Logo Realitatea.md

(VIDEO) Slusari, după noi audieri în Comisia de anchetă privind frauda bancară, spune că rulajul ar fi mai mare decât 1 miliard de dolari

22 August 2019, 10:46 // Actualitate

Anatol Arapu - ministrul Finanțelor în funcție de la 14 august 2013 până la 20 ianuarie 2016, în trei Guverne consecutive: Guvernul Leancă, Guvernul Gaburici și Guvernul Streleț - a fost audiat în Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară. În același timp, Natalia Politova-Cangași, fosta președintă a Comitetului de conducere al Victoriabank, nu a dat curs invitației.

În urma noii audieri, Alexandru Slusari, președintele acestei Comisii, a dat de înțeles că frauda bancară nu se rezumă la dispariția unui miliard de dolari, ci ar fi vorba despre o sumă mult mai mare. În context, s-a făcut o solicitare de informație de la BNM cu referire la câți bani au intrat și ieșit din cele trei bănci: BEM, Banca Socială și Unibank.

În imagine: Anatol Arapu

„Este o informație importantă. Înțelegem din ce în ce mai mult cum au avut loc cele mai grave crime. Ieri, a fost audiat fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu. Dânsul a preluat funcția în august 2013, când a fost deposedat statul de pachetul de control. El a spus că a fost împotrivă și că era clar cine stă în spate. Tot el spune că a sesizat BNM despre neregulile de la cele trei bănci, dar BNM nu a introdus administrare specială. De ce nu a fost introdusă administrarea specială până la oferirea garanțiilor de stat..., când era deja clar că se merge spre faliment”, a declarat Alexandru Slusari.

Cât ține despre Natalia Politova-Cangași, deputatul a lansat o invitație repetată prin intermediul presei: „Miercuri, 28 august, o invităm pe doamnă repetat. Să ne dea din mână. Vrem să o întrebăm despre tranzacțiilor cu acțiunile BEM între 2011 și 2013”.

Alexandru Slusari încă nu a confirmat cu exactitate dacă va mai fi audiat ex-premierul Vlad Filat. El a precizat că, în scurt timp, vor fi trimise procurorilor stenogramele în urma audierilor a peste 20 de persoane.

Comisia de anchetă în cauză va activa până-n octombrie. Urmează și un raport.

Amintim că cele trei bănci, între 2007-2014, au acordat credite neperformante cu imposibilitatea de rambursare a dobânzii/împrumutului unor companii care au scos acești bani din țară. Astfel, sistemul bancar a ajuns cu o gaură de 1 miliard de dolari.

Abia în 2014, BNM a instituit administrarea specială asupra băncilor vizate. Până acum, se cunoaște oficial că Ilan Șor ar fi acționat în prim plan, restul figuranților se stabilesc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.0890 -0.2117%
USD USD 17.6890 0.2232%
RUB RUB 0.2781 -0.1795%
RON RON 3.9937 -0.2971%
UAH UAH 0.7229 0.1108%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile