Logo Realitatea.md

(VIDEO) Cum au salvat turcii o linie de tren care străbătea țara și era falimentară

09 Septembrie 2019, 08:55 // Economie

Celor cărora le place să locuiască în spaţii restrânse ar putea să le placă să şi călătorească în ele. Trenul Eastern Express, din Turcia, străbate nordul ţării şi le oferă localnicilor un mijloc fiabil de transport prin regiunile înzăpezite. Dar lipsa unui interes mai larg a adus linia în pragul închiderii. Atunci au început să circule mai intens fotografii cu acest tren străbătând peisaje frumoase. Şi, într-o eră a călătoriilor ieftine şi rapide, nostalgia se dovedeşte o atracţie puternică pentru tinerele generaţii, scrie Digi24.ro.

Embed:

În trenul Eastern Express începe „petrecerea”. Biletele pentru acest tren de pasageri, cu vagoane de dormit, sunt vândute adesea cu luni înainte. În drumul său, care străbate toată Turcia, nu depăşeşte niciodată 70 de kilometri la oră. Îi trebuie 24 de ore ca să ajungă de la Ankara la graniţa cu Armenia.

Hüseyin Çelik este însoţitorul vagonului de dormit. Menirea lui e să se asigure că toţi pasagerii se simt cât mai confortabil cu putinţă.

„Mă distrez cu aceşti tineri. Nu sunt supărători. E un drum lung şi, fie că vrem, fie că nu, trebuie să-l parcurgem împreună. Eu vreau ca întreaga călătorie să decurgă bine pentru noi toţi. Iar asta se poate numai dacă mă înţeleg bine cu pasagerii”, spune Hüseyin Çelik, însoţitor pe vagonul de dormit Dogu-Express.

Ruta cuprinde fluviul Eufrat şi mai multe defilee. Peisajul pare desprins din „1001 de nopţi”.

Un cuplu se duce să-şi viziteze rudele din est. Ei locuiesc separat, aşa că se bucură de mersul relaxat al trenului - e o şansă de a petrece puţin timp împreună.

„Nu ne vedem prea des. Doar câteva zile pe lună. Cu cât durează călătoria mai mult, cu atât ne vedem mai mult. De-asta ne place să facem astfel de călătorii”, spune Melve.

Pe măsură ce peisajul se schimbă, între Anatolia Centrală şi cea de Est, se schimbă şi temperatura. În aceste zone muntoase e cu 20 de grade Celsius mai puţin decât în Ankara. Copiilor de aici le place să salute trenul, când trece. Dacă aceştia aleargă destul de repede, ar putea primi un cadou. Unii pasageri au aruncat cărţi pe geam.

„Vreau să mă întorc. Când o să mă însor, o să fac această călătorie cu soţia mea. În clipa de faţă, mă bucur de viaţa de burlac”, spune Ismail, unul dintre călători.

Eastern Express nu e un simplu tren. E o experienţă care poartă pasageri prin peisajul încântător al Turciei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4600 -0.3074%
USD USD 17.6228 -0.0952%
RUB RUB 0.2762 0.3999%
RON RON 4.1020 -0.3547%
UAH UAH 0.7218 0.5573%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile