Logo Realitatea.md

(VIDEO) Cum și cât de repede te infectezi cu noul virus, aflându-te la masă cu 10 persoane

11 Mai 2020, 09:37 // Life

Un experiment realizat de grupul japonez NHK ilustrează viteza şi mijloacele de propagare a coronavirusului, amintind importanţa măsurilor de distanţare şi de protecţie.

V-aţi întrebat cum se va răspândi corobavirusul la o masă de zece persoane, când în curând vor fi autorizate întâlniri limitate? Un experiment realizat de grupul de presă japonez NHK răspunde la această întrebare folosind o vopsea fluorescentă, scrie Adevărul.

Un experiment realizat de grupul japonez NHK în colaborare cu experţi ilustrează modul în care coronavirusul se răspândeşte, aşa cum s-ar fi putut întâmpla pe navele de croazieră, în jurul unui bufet, dar şi într-un bar sau restaurant.  

Grupul specifică într-un raport publicat pe reţelele sociale că la experiment au participat 10 persoane. Unul dintre participanţii la masă a jucat rolul unei  persoane infectate. I s-a turnat pe mână o picătură dintr-un lichid vizibil doar sub lumina ultravioletă, ca un virus aplicat pe palmă . Experimentul a durat 30 de minute, iar rezultatele s-au văzut la sfârşitul mesei.

Astfel, s-a dovedit că „virusul” s-a răspândit pe mâinile tuturor participanţilor, mai mulţi îl aveau pe faţă, farfurii, capacul recipientului pentru alimente, tacâmuri folosite pentru a lua mâncarea şi pe mânerul recipientului pentru băuturi.   Un experiment pentru vizualizarea fluxului de particule eliberate în timpul tusei a stabilit anterior că distanţa de siguranţă de un metru între oameni recomandată pentru a evita contaminarea ar putea fi insuficientă.   Cercetătorii de la Florida Atlantic University au arătat că particulele răspândite de tuse pot călători până la 3,6 metri. Picăturile fine eliminate atunci când o persoană infectată cu coronavirus tuşeşte sau strănută conţin particule viabile de coronavirus. Acestea pot transmite infecţia dacă intră în contact cu ochii, gura sau mucoasa nazală ale altor persoane.

Conform rezultatelor unui experiment de laborator, astfel de particule fine conţinând coronavirus pot transmite infecţia inclusiv după 3 ore de la expulzare. Pentru a reduce riscul infectării proprii şi a celorlalţi, sunt absolut necesare respectarea normelor de igienă recomandate (spălat des pe mâini, acoperirea gurii la strănut cu un şerveţel, nu cu mâna) şi a unei distanţe de cel puţin trei paşi mari faţă de ceilalţi.   Noul coronavirus (SARS-CoV-2), virusul responsabil pentru pandemia actuală de COVID-19, s-a dovedit mai eficient decât Sindromul Acut Respirator Sever (SARS-CoV) în infectarea căilor respiratorii umane şi a ochilor, conform unei echipe de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Hong Kong care a publicat vineri rezultatele unui studiu, relatează agenţia Xinhua.   Michael Chan Chi-wai, profesor asociat la Şcoala de Sănătate Publică a universităţii, şi echipa sa de cercetare au comparat infecţiile cu SARS-CoV-2, SARS-CoV şi virusuri gripale precum H5N1 şi H1N1, folosind mostre de ţesut prelevate din tractul respirator superior uman şi de ţesut ocular într-un laborator cu nivelul 3 de biosecuritate.  

Rezultatele au relevat că virusul care cauzează boala COVID-19 este mult mai eficient în infectarea conjunctivei umane şi a căilor respiratorii superioare în comparaţie cu SARS-CoV, iar nivelul său de contagiozitate este comparabil cu cel observat în timpul pandemiei de H1N1 din 2009.   Coroborate, aceste rezultate explică transmisibilitatea mai mare a COVID-19 în comparaţie cu SARS-CoV.   "Acest studiu evidenţiază totodată faptul că ochii pot fi o cale importantă de infectare umană cu SARS-CoV-2 (COVID-19)", a subliniat profesorul Chan.  

Într-un studiu precedent, echipa de cercetare a descoperit că virusul care provoacă COVID-19 poate rămâne în viaţă timp de câteva zile pe suprafeţe netede, precum oţel inoxidabil, sticlă şi plastic.   Noile constatări au subliniat posibilitatea ca acest virus contagios să poată fi răspândit de pe astfel de suprafeţe prin intermediul mâinilor, atunci când oamenii ating zonele contaminate şi îşi ating apoi zona ochilor.   Concluziile cercetării implică faptul că sunt vitale să se evite atingerea ochilor în zonele publice şi spălarea periodică a mâinilor cu apă şi săpun sau curăţarea mâinilor cu produse dezinfectante ca măsură esenţială pentru prevenirea transferului accidental al virusului responsabil de COVID-19 de pe suprafeţele contaminate în ochi şi nas.  

Studiul a fost publicat în jurnalul medical Lancet Respiratory Medicine. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile