO)

Copyright a trimis o scrisoare către premier cu solicitarea de a nu admite întoarcerea Liliei Bolocan la AGEPI (DOC)

Lilia Bolocan n-are dreptul să dețină funcții publice 3 ani, pentru că și-a angajat surorile, când era șefă la AGEPI

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)