Logo Realitatea.md

(Video) Proiectul parcărilor cu plată din capitală, un jaf la drumul mare! Firma "EME Parkleitsystem" nu se regăsește la adresa indicată la contact

06 Aprilie 2017, 21:12 // Societate

Proiectul parcărilor cu plată este un jaf la drumul mare. Activistul civic Victor Chironda susține într-un articol publicat pe blogul său că firma, despre care primarul Dorin Chirtoacă spune că ar urma să gestioneze parcările din Chișinău, nu există. Aflându-se într-o vizită la Viena, Chironda a mers la adresa, un de ar fi fost înregistrată compania, dar nu a găsit-o. Primăria refuză să comenteze acuzațiile. 

Embed:
"Noi suntem în fața acestui, și aici puteți vedea cine sunt rezidenții acestui oficiu. Sunt foarte multe companii. Din păcate nu vedem numele companiei Parkleistystem", susține bloggerul Victor Chironda.

Potrivit lui Chironda, compania Parkleitsystem are ca fondatori alte trei companii. Bloggerul spune că toate cele trei firme sunt înregistrate pe teritoriul unor centre financiare offshore. Asta înseamnă că dacă Parkleistystem are un anumit profit, acesta este repartizat către fondatori. 

"Eu cred că o companie de genul acesta, care conform primarului gestionează parcări în Budapesta și în alte orașe din Vest, trebuie să aibă un sediu serios, unde pot fi găsiți, contactați și unde se poate discuta cu ei", a menționat bloggerul.

De asemenea, Victor Chironda a încercat să afle mai multe detalii despre directorul general al companiei. Activistul spune că în cv-ul acestuia nu este indicată nicio legătură cu firma Parkleistystem.

"Această companie, puteți să vedeți și singuri pe site-ul lor oficial, se numește Parkleistystem.com. Acolo nu este nimic clar, care sunt proiectele precedente ale acestei companii, backgroundul, portofoliul, ce proiecte au mai gestionat, cu cine au mai lucrat, în ce orașe s-au manifestat. Am încercat să caut informații despre directorul care a semnat acest contract, un ungur. Am găsit niște activități de-ale domniei sale în Ungaria, este fondator și partener în mai multe companii, dar nicăieri nu figurează Parkleistystem", a declarat Victor Chironda.

La începutul acestei săptămâni, Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a anunțat despre un nou proiect cu privire la parcările din oraș:

"În toată Europa este același model de parcări, care este propus Chișinăului. Exact același. Nu există o singură parcare unde pot fi concentrate toate automobilele. Parcările devin cu plată peste tot. Și pe partea carosabilă, și pe acostament, și în subteran", a declarat Dorin Chirtoacă.

Potrivit edilului, compania care a realizat proiectul și-a asumat să verse în bugetul Primăriei 10% din cifra de afaceri sau 50% din venitul obținut. Chirtoacă spunea atunci că în anumite intervale de timp, parcările vor fi gratuite.

"Se dorește preluarea 1 la 1 a sistemului european de parcări. Parcările fără plată rămân în afara orelor de serviciu, seara și noaptea. De asemenea vor fi fără plată pentru rezidenți, pentru persoanele care locuiesc în apropiere, și respectiv persoanele de pe străzile secundare, respectiv din cartiere. Cu toate că și acolo se poate ajunge la o taxă pentru a fi regularizate lucrurile", a spus primarul capitalei.

Ulterior, edilul a scris pe pagina sa de facebook că fantomele despre care vorbește Chironda sunt oameni vii care au fost la Primăria Chișinău cu scopul de a prezenta proiectul parcărilor, dar au fost refuzați de consilierii socialiști. Mai mult, Chirtoacă spune că în curând și compania străină va veni cu un răspuns la acuzații.

Totuși, proiectul parcărilor contra plată nu este bătut în cuie. Până pe 12 aprilie, locuitorii capitalei au șansa să se expună asupra ideii autorităților. După această dată vor fi inițiate consultări publice. Data și locul acestora vor fi anunțate din timp.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile