Logo Realitatea.md

(VIDEO) Protest la Primăria Chișinău, împotriva lichidării distribuției cu amănuntul al presei! Care a fost reacția municipalității

24 Februarie 2020, 11:50 // Societate

Un protest a avut loc în dimineața de luni, în fața Primăriei Chișinău. Membrii Federației Sindicatelor din Republica Moldova și-au manifestat nemulțumirea față de lichidarea gheretelor „Moldpresa” care, potrivit lor, va afecta în primul rând dezvoltarea și menținerea sectorului de comerț a presei libere. Subiectul a fost abordat în cadrul ședinței operative.

  • Scrisoare către mass-media

În scrisoare adresată mass-mediei, se explică următoarele... „Călăuziți de  dorinţa şi năzuinţa de a îmbunătăţi nivelul de trai din ţara noastră şi a spori nivelul de protecţie al familiilor şi copiilor; militând pentru respectarea drepturilor şi intereselor de muncă şi social-economice ale acestora; urmare a protestelor din anul 2019 a fost aprobată Decizia CMC cu nr. 2/12 din 05 februarie 2019 privind excepția pentru distribuitorii de ziare; s-a făcut apel către autoritățile publice locale Primăria Municipiul Chișinău, Consiliul Municipal Chișinău, de a acţiona împreună” pentru:

  1. respectarea dreptului la un loc de muncă sigur, fără a împiedica activitatea agentului economic prin diverse acțiuni și acte adminsitrative.
  2. păstrarea celor 700 de salariați, de locuri de muncă cu achitarea tuturor contribuțiilor sociale și fiscale.
  3. alinierea la standardele Uniunii Europene şi Organizaţiei Internaţionale a Muncii care vizează promovarea şi combaterea discriminării, dezvoltarea și menținerea sectorului de comerț a presei libere, de a oferi exclusivitate pentru difuzorii de presă.
  4. De a respecta prevederile Regulamentului de desfășurare a activității de comerț, cu completările privind excepția pentru distribuția presei periodice, autoritățile vor studia starea de lucruri privind difuzarea presei periodice, vor studia cerințele înaintate de redacții, Asociația Presei Independente, Federația Sindicatelor din Comunicații și pînă la prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău va respecta Regulamentul așa cum s-a propus.
  5. Preturile de sector vor retrage Prescripțiile de evacuare a unităților de difuzare a presei periodice și va prelungi durata valabilității schemelor de amplasare.

Membrii Sindicatelor au mai cerut colaborare și dialog din partea municipalității.

Cristea Ecaterina, vânzătoare de presă: „Nu ne furaţi şi locul de muncă! Cunoaştem foarte bine activitatea mun.Chişinău, iar bifarea că aţi mai închis şi azi câteva chioşcuri nu vă face faţă, ci doar disgraţie! Ne trimiteţi să căutăm pâinea în afara ţării, cui mai lăsăm copiii, nici buneii nu mai sunt! Colaborare, nu intimidare”.

Cojocari Nadejda, vânzătoare de presă: Mai bine aţi crea locuri de muncă decât să veniţi ca nişte dictaturi! Obligaţia administraţiei locale este de a avea grijă de localnici, de a le crea condiţii de trai, muncă, odihnă, azi însă vedem contrariul! Vrem să muncim! Nu ne lipsiţi de locul de muncă!”

Zamrii Victoria, vânzătoare de presă: „Am venit în faţa Primăriei să cerem pâinea?! până când vom merge pe acest drum, dle.Cioban, dragă guvernare?!”

Morari Ala, vânzătoare de presă: „Vrem un oraş european, vrem să participăm la discuţii, nu ne îngrădiţi dreptul la replică, lăsaţi-ne şi veniţi să colaborăm, vrem să fim de ajutor, nu povara copiilor!”

Covali Eugenia, vânzătoare de presă: „Ţara, oraşul se declară european, iar acţiunile sunt dictatoriale, veniţi-ne în întâmpinare! Mergeţi cu noi într-un pas, vrem ţară, oraş, nu să stăm la taifas! Nu vrem promisiuni şi acţiuni abuzive, vrem dialog să fie mai bine!”

Radu Larisa, vânzătoare de presă: „Respectați și citiți legea, nu o călcați în picioare! Respectați Decizia de excepție pentru distribuția ziarelor, a opiniei, libera exprimare nu se îngrădește, ea se ocrotește de Legea Supremă!”

  • Reacția Primăriei Chișinău

Primarul capitalei nu a ieșit în fața protestatarilor, dar a abordat subiectul la ședința Primăriei.

În context, viceprimarul Victor Chironda a explicat că a avut loc o ședință extinsă cu angajați din cadrul Direcției comerț și ai Preturilor de sector prin care s-a dispus identificarea locațiilor din oraș pentru includerea în schema de reamplasare a gheretelor.

„Avem de modificat o serie de puncte în regulament, pentru ca ulterior să putem efectua controale rigide. Săptămâna curectă vom reveni cu un raport și paralel vom stabili unde amplasăm gheretele, astfel încât să nu afectăm infrastructura și aspectul capitalei. Gheretele trebuie să rămână la nivelul businessului mic și să fie administrate de tineri sau familii mici, dar nu să rămână o ramură care se vrea a fi extinsă. Sper că CMC va susține aplicarea noului regulament”, a conchis Victor Chironda.

La ședința Primăriei, s-a mai anunțat că angajaților „Moldpresa” li s-a propus locuri de muncă în calitate de lucrător social, dar unii ar fi refuzat postul. Totodată, celor care sunt la limita de pensionare li s-a vorbit despre un anumit ajutor material. Suma nu a fost specificată, menționându-se doar că oamenii au spus că-i prea mic.

„Invitați-i învă o dată. Să avem refuzul în scris. Cineva vrea să-și păstreze businessul și folosește acești oameni sau poate chiar și îi plătește să facă gălăgie. Nu va merge. ... Mereu am fost gata să ies în fața protestatarilor, dar de data aceasta am fost la ședința operativă”, a punctat Ion Ceban.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile