Logo Realitatea.md

(VIDEO) Ex-ministrul Apărării Viorel Cibotaru a fost ales președintele PLDM! Vlad Filat rămâne membru de partid - DETALII

18 Iunie 2016, 15:00 // Politica

Membrii Congresului VII ai Partidului Liberal Democrat din Moldova au votat astăzi, în cadrul ședinței, pentru numirea în funcția de președinte al formațiunii pe Viorel Cibotaru. Pentru această funcție au mai candidat Valeriu Streleț, Vadim Pistrinciuc, Liliana Palihovici și Tudor Deliu. Fostul liderul al PLDM Vlad Filat rămâne membru de partid. 

Noul președinte ales Viorel Cibotaru a declarat presei că după acest Congres, PLDM își va schimba imaginea.

„PLDM va fi așa cum a fost de la început, un partid care elaboreaza polititi publice și știe să le implementeze. Sunt
foarte mulțumit de faptul cum s-a desfășurat Congresul, au fost critici, autocritici, discuții. A fost un proces democratic
de discuții. Eu am propus un mecanism de alegere, nu am reușit să-l implementăm. Au fost propuse mai multe candidaturi pentru această funcție, dar care și-au exrimat votul în favoarea mea”, a precizat Cibotaru.

Potrivit lui, din start se va axa pe trei priorități de bază, care au și fost acceptate de membrii Congresului PLDM.

„Voi continua reforma partidului. Am exclus deja o parte dintre membrii de partid care au încălcat statutul PLDM. Voi continua cu consolidarea capacității partidului de a fi o școală politică modernă foarte bine desăvârșită, pentru a avea membri noi. PLDM trebuie să fie activ pe plan politic. Tot ce este legat de fraude și de furtul miliardului trebuie să fie elucidat. Dar prioritățile țării și a cetățenilor sunt cele mai importante pentru PLDM”, a menționat noul președinte al fracțiunii.

Cibotaru a subliniat că lipsa unui lider activ a dus partidul în criză și nu i-a permis PLDM să acționeze promt la toate atacurile. El a adăugat că fostul lider al PLDM Vlad Filat nu s-a adjudecat calitatea de membru, doar a depus mandatul de președinte.

„Vlad Filat a semnat o adresare către Congres și viitorul președinte, pe care ulterior o vor publica. Procedura a fost respectată. Eu vreau să fiu acea persoană care să coordoneze atacurile venite asupra partidului. Nu m-am ambiționat să devin președinte a PLDM, dar îmi asum toată resposabilitatea pentru a salva PLDM și țara, care este în pericol geopolitic. PLDM rămâne în opoziție, vom fi foarte critici de a deturna acest interes. Una dintre prioritățile mele rămâne și coordonare financiară a partidului. Vom fi transparenți cu resursele pe care le gestionăm. Fiecare membru de partid va achita de la 5 la 50 de lei”, a explicat Cibotaru.

Cât privește numurea unui candidat la funcția de președinte a țării din partea PLDM, Viorel Cibotaru a sus că în cadrul Congresului nu s-a discutat acest aspect. „Discuțiile continuă și pentru a determina un candidat la funcția de președinte a țării. Am discutat și am acceptat un mecanism de moderator din partea societății civile”. 

La rândul său, unul dintre candidații la funcția de președintele al PLDM Vadim Pistrinciuc a declarat că a votat cu încredere pentru Viorel Cibotaru.

„Am fost onorat de această propunere, dar consider că sarcina principală este reformarea acestui partidu, iar dumnealui are toate calitățile organizatorice și analitice pentru aceasta. Avem nevoie de un stâlp și sprijin care să ne permită să trecem peste toate intemperiile din Republica Moldova și să ne reorganizăm. Voi fi în continuare la fel de activ și vizibil. Noi vom lucra foarte mult ca să fim eficienți, vizibili și suficient de activi ca să putem face față atacurilor din partea altor partide. Trebuie să trecem peste un proces de reformare a partidului. Astăzi am ales președintele, dar vor fi schimbați și vicepreședinții. Vom elabora un mecanism de strângere a cotizațiilor de la membri de partid. Sunt rigori stricte în ceea ce privește finanțarea partidului”, a spus Pistrinciuc. 

La Congresul VII al Partidului Liberal Delocrat din Moldova au participat circa 400 de persoane, dintre care 341 de membri au susținut candidatura lui Viorel Cibotaru la funcția de președinte al PLDM. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile