Logo Realitatea.md

(VIDEO) Guvernul a votat proiectul de lege pentru Reforma Procuraturii

13 Septembrie 2019, 14:41 // Actualitate

Guvernul a aprobat astăzi modificarea mecanismului de numire a Procurorului General, cel mai important proiect de lege pe reforma Procuraturii.

Embed:

Scopul proiectului este de a crea o comisie independentă în cadrul Ministerului Justiției care va preselecta candidații pentru funcția de Procuror General. În continuare, Consiliul Superior al Procurorilor va putea alege Procurorul General din lista scurtă propusă de comisie. Comisia va fi constituită din 5 membri: ministra Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de președintele Parlamentului.  

„Oamenii vor ca noi să transmitem un mesaj foarte clar. Hoția se pedepsește în Republica Moldova. Reforma în justiție poate să înceapă cu numirea unui Procuror General adevărat, un Procuror General profesionist, curajos, care să apere interesele cetățenilor. Trebuie să venim urgent cu această inițiativă. Consiliul Superior al Procurorilor și-a lansat propriul concurs de selectare a Procurorului General, noi nu avem încredere în această procedură. Noi venim cu o inițiativă nouă care să ne asigure că va exista un proces de preselectare a candidaților, un proces foarte transparent, astfel să avem cu toții certitudinea că un viitor Procuror General va fi un om independent”, a precizat Maia Sandu.

De menționat că proiectul va fi transmis în Legislativ și urmează a fi votat la începutul săptămânii viitoare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile