Logo Realitatea.md

(VIDEO) Kuleba a subliniat, la Chișinău, puncte importante: „Securitatea Republicii Moldova este securitatea Ucrainei”. Și invers!

10 Decembrie 2020, 15:48 // Politica

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a avut la Chișinău o întrevedere cu Aureliu Ciocoi, ministrul de Externe al Republicii Moldova. În urma discuției avute după mai mulți ani de pauză în privința vizitelor oficiale, oficialul ucrainean a subliniat niște subiecte importante sau mai bine zis sensibile, în cadrul unui briefing de presă susținut în holul MAEIE. Când scriem sensibile, ne referim la securitatea țării noastre, dar și la cea a vecinilor.

„Vom reuși să atingem cu eforturi comune identificarea soluțiilor la problemele care persistă de foarte mult timp în relațiile noastre bilaterale. Am convenit să aducem un suflu nou în dialogul nostru. Relațiile între Moldova și Ucraina sper foarte mult să intre într-o etapă calitativă. În rest am abordat, cooperarea comună în plan regional. M-am bucurat că pozițiile noastre sunt comune cu referire la modernizare a țărilor noastre și drumul spre cale europeană. Am discutat și aspecte de securitate atât regională, cât și internațională. Repet că practic pe tot acest spectru am găsit înțelegere totală și mă bucur că acest lucru ne deschide noi oportunități de cooperare bilaterală”, a declarat ministrul moldovean Aureliu Ciocoi.

Oficialii au discutat și interacțiunea pe linia ministerelor de externe de la Chișinău și Kyiv, inclusiv convocarea în timpul apropiat a unor consultări în domeniul integrării europene precum și cooperarea celor două țări pe platformele regionale, internaționale și în plan multilateral. Miniștrii au menționat necesitatea convocării următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică, precum și promovarea în continuare a dialogului direct la nivel guvernamental.

„Sunt bucuros să fiu azi la Chișinău la invitația colegului meu, domnului Aureliu Ciocoi, îndrăznesc să-i zic prieten. Aceasta este prima vizită a unui ministru de Externe al Ucraine în Republica Moldova din 2014. Sunt convins că împreună cu colegii noștri din Moldova vom face eforturi să nu mai permitem o astfel de pauză îndelungată în dialogul nostru. Suntem interesați de contacte la toate nivelurile, inclusiv de o întrevedere cu doamna Maia Sandu”, a declarat ministrul ucrainean Dmytro Kuleba.

Oficialul ucrainean a adăugat în continuare că au abordat o gamă largă de subiecte. „Am fost de acord că securitatea Republicii Moldova este securitatea Ucrainei și securitatea Ucrainei este securitatea Republicii Moldova. Acesta este principiul fundamental care trebuie să stea la baza relațiilor noastre”.

„Sunt recunoscător Republicii Moldova pentru sprijinul suveranității și integrității Ucrainei. Ucraina la rândul său întotdeauna a sprijinit Republica Moldova în privința integrității teritoriale. L-am informat pe coleg despre inițiativa creării „platformei crimeene”. Mizăm pe participarea activă a Republicii Moldova la proiect”, a conchis ministrul ucrainean.

Citeste tot despre: Republica Moldova, ucraina
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2724 -0.1549%
USD USD 17.4859 -0.3925%
RUB RUB 0.2378 1.1915%
RON RON 4.3636 -0.1350%
UAH UAH 0.6256 -0.5247%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile