Logo Realitatea.md

(Video) Forumul ministerial al Rețelei de Sănătate din Europa de Sud-Est, INAUGURAT la Chișinău. Participă miniștri ai Sănătății din nouă state

03 Aprilie 2017, 15:38 // Societate

Nouă state din Europa de Sud-Est - Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Israel, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia și fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei sunt gata să semneze un nou acord de cooperare în vederea îmbunătățirii continue a stării sănătății și bunăstării cetățenilor acestor țări. Documentul urmează să fie semnat mâine, la Chișinău, și prevede diminuarea numărului bolnavilor de tuberculoză, a celor infectați cu virusul HIV și hepatită.

În prezent, Republica Moldova deține președinția prin rotație a Rețelei de Sănătate din Europa de Sud-Est. În țara noastră s-au adunat mai mulți Miniștri ai Sănătății.

Pe parcursul ultimilor 15 ani, rețeaua de Sănătate din Europa de Sud-Est a contribuit la creșterea beneficiilor cooperării transfrontaliere în sănătatea publică prin asigurarea unei platforme de identificare și abordare a provocărilor comune. Datele din cele nouă state din Europa de Sud-Est indică că:

  • mortalitatea infantilă a scăzut mai mult de jumătate în unele țări;
  • numărul cazurilor noi de tuberculoză s-au redus în jumătate, fiind o realizare remarcabilă în comparație cu alte țări din Regiunea Europeană a OMS;
  • cheltuielile totale pentru sănătate s-au triplat, pe când în Regiunea Europeană a OMS acestea au crescut de mai puțin de două ori;
  • plățile informale ale pacienților au scăzut cu 1%, pe când în alte țări din Regiunea Europeană a OMS s-a înregistrat în medie o creștere a acestora.

Ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a menționat că întrevederea de la Chișinău a reprezentanților din cele nouă țări este cu certitudine un parteneriat care va dura și va conduce la noi rezultate pozitive.

„Sănătate 2020, cadrul european de politici ale OMS în domeniul sănătății și bunăstării și Agenda de Dezvoltare Durabilă către anul 2030 – sunt cruciale în atingerea obiectivelor comune, stipulate în documentele europene, cu privire la respectarea dreptului la sănătate, îmbunătățirea calității asistenței medicale primare și spitalicești și asigurarea populației cu medicamente calitative și accesibile”, a spus Ruxanda Glavan.

Totodată, Directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale al Sănătății, Zsuzsanna Jakab, a declarat că angajamentul de cooperare a statelor membre din Europa de Sud-Est se bazează pe realizările din trecut, care își propun, în același timp, să le ridice la un nou nivel.

Rețeaua de Sănătate din Europa de Sud-Est a demonstrat progrese vizibile în ceea ce privește starea de sănătate a populației din statele participante. Dacă e să aduc un singur exemplu, mortalitatea infantilă – indicatorul principal al sănătății și bunăstării unei națiuni – a scăzut considerabil în toate cele nouă țări, iar în unele chiar s-a înjumătățit. Acest lucru demonstrează că mult mai multe pot fi realizate prin cooperare decât dacă le facem separat”, a adăugat Zsuzsanna Jakab.

În cadrul Forumul ministerial al Rețelei de Sănătate din Europa de Sud-Est urmează să mai fie analizate și alte angajamente pe care toate statele membre și le asumă:

  • majorarea finanțării publice alocate sănătății, în pofida dificultăților economice;
  • coordonarea eforturilor în vederea îmbunătățirii sănătății oamenilor prin acoperirea universală cu servicii medicale, abordarea sănătății la nivel de guvern și societate și eliminarea inegalităților în sănătate; toate în scopul realizării obiectivelor și țintelor de sănătate de pe Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030;
  • crearea unui mecanism transfrontalier de răspuns coordonat la urgențele din domeniul sănătății;
  • crearea unui observator sub-regional a resurselor umane din domeniul sănătății pentru promovarea și monitorizarea mobilității transfrontaliere a lucrătorilor medicali, armonizarea calificărilor acestora și prevenirea emigrării specialiștilor tineri în regiunile mai prospere. Aceasta ar soluționa problema numărului insuficient de lucrători medicali în Europa de Sud-Est pentru a acoperi necesitățile de sănătate ale populației pe cale de îmbătrânire.

Realitatea.md amintește că,cel de-al patrulea Forum al Miniștrilor Sănătății este organizat de Președinția, Comitetul Executiv și Secretariatul Rețelei de Sănătate din Europa de Sud-Est, în colaborare cu Biroul Regional OMS pentru Europa. Evenimentul este găzduit de Guvernul Republicii Moldova și se va încheia mâine, când va foi semnat un acord comun.

Rețeaua de Sănătate din Europa de Sud-Est a fost creată în 2001, ca urmare a crizei economice și a conflictului ce a divizat Europa de Sud-Est în anii 1990. Pe parcursul anilor, Rețeaua a contribuit la promovarea sănătății publice ca prioritate pe agendele politice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3163 0.0000%
USD USD 17.9679 0.0000%
RUB RUB 0.2326 0.0000%
RON RON 4.3341 0.0000%
UAH UAH 0.6437 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile