Logo Realitatea.md

(VIDEO) Modificarea sistemului de vot va avea loc numai după implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția. Candu: Vom acționa așa cum am promis cetățenilor

17 Iunie 2017, 13:53 // Politica

Parlamentul Republicii Moldova va vota proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral în lectura a doua numai după ce vor fi implementate recomandările făcute de către Comisia de la Veneția. Președintele Parlamentului Andrian Candu a menționat că în prezent se așteptă varianta finală a avizului Comisiei, ulterior se vor organiza dezbateri largi asupra recomandărilor făcute.

Candu a făcut referire în special la una dintre recomandările Comisiei care prevede că pentru modificarea sistemului de vot este necesar un consens. „Mulți au vorbit că această noţiune este una relativă. Nu există niciun stat în UE unde să existe consens național. Comisia vorbeşte și semnalează despre polarizarea subiectului. Noi știm că în Republica Moldova tot timpul a existat polarizare. Dacă am ține cont de polarizare nu am mai face nicio reformă. Peste 500 de primari, majoritatea partidelor, societatea civilă și o majoritate covârşitoare în Parlament își doresc modificarea sistemului electoral. Cele mai importante partide, PDM, PSRM, PDA au promis si promovat modificare sistemului electoral. Noi vom acționa așa cum am promis cetățenilor, dar vom lua în calcul recomandările Comisiei de la Veneția. Pentru noi contează ce își dorește poporul Republicii Moldova”, a declarat Andrian Candu.

Totodată, Președintele parlamentului spune că după ce va fi votat proiectul în a doua lectură, însă numai după ce vor fi implementate toate recomandările Comisiei, documentul va fi transmis instituţiei europene pentru a evalua modificările efectuate.

Cât despre recomandările făcute, Comisia a solicitat să fie specificat în legislaţie cum va avea loc formare circumscripțiilor uninominale, cum vor fi reprezentați cei din diasporă și regiunea transnistreană, dar să fie păstrată și cota de reprezentare a femeilor.

Citește și:

Comisia de la Veneția a înaintat recomandările privind modificarea sistemului electoral. Candu: Ne-am angajat public cu toată seriozitatea

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4388 0.2315%
USD USD 17.0958 -0.4391%
RUB RUB 0.2407 -0.3313%
RON RON 4.0135 0.2047%
UAH UAH 0.6302 -1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile