Logo Realitatea.md

(VIDEO) Politicile în domeniul energetic, tarifele la energia termică și electrică, dar și situația gazoductului Iași-Ungheni, discutate astăzi în Parlament

21 Martie 2017, 18:57 // Politica

Implementarea politicilor și a legislației în domeniul energetic a fost discutată astăzi la Parlament, la inițiativa președintelui Parlamentului, Andrian Candu. Autoritățile au notificat etapa de transpunere a Pachetului legislativ energetic III, precum și prioritățile pentru următoarea perioadă.  

Audierile publice cu genericul „Progres și provocări în implementarea cadrului legal în domeniul energetic” a fost organizate cu participarea deputaților, reprezentanților Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Secretariatului Comunității Energetice Internaționale, diplomaților, partenerilor de dezvoltare și experților în domeniu.

Ministrul Economiei Octavian Calmîc a prezentat informații despre transpunerea Pachetului legislativ energetic III, în prezent fiind aplicate prevederile Legii cu privire la energia electrică și Legii cu privire la gazele naturale, adoptate de Parlament anul trecut. Deputații urmează să aprobe în lectura a II-a Legea cu privire la energetică.

Octavian Calmîc a anunțat că Ministerul Economiei a elaborat proiectul Hotărârii privind desemnarea furnizorului central de energie electrică, care urmează a fi aprobat de Guvern. Totodată, a fost elaborat și proiectul de Hotărâre de Guvern care va permite transmiterea administrării acestei întreprinderi de la Ministerul Economiei către Agenția Proprietăți Publice.

Ministrul Economiei s-a mai referit la implementarea proiectelor de infrastructură energetică, achiziționarea energiei electrice la prețuri competitive și suportul necesar din partea Parlamentului pentru avansare.

Potrivit Ministrului, proiectul tehnic al gazoductului Ungheni-Chișinău va fi gata la sfârșitul lunii august a anului curent, iar finalizarea construcției este planificată pentru decembrie 2019. Valoarea totală a investițiilor este de 113 mln euro, o parte din sumă fiind asigurată din granturi și credite internaționale.

Pentru interconectarea electroenergetică Ministerul Economiei propune două opțiuni. Interconectarea asincronă se poate realiza în 2-3 ani și necesită investiții în valoare de circa 230 mln de euro. Interconectarea sincronă ar putea dura minimum 15 ani și necesită investiții majore în centralele electrice din Ucraina.

Ministrul Economiei a mai prezentat proiectele aflate în derulare pentru modernizarea sectorului de alimentare cu energie termică în municipiile Chișinău și Bălți, din surse financiare europene.

Octavian Calmîc a solicitat suportul Parlamentului pentru aprobarea și modificarea unor șir de legi ce reglementează domeniul energetic, o parte din proiecte fiind deja pregătite.

La rândul său, directorul general al ANRE, Sergiu Ciobanu a prezentat informații despre ajustarea tarifelor la energie electrică și termică. Potrivit oficialului, majorările de circa 3% s-au datorat, în principiu, ajustării la prognoza macroeconomică, investițiilor efectuate pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite cetățenilor, evoluției schimbului valutar, precum și devierilor financiare acumulate de operatori în perioadele precedente. Sergiu Ciobanu a vorbit și despre implementarea mai multor acțiuni pentru creșterea capacităților instituționale ale ANRE.

Reprezentanții Comunității Energetice Internaționale au încurajat autoritățile să continue implementarea reală a reformelor în domeniul energetic, precizând că legislația ajustată aquis-ului comunitar va aduce beneficii cetățenilor. Oficialii au menționat că, în prezent, reformele implementate de autorități au un ritm mai rapid și sunt mult mai profunde. Comunitatea Energetică Internațională și-a anunțat deschiderea pentru a oferi sprijin instituțiilor din Republica Moldova în eforturile de modernizare a cadrului de reglementare a domeniului energetic.

În cadrul audierilor a fost discutat și nivelul de pregătire a cadrului legal secundar pentru implementarea Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile