Logo Realitatea.md

(VIDEO) Pavel Filip și Comisarul European Corina Crețu, în fața studenților! Ce sfaturi le-a dat oficialul român tinerilor moldoveni

18 Mai 2018, 15:01 // Actualitate

Premierul Pavel Filip și Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Crețu, au încurajat studenții să beneficieze din plin de proiectele UE pentru a obține studii de calitate europeană şi a contribui, în mod direct, la dezvoltarea Republicii Moldova. Apelul a fost făcut astăzi, în cadrul lecției publice susținute de oficiali la Academia de Studii Economice a Moldovei.

Referindu-se la obiectivele pentru perioada următoare, Pavel Filip a subliniat atenția pe care o acordă personal domeniilor justiției, infrastructurii și educației.

 „Nu putem privi în viitor fără a veni cu o viziune foarte clară ce trebuie să facem pentru a avea o educație calitativă. Nu putem continua pe aceleași programe care au fost până acum, pentru că educația pe care am primit-o noi în epoca industrială nu mai merge în cea informațională. Este necesar să vedem care trebuie să fie curricula și spre ce sunt orientați tinerii născuți în epoca informațională”, a spus premierul, accentuând, în acest sens, importanța colaborării cu UE.

Comisarul European pentru Politica Regională a reiterat deschiderea UE de a oferi suport pe segmentul educației, menționând că tinerii sunt parte importantă a relației dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Corina Crețu a vorbit despre programul ERASMUS+, de care au beneficiat deja peste 800 de studenți și profesori din țara noastră. De asemenea, oficialul european a menționat disponibilitatea UE de a contribui la crearea unor condiții mai bune de trai, cu accent pe dezvoltarea localităților: „Republica Moldova este o țară pe care dorim să o ajutăm și care dorim cât mai rapid să îndeplinească criteriile pentru a face parte din familia UE".

Tinerii au adresat mai multe întrebări privind politica regională a Uniunii Europene, proiectele ce urmează a fi desfășurate în localități, valorificarea fondurilor europene, dar și oportunitățile de dezvoltare pentru studenți. Drept domeniu cheie pentru economie, precum și pentru formarea specialiștilor, a fost menționată industria IT. Studenții au propus crearea unor grupuri mixte cu tinerii din statele membre ale UE, pentru schimbul de experiență privind integrarea europeană.

La finalul dialogului, premierul a lansat ideea organizării unei întrevederi între Cabinetul de miniștri și tinerii ambasadori ai UE, pentru a discuta problemele din societate și soluțiile propuse de tineri pentru depășirea acestora.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1545 -0.3264%
USD USD 17.9087 0.1650%
RUB RUB 0.2800 0.0000%
RON RON 4.2325 -0.3109%
UAH UAH 0.6671 -0.4477%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile