Logo Realitatea.md

(VIDEO) Scandal la Ocnița! Un preot refuză să oficieze înmormântarea celor săraci, iar oamenii cheamă preoți din alte sate

07 Octombrie 2015, 21:07 // Societate

Scandal la o biserică din raionul Ocnița. Un preot refuză să oficieze înmormântări, dacă familia răposatului nu a plătit toate cotizaţiile către biserică, și nu oficiază botezuri, dacă părinții nu au cel puțin 15 cumetri. Oamenii nu se lasă însă intimidaţi şi cheamă preoţi din alte sate. Pe de altă parte, preasfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, susține că preotul cu pricina este onest, însă, dacă va primi plângeri din partea enoriașilor, va iniția o anchetă pe acest caz.

Părintelui Valeriu Ungureanu din satul Clocușna i s-a dus vestea în toată zona că, dacă nu ai bani, nu meriți să fii petrecut pe ultimul drum, așa că nu te îngroapă. Oamenii din sat ne-au dezvăluit că, pe lângă taxele piperate pentru botezuri şi prohoduri, preotul percepe și altele. Ar exista cazuri când ar fi cerut bani după spovedanie și pentru iertarea păcatelor.

Alexandra Schihten ne-a spus că nu mai merge la biserică, după ce acum zece zile și-a înmormântat propriul tată fără slujbă bisericească. Tatăl Alexandrei s-a stins din viață săptămâna trecută și imediat au început negocierile cu preotul din localitate pentru înmormântare. Despre bani nu s-a discutat, iar preotul a acceptat să oficieze slujba de pomenire. În ziua înmormântării, la căpătâiul răposatului s-au prezentat doar câțiva coriști de la biserică. Rudele l-au așteptat timp de câteva ore pe preot, însă acesta așa și nu a venit.

Nu se știe cum își alege preotul păcătoșii, însă, în cazul familiei Șveț, neînțelegerile s-au ținut lanț. Acum, rudele nu-și mai găsesc liniștea, deoarece și-au înmormântat răposatul fără slujbă bisericească.

”Am îngropat soțul, dar părintele nu a venit. A fost om muncitor, a lucrat, a avut șapte copii de crescut și la urmă...”, povestește Zinaida Șveț.

Preotul slujește la Clocușna de mai bine de 15 de ani. Oamenii spun că, în ultimul timp, părintele a început să divizeze oamenii în bogați și săraci și nu oficiază înmormântarea tuturor răposaților. Mai mult, el a mărit taxele pentru serviciile religioase cu mult peste putința enoriașilor. Dacă, în mod normal, pentru botez, cununie sau înmormântare, taxele nu ar trebui să depășească 200-500 de lei, preotul din localitate cere de la oameni sume de 2-3 ori mai mari. Și asta fără să le dea chitanță.

Așa se face că, de la un timp, biserica e tot mai goală, iar localnicii se duc în alte parohii, acolo unde găsesc preoți mai înțelegători, care nu percep tarife atât de mari pentru nunți, botezuri sau înmormântări.

Echipa de la Realitatea TV a încercat să vorbească cu preotul, însă ușa bisericii era încuiată. A mers în satul Hădărăuți acolo unde acesta și-a construit o casă, dar nimeni nu a deschis poarta. Socrii preotului au spus că Valeriu Ungureanu este plecat într-o deplasare peste hotare, iar acuzațiile care i se aduc sunt nefondate.
 
Întregul material îl vedeți mai jos:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.0000%
USD USD 17.5751 0.0000%
RUB RUB 0.2386 0.0000%
RON RON 4.3335 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile