Logo Realitatea.md

(VIDEO) De la „n-avem timp nici măcar o zi” la „nu voi preselecta candidați la funcția de procuror general înainte de avizul Comisiei de la Veneția”

11 Noiembrie 2019, 19:12 // Politica

Asumarea politică a Guvernului în fața Parlamentului pentru modificarea Legii Procuraturii, potrivit căreia, prim-ministrul și nu o comisie a Ministerului Justiției să preselecteze candidații la funcția de procuror general a fost anunțată ca pe o inițiativă cu titlu de urgență. Opunerea socialiștilor, se pare că i-a făcut pe cei din PAS și PPDA să-și modereze tonalitatea de la „n-avem timp nici măcar o zi să așteptăm părerea cuiva” la „vom expedia legea pentru care ne-am asumat răspunderea spre expertizare Comisiei de la Veneția”

Nu că ar fi unicii, care se aruncă în extreme, nefiind de uitat tendința PSRM-ului de a rupe câte ceva, mai nou, acordul coaliției, dar să le luăm pe rând.

La o zi după anunțul Cabinetului de miniștri, au început discuțiile dintre parteneri. Șeful statului, or liderul neformal al socialiștilor, Igor Dodon, și-a enumerat ca de obicei scenariile, dar a mai venit cu o propunere - să fie consultată Comisia de la Veneția.

Imediat, au ieșit la declarații de presă președinții fracțiunilor PPDA și PAS, Alexandru Slusari și Igor Grosu. Cel din urmă a explicat că reforma justiției, în special numirea procurorului general, trebuie implementată urgent: „Toate propunerile, cum ar fi: haideți să mai așteptăm o lună, să trimitem proiectul acesta nu știu unde, să ne spună alții, comunitatea nu știu care, ce părere are despre... Noi nu mai avem timpul acesta la dispoziție. Repet noi o lună nu avem. Noi o zi nu avem. Pentru noi, guvernarea, este o fereastră de oportunitate, este un instrument de a livra oamenilor ceea ce le-am promis”.

Asta se întâmpla pe 8 noiembrie 2019. A trecut un weekend, iar când s-a făcut luni, adică azi, prim-ministra Maia Sandu deja a venit cu o altă declarație. 

Șefa Guvernului a spus că este de acord să expedieze Legea Procuraturii, în baza modificării asumate, Comisiei de la Veneția pentru avizare, doar după ce aceasta va fi votată în Parlament și va intra în vigoare.

„Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista de candidați preselectați către Consiliul Superior al Procurorilor, înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra acestei legi”, a adăugat aceasta.

E urgent sau nu?

De la o zi la alta, declarații diferite. Nu este clar dacă numirea procurorului general este o urgență sau nu.

Publicată de realitatea.md pe Luni, 11 noiembrie 2019

Comisia de la Veneția

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei. Membrii Comisiei se întrunesc de patru ori pe an - în martie, iunie, octombrie și decembrie, la reuniunile plenare din Veneția la Scuola Grande di San Giovanni Evangelista. Principala sarcină este de a acorda asistență și consiliere țărilor individuale în probleme constituționale pentru a îmbunătăți funcționarea instituțiilor democratice și protecția drepturilor omului.

Spre exemplu, o ședință este preconizată pe 11 decembrie 2019.

Odată ce socialiștii nu au susținut propunerea Maiei Sandu, șansele ca Legea Procuraturii, în baza modificării asumate, să fie pe ordinea de zi a acestei ședințe nu sunt foarte mari. Nu exită termene prevăzute, dar anumite proiecte se examinează în mod prioritar. Chiar și așa, numirea procurorului general se va lăsa așteptată. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4776 -0.4009%
USD USD 17.2651 -0.2865%
RUB RUB 0.2426 0.7475%
RON RON 4.0238 -0.4724%
UAH UAH 0.6398 -0.0469%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile