Logo Realitatea.md

(VIDEO) Irina Vlah a susținut examenul privind cunoașterea limbii găgăuze: Sarcinile au fost dificile

08 Mai 2019, 12:40 // Politica

Actualul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, a trecut cu succes examenul de cunoaștere a limbii găgăuze. De menționat că aceasta este o condiție obligatorie pentru înregistrarea candidaților la postul de bașcan în cursa electorală.

Regula privind testarea candidaților pentru cunoașterea limbii materne în Găgăuzia a fost introdusă în anul 2015. Astfel, Irina Vlah a fost primul dintre candidații la funcția de bașcan care a trecut examenul la limbă găgăuză. 

Testarea a fost efectuată de o comisie lingvistică, care a inclus doctori de filologie și profesori ai limbii găgăuze, iar examenul a avut loc în sala de ședințe a Comisiei Electorale Centrale.

Irina Vlah a scos un bilet care conținea două întrebări. În decursul a 25 de minute, Vlah trebuia să vorbească în limba găgăuză despre regiunea Budjak. În cea de a doua întrebare, bașcanul Găgăuziei trebuia să citească un aliniat din lucrarea lui Düün Nikolai Baboglu. 

După ce a susținut examenul, membrii comisiei lingvistice au decis în unanimitate că Irina Vlah vorbește „fluentă în limba găgăuză”. Certificatul corespunzător a fost eliberat de către comisia lingvistică solicitantului pentru postul de bașcan.

Irina Vlah a subliniat că sarcinile comisiei lingvistice au fost „dificile”. „Nu am studiat limba găgăuză la școală. Sarcinile au fost dificile, dar am reușit, pentru că în ultimii cinci ani am lucrat asupra îmbunătățirii cunoașterii limbii materne”, a spus Vlah.

În viitor, comisia lingvistică intenționează să includă și întrebări despre istoriei poporului găgăuz.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.2253%
USD USD 17.8856 0.5103%
RUB RUB 0.2723 0.8892%
RON RON 4.1887 0.2441%
UAH UAH 0.7156 1.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile