Logo Realitatea.md

(VIDEO) Grant de peste 400 mii dolari, oferit de Ambasada Japoniei la Chișinău! Banii voi fi destinați pentru îmbunătățirea serviciilor medicale și educaționale

02 Martie 2017, 16:14 // Economie

Ambasada Japoniei la Chișinău a semnat astăzi șase contracte de grant pentru implementarea proiectelor finanțate în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”, în valoare totală de peste 400 mii dolari SUA, destinate pentru îmbunătățirea condițiilor medicale publice și a educației din Republica Moldova. 

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a declarat că este foarte bucuros că semnează contracte de grant cu șase beneficiari ai instituțiilor medicale. 

„Japonia a acordat și va continua să acorde asistență pentru eforturile Republicii Moldova de a promova stabilitatea socială și dezvoltarea economică. Considerăm că acordarea unui suport proiectelor prioritare ale Guvernului este importantă și în același timp cooperarea cu instituțiile și organizațiile din societate este foarte utilă, mai ales în domeniul medical și educațional”, a menționat ambasadorul. 

Viceministrul Sănătății Liliana Eșanu a subliniat că Guvernul Japoniei a devenit în timp un prieten fidel sistemului de sănătate.

„Din cei șase beneficiari ai contractelor de grant, 4 sunt din domeniul de sănătate: Spitalul raional Briceni, Spitalul municipal Bălți, Institutul de cardiologie și Universitatea de Medicină și Farmacie”, a precizat Eșanu.

Programul „Kusanone” este un program de finanţare a proiectelor de granturi mici în valoare de circa 50 000 - 100 000 USD SUA, fiecare – asistenţă nerambursabilă oferită de către Guvernul Japoniei. Prin intermediul acestui program, anul trecut Japonia a finanțat 38 de proiecte, dintre care 30 - sunt implementate la instituțiile medico-sanitare și 8 - în domeniul educațional din Republica Moldova.

Sectorul Sănătăţii din Republica Moldova beneficiază de asistenţă din cadrul Programului „Kusanone” din anul 2008, până la moment fiind implementate  proiecte ce depășesc suma totală de 2,6 milioane USD, acestea contribuind la fortificarea capacităţilor instituţiilor în cauză, prin achiziţionarea echipamentului medical necesar. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9118 0.6867%
USD USD 18.0877 0.2389%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.1184 0.6599%
UAH UAH 0.6461 0.8743%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile