Logo Realitatea.md

(VIDEO) MVD-ul rusesc îl învinuiește pe Usatîi că a spălat miliarde de dolari! Ce spune acesta? „Acuzații debile!”

24 Aprilie 2020, 19:52 // Societate

Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei sau în limba rusă ar fi MVD a publicat un comunicat de presă prin care anunță că-i aduce învinuri cetățeanului Renato Usatîi, în lipsa acestuia. Cetățeanul nu este nimeni altul decât președintele Partidului Nostru și primarul orașului Bălți. Azi-seara, politicianul a venit cu o reacție mai puțin obșnuită pe contul său oficial de Facebook.

Potrivit informațiilor publice, Renato Usatîi este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, mai exact, a unei sume de peste 500 de miliarde de ruble, printr-o bancă din Republica Moldova.

Organizatorul schemei criminale însă ar fi fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, căruia la fel i se aduc învinuiri în lipsa acestuia, în cadrul aceleiași cauze penale, dar și Veaceslav Platon.

Infracțiunea ar fi avut loc între 2013-2014 și a fost posibilă cu ajutorul falsificării documentelor, în baza cărora au fost transferați bani în valută străină din bănci din Rusia, precum „Zapadnîi” și „Ruskii Zemelni”. Banii au ajuns pe conturi deschise la Moldindconbank și pe câteva ale unor organizații internaționale.

Sumele au fost retrase tot în baza unor documente falsificate din numele unor persoane fizice și juridice de altă naționalitate.

„Avocatul care-mi reprezintă interesele în Rusia, Murat Musaiv, s-a prezentat la Comitetul de investigații a-i pentru a-i fi înmânată învinuirea. Mai pe scurt, este vorba despre o cauză penală deschisă în ajunul Anului Nou 2019 despre care am vorbit încă înainte de a fi deschisă propriu-zis. Sunt învinuit că am spălat 500 de miliarde de ruble, iar conform cursului din anul 2014, reiese că am spălat 15,2 miliarde de dolari. Asta înseamnă că am bătut recordul lui Escobar sau a altor interlopi influenți. Acuzații debile”, a declarat Renato Usatîi, dând de înțeles că totul ar fi fost fabricat de președintele Igor Dodon și anumiți prieteni de-ai acestuia.

Președintele nu a reacționat încă la aceste acuzații, dar nici la altele lansate anterior de Renato Usatîi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2517 -0.9890%
USD USD 17.1821 -0.2641%
RUB RUB 0.2417 -1.9075%
RON RON 3.9811 -0.8147%
UAH UAH 0.6426 -0.4184%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile