Logo Realitatea.md

(VIDEO) Michalko, alarmat de problemele presei din Republica Moldova: „... Vedem doar pași mici”

24 Noiembrie 2020, 16:19 // Societate

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, prezent la deschiderea Media Forumului 2020, s-a arătat alarmat de șirul lung al problemelor pe care le întâmpină jurnaliștii din Republica Moldova. Deși Uniunea Europeană se arată deschisă să susțină în continuare presa regională și locală, ambasadorul a declarat clar că statul nu întreprinde suficiente măsuri, mai ales, în contextul în care există un punct pe acest subiect chiar pe Agenda de Asociere. „... Vedem doar pași mici”, a punctat Peter Michalko.

Embed:

„Pentru Uniunea Europeană, mass-media este unul din elementele fundamentale ale societății democratice. Problemele mass-mediei sunt în vizorul nostru și cu mare atenție privim la dezvoltările din domeniu. Mass-media joacă un rol vital în viața democratică. Este un moment oportun pentru a discuta situația după campania electorală care a divizat mult și a arătat cum se promovează partizanatul politic și PR-ul negru. Cu referire la declarațiile ODIHR, Parlamentul și Guvernul trebuie să îmbunătățească cadrul legal care va permite supravegherea transparentă a activității Consiliului Audiovizualului (CA). Cadrul legal a fost îmbunătățit cu referire la CA, dar vedem că nu se aplică în conformitate cu spiritul legii; evaluarea experților externe a CA... Vedem doar pași mici în anchetele cu referire la piața de publicitate și concurența neloială”, a declarat Peter Michalko.

„Când am activat acum 11 ani în Republica Moldova, aveam obiceiul dimineața să cumpăr presa tipărită, acum au rămas însă foarte puține ziare și stat a avut un rol în lichidarea presei tipărite. Țin să felicit pe cei care au rămas pe piață, cum ar fi „Экономическое Обозрение”, „Ziarul de Garda”, „Gazeta de Chișinău” - o încercare nouă salutabilă.

Căderea constantă a Republicii Moldova în clasamentul mondial al libertății presei - în 2013 pe locul 55 și în 2019 pe locul 91 - reprezintă o tendință foarte alarmantă. Trebuie să fie luate măsuri pentru a schimba tendința. Este un angajament al Republicii Moldova în Agenda de Asociere, a continuat ambasadorul.

În această ordine de idei, și-a exprimat regretul că nu a fost adoptat pachetul de legi privind mass-media: „Evidențiez importanța activității jurnaliștilor de investigație și a presei în general. Autoritățile sunt obligate să reacționeze la intimidările mass-media, doar că în loc exercită presiuni prin vizite la redacții, tendința crescută de a da în judecată”. „Asigurarea la accesul de informație în stare de urgență este o cerință primordială. Pandemia a generat o infodemie, un val de falsuri despre teorii ale conspirației, unele menite să dăuneze chiar UE și statele UE, încercând să submineze activitatea noastră. Acum este momentul să uniți toate părțile și să abordați problemele mass-media, fără de care nu veți putea construi o societate puternică.

Nu în ultimul rând, Peter Michalko a apreciat promisiunea Maiei Sandu de a face, în primul rând, Președinția transparentă în comunicarea cu jurnaliștii. „Salut angajamentul doamnei președinte aleasă a Republicii Moldova cu referire la accesul jurnaliștilor de informații și transparența activității instituțiilor de stat, oferirea informațiilor jurnaliștilor pentru a informa oamenii. Este un drept firesc”.

„Oamenii au arătat reziliența de alegeri și aici este speranța pentru mass-media, pentru jurnaliștii care vor să informeze obiectiv”, a mai spus șeful Delegației UE în discursul său, cu mențiunea că UE va continua să sprijine, dar și să urmărească situația independenței mass-media.

Citeste tot despre: Media Forum, Peter Michalko, presa
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0739%
USD USD 17.2814 0.1640%
RUB RUB 0.2358 0.8986%
RON RON 4.3095 0.0859%
UAH UAH 0.6162 -0.0973%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile