Logo Realitatea.md

(VIDEO) Șeful statului comentează declarațiile omologului român: „... frații de peste Prut...”

16 Ianuarie 2020, 15:55 // Politica

„Noi stimăm partenerii noștri români, frații de peste Prut, pentru relații bune și vom continua relațiile bune cu statul vecin, care este partenerul strategic nr. 1, în aspectul comerțului biletaral”. Declarația a fost făcută de șeful statului, Igor Dodon, întrebat cum comentează declarația omologului său român cu privire la întreruperea cooperării României cu Republica Moldova și reluarea acesteia, doar dacă vor vedea „continuarea parcursului european”, adică inclusiv pași concreți în reforma justiției și combaterea corupției din țară.

Embed:

„Eu nu am citit că s-a spus întrerupere. Am citit că se așteaptă unele acțiuni pe domeniul de integrare europeană. Avem mai multe proiecte comune care trebuie să fie implementate și cred că relațiile între țările noastre trebuie să continue indiferent de cine se află la guvernare la Chișinău și la București. Cetățenii Republicii Moldova își doresc acest lucru”, a adăugat acesta.

Igor Dodon a mai amintit că, în acest an, în luna aprilie, vom împlini 10 ani de la semnarea acordului de cooperare strategică și a dat asigurări că Guvernul condus de Ion Chicu va face posibilul pentru continuarea acesteia.

„Domnul prim-ministru este destul de hotărât în ceea ce ține de implementarea în continuare a reformelor, pe linia parcursului european. Mai mult, sunt 20 acțiuni care nu au fost aprobate de Guvernele precedente. Ieri, am avut o discuție cu Ion Chicu și mi-a spus că vor fi aprobate în luna februarie”, a conchis șeful statului.

Amintim că președintele României, Klaus Iohannis, a declarat tranșant că România va relua cooperarea deplină cu Republica Moldova, când va constata că la nivel guvernamental vor avea loc acţiuni pentru continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiţia, administraţia şi combaterea corupţiei.

„Din păcate, aşa cum am mai spus, nu suntem deloc convinşi că actualul Guvern de la Chişinău îşi propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetăţenilor, proiectele cu impact la nivel local şi proiectele de interconectare strategică”, a punctat acesta.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile