Logo Realitatea.md

(VIDEO) Președintele AȘM, Gheorghe Duca, acuzat de prejudiciu cauzat bugetului public în urma numeroaselor deplasări peste hotare

23 August 2016, 11:48 // Economie

Președintele Academiei de Știință din Moldova, Gheorghe Duca, este acuzat de faptul că pe parcursul ultimilor trei ani a cheltuit din bugetul de stat, pentru cele 42 de deplasări, suma de peste 338 mii lei sau peste 112 mii lei pe an. Declarația a fost făcută astăzi de către Ilie Donica, președintele Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare. Acesta îi cere demisia lui Duca.

 

Potrivit lui, Gheorghe Duca pleacă în deplasări cel puțin o dată pe lună, aceasta fiind în condițiile în care pe lângă lucrul de bază mai este angajat în cadrul altor două instituții publice prin cumul.

„Președintele AȘM lucrează doar 3 săptămâni pe lună, dar o săptămână este plecat prin deplasări. Pe lângă aceasta cheltuie mulți bani din bugetul Academiei. De exemplu, suma preconizată pentru deplasări de Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, care are 282 de angajați, este de circa 60 mii lei, fiind de două ori mai mică decât suma cheltuită de Gheorghe Duca pentru deplasări pe parcursul unui an”, a menționat Donica.

În acest sens, a fost expediat către organele statului sesizarea prvind constatarea prejudiciului cauzat bugetului public, prin încasarea veniturilor salariale de la locul de muncă prin cumul din cadrul instituțiilor publice, în situaţia în care este în deplasare de la locul de muncă de bază ca preşedinte AŞM.

Realitatea.md amintește că la 20 iunie curent, Ilie Donica l-a acuzat pe președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și pe soția lui, Maria Duca, de fraudarea banilor publici prin veniturile salariale dubioase obţinute de ei. În urma acestor acuzații, atât Gheorghe Duca, cât și serviciul de presă al AȘM nu a venit cu o reacție. Ulterior, acesta l-a acuzat pe Duca că, pe lângă încasarea frauduloasă a veniturilor salariale, a implimentat о metodă de delapidare a banilor publici prin asigurarea plății salariale și plății indemnizației de membru titular al AȘM, persoanelor ce au locul de trai stabilit în afara Republicii Moldova. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.3178%
USD USD 17.4143 -0.5443%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.2784%
UAH UAH 0.7026 -1.0980%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile