Logo Realitatea.md

(VIDEO) Năstase nu și-a retras cererea de la CEDO, în prag de locale. Ce urmări ar putea fi

22 August 2019, 08:31 // Societate

Andrei Năstase se declară primarul ales al municipiului Chișinău și ezită să spună clar dacă va candida pentru alegerile locale generale. Mai mult, s-a arătat vădit iritat, când a fost solicitat de jurnaliști pe holul Guvernului să confirme declarațiile făcute de colegul său din Blocul ACUM, Mihai Popșoi, precum că el anume va fi cel mai probabil el candidatul.

Foto: Radio Europa Liberă

„Domnul Popșoi nu poate să-mi facă nici mie și nici cuiva din Platforma DA agenda. Deocamdată, sunt primar ales al Chișinăului. Sunt în procedurile juridice la CEDO și în instanțele moldovenești. Nu cred că va dura mult timp și vom avea un verdict pe acest dosar. N-am mai rămas mult timp și veți afla”, a declarat Andrei Năstase, care deține în prezent funcția de vicepremier și de ministru al Afacerilor Interne.

Din afirmațiile de mai sus, reiese că oficialul nu are de gând să-și retragă cererea de la CEDO care examinează cauza privind anularea alegerilor locale din iunie 2018, organizate pentru alegerea unei persoane care să finalizeze mandatul de primar general.

Andrei Năstase s-a plâns în fața Curții că i-a fost violat dreptul la exprimare, după ce magistrații celor trei instanțe naționale rezultatul. Atunci, el a îndemnat cetățenii să iasă la vot într-un live pe Facebook, în ziua alegerilor - perioada în care încă era interzisă agitația electorală (n.r. fapt modificat ulterior în legislație).

Anterior, Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice, a declarat pentru Realitatea.md că decizia Curții ar putea fi adoptată peste un an și nu va avea niciun efect asupra funcției de primar al municipiului Chișinău, dar ar putea să aibă un efect juridic.

„Dosarul dat a fost comunicat Guvernului timp de 7 luni de zile de la depunere. Ceea ce este foarte repede. Termenul obișnuit în cazuri moldovenești este 4-6 ani. Ceea ce ne sugerează că Uniunea Europeană are un interes sporit, din cauza încărcăturii politice a dosarului.

A doua chestie este ce ar putea să se întâmple este în acest dosar. În orice caz, o hotărâre a CEDO nu cred că va fi adoptată mai devreme decât peste un an sau un an și jumătate. Peste un an și jumătate noi vom avea un alt primar al municipiului Chișinău, adică vom avea alegeri.

În circumstanțele date, hotărârea Curții nu va avea niciun efect asupra sistemului electoral din Republica Moldova, asupra funcției de primar al municipiului Chișinău, dar ea ar putea să aibă un efect juridic pentru că chestii de genul dat, din câte înțeleg eu, nu prea au fost examinate de Curte”, ne-a comentat Vladislav Gribincea.

De menționat că alegerile locale generale vor avea loc pe 20 octombrie 2019.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3167 0.6786%
USD USD 17.8504 0.4417%
RUB RUB 0.2734 -1.8665%
RON RON 4.0200 0.3294%
UAH UAH 0.7286 -0.0960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile