Logo Realitatea.md

(VIDEO) Dodon ar fi asigurat că nu vrea să fie Plahotniuc 2. ACUM, după întrevedere: „Vrem fapte, nu vorbe”

08 Noiembrie 2019, 12:54 // Politica

Deși se simt de la distanță disensiunile din interiorul coaliției, se pare că totuși se încearcă păstrarea acesteia și găsirea unei soluții. Propunerea deputaților Blocului ACUM este ca Guvernul să-și retragă inițiativa de asumare politică, doar în cazul în care se va vota azi la ședința plenară în ambele lecturi proiectul de modificare a Legii Procuraturii, potrivit căruia, prim-ministrul este cel care preselectează candidații la funcția de procuror general.

Embed:

Parcă nu s-ar schimba nimic, dar în esență au loc schimbări procedurale.

„Am reiterat la întrevederi cât de importantă este reforma justiției. Fără aceasta, nu au sens toate celelalte. Domnul președinte a încercat să ne convingă că el nu vrea să fie Plahotniuc 2 (n.r. Vlad Plahotniuc - fostul lider democrat), dar noi vrem fapte, nu vorbe (n.r. s-a făcut referire la motto-ul de campanie a socialiștilor pentru parlamentare). Lăsând la o parte zvonurile, nu vedem de ce propunerea Guvernului este numită acțiuni politică, dar faptul că un președinte de țară, care se declarață liderul neformal al socialiștilor, când numește procurorul general în calitate de ultim actor în proces, nu este o acțiune politică? 

Capturarea statului s-a început cu funcția de procuror general. De asta, nu face nicio tranzacționare cu justiția. Suntem gata să colaborăm pe alte domenii, dar nu cu orice preț. Mingea e pe celălalt teren”, a declarat președintele fracțiunii PPDA, Alexandru Slusari.

În același timp, președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, a comentat acțiunea deputatului PSRM, Vasile Bolea, care a rupt acordul la tribuna Parlamentului: „Se pare că se respectă tradiția să fie rupt ceva în Parlament. Chiar și așa, noi am avut niște discuții la rece. Fiecare și-a spus ceea ce nu și-a spus demult. Nu mai avem timp de pierdut, pentru că au trecut deja cinci luni în care suntem la guvernare.

Noi am sperat că sistemul justiției o să se autopurifice. Asta nu s-a întâmplat, de aceea trebuie să acționăm, iar ca să nu se simtă cineva perdant, Parlamentul votează în ambele lecturi proiectul de modificare a Legii Procuraturii. Prim-ministrul propune o listă CSP-ului, CSP-ul decide dacă acceptă sau nu și o propune președintelui țării. Cel din urmă semnează sau nu”.

Întrebați de jurnaliști despre ce se întâmplă în cazul în care totuși va veni un nou Guvern, iar modificarea legislativă este în vigoare, Alexandru Slusari a explicat: „Mandatul de procuror general este de 7 ani. Ce va fi peste 1 an, 2 ani e important, dar este mai important să purificăm sistemul. Dacă va fi un procuror general independent, nu se prevăd mari riscuri...”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2014 0.8285%
USD USD 18.5683 0.1332%
RUB RUB 0.2460 2.2869%
RON RON 4.1806 0.7641%
UAH UAH 0.6855 1.2705%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile