Logo Realitatea.md

(VIDEO) În timp ce Primăria Chișinău avea datorii, Chirtoacă, Radu, Codreanu și Grozavu au primit premii în valoare de 13 milioane de lei

19 Iunie 2019, 12:15 // Societate

Premii și sporuri salariale nejustificate în sumă totală de peste 13 milioane de lei – de asta au beneficiat, în 2017, zeci de angajați ai Primăriei municipiului Chișinău, inclusiv fostul primar Dorin Chirtoacă și viceprimarul Nistor Grozavu. Constatarea aparține Curții de Conturi, care menționează că cele mai multe adaosuri salariale au fost oferite în condițiile în care municipalitatea avea datorii de peste 30 de milioane de lei, potrivit unei investigații RISE.

Embed:

Deoarece cea mai mare parte a banilor plătiți în 2017 au fost, de fapt, pentru anul 2016, printre cei care au încasat bonusuri se regăsesc și persoane care nici măcar nu lucrau la primărie în anul respectiv. Și anume, fostul primar interimar Silvia Radu, dar și actualul interimar – Ruslan Codreanu. 

Dorin CHIRTOACĂ, fost primar general al municipiului Chișinău: În ceea ce privește anul 2017, având în vedere că în luna mai am fost arestat, nici nu am cum să mă pronunț. În ceea ce privește premiile și alte venituri salariale date atât mie, cât și colegilor, ele au fost strict pe baza propunerilor venite de la contabilitate. Mie îmi vin dispozițiile de plată la semnat. Oare stă primarul să calculeze la fiecare cât e retribuția? Pleci pe buna credință, pe încrederea pe care o ai în subalterni.

Ruslan CODREANU, primar general interimar al municipiului Chișinău: Premiul respectiv nu poate să fie acordat de mine, ca viceprimar sau ca șef de direcție sau ca șef de întreprindere, fără o decizie a CMC și fără dispoziția primarului general, care stabilește clar cuantumul premiilor care poate fi acordat. Sunt gata să restitui banii respectivi, ca să nu aduc niciun prejudiciu bugetului municipal.

Silvia RADU, fost primar interimar al Capitalei: Am făcut o sesizare către primăria municipiului Chișinău, mi-au confirmat că au făcut o greșeală în calcul și am întors banii înapoi. Nu sunt banii mei, i-am întors la primărie.

Alte aproape trei milioane s-au dus nejustificat în buzunarul conducătorilor mai multor școli publice din Chișinău. În total, Curtea de Conturi a stabilit că, pentru salarizarea unor posturi, Primăria Chișinău a cheltuit nejustificat peste 13 milioane de lei – o sumă enormă pentru bugetul capitalei. 

Articolul integral poate fi citit AICI.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile