Logo Realitatea.md

(VIDEO) Protestele împotriva evacuării chioșcurilor „Moldpresa” continuă: „Jos mâna de pe presă!”

04 Martie 2020, 16:20 // Societate

Ieri un protest, azi încă unul! Se protestează împotriva evacuării chioșcurilor „Moldpresa”, cel mai mare distribuitor cu amănuntul al ziarelor și publicațiilor periodice din Republica Moldova. Încă un chioșc a fost evacuat după amiaza zilei de astăzi, 4 martie, amplasat la intersecția bd. Grigore Vieru cu str. Constantin Tănase din capitală.

Angajații Moldpresa Grup, în mare parte femei care activau în calitate de vânzătoare a ziarelor și revistelor, acum rămase fără un loc de muncă, au scandat la fața locului: „Vrem să muncim acasă”, „Jos mâna de pe presă”, „Luați mâna de pe chioșcurile de presă”, „Nu ne lipsiți de locurile de muncă” și altele de acest gen.

Chiar și așa, reponsabilii delegați de autoritățile municipale au evacuat chioșcul.

Amintim că, ieri, deși autoritățile locale nu au anunțat oficial un război anume cu unitățile de distribuție cu amănuntul al presei, dă de bănuit faptul că, deși în preajmă erau alte două chioșcuri, anume cel al „Moldpresa” a fost evacuat.

„Presa se lichidează, iar cafeaua și alte produse se înmulțesc”! Încă un chioșc Moldpresa, evacuat în pofida protestelor angajaților (VIDEO)

„Protestăm împotriva lichidării locurilor de muncă. Vrem să muncim acasă. Urmare a protestelor din 2019, a fost aprobată decizia Consiliului Municipal Chișinău, privind excepția pentru distribuitorii de ziare. Facem apel către autoritățile locale, Primăria mun. Chișinău, Consiliul Municipal Chișinău, de a acționa împreună oentru respectarea deciziei CMC privind excepția pentru distribuitorii de ziare, respectarea drepturilor la un loc de muncă sigur, fără a împiedica activitatea agentului economic prin diverse acțiuni și alte acte adiministrative, păstrarea celor 700 de salariați cu locuri de muncă cu achitarea tuturor contribuțiilor sociale și fiscale, alinierea la standardele Uniunii Europene și Organizației Internaționale a Muncii, care vizează promovarea și combaterea discriminării”, au dat citire unui demers, acum o zi, angajatele Moldpresa Grup.

„Atacurile asupra distribuției presei scrise continuă, iar ceilalți agenți economici ce comercializează produse alimentare, tutun, produse de chimie, flori, sunt de neatins. Presa se lichidează, iar cafeaua și alte produse se înmulțesc. Îndemnul nostru este ne unim eforturile, pentru că doar împreună vom izbuti”, au mai menționat protestatarele din fața chioșcului în cauză.

Anterior, conducerea „Moldpresa Grup” a susținut o conferință de presă în care a anunțat că autoritățile locale au declanșat un adevărat „război” cu gheretele de distribuție cu amănuntul al presei. Astfel, potrivit direcotrului Moldpresa, Viorel Filimon, „în sectorul Ciocana deja au evacuate abuziv, fiind deteriorate parțial, 10 chioșcuri de presă, curând urmând a fi evacuate toate gheretele din sectorul Râșcani”, fapt ce pune în pericol de lichidare distribuția presei scrise și altor publicații periodice, mai ales în Capitală.

Vedeți și: 

Pericol de lichidare a distribuției cu amănuntul al presei! Moldpresa Grup bate alarma (VIDEO)

Situație dramatică! În ultimii 5 ani, în Moldova și-au sistat activitatea redacțiile a peste 50 de ziare și reviste (VIDEO)

Primarul capitalei s-a sesizat despre pericolul de lichidare a distribuției cu amănuntul al presei, în contextul evacuării gheretelor „Moldpresa”

(VIDEO) Protest la Primăria Chișinău, împotriva lichidării distribuției cu amănuntul al presei! Care a fost reacția municipalității

(VIDEO) Alarmant! Reprezentanți ai ziarelor: „Fără de presă, o țară sălbăticește. Evacuarea chioșcurilor Moldpresa este o acțiune anticultură”

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.4579%
USD USD 17.4521 0.2130%
RUB RUB 0.2364 -0.1267%
RON RON 4.3476 0.4482%
UAH UAH 0.6167 0.0324%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile