Logo Realitatea.md

(VIDEO) Slusari, după noi audieri în Comisia de anchetă privind frauda bancară, spune că rulajul ar fi mai mare decât 1 miliard de dolari

22 August 2019, 10:46 // Actualitate

Anatol Arapu - ministrul Finanțelor în funcție de la 14 august 2013 până la 20 ianuarie 2016, în trei Guverne consecutive: Guvernul Leancă, Guvernul Gaburici și Guvernul Streleț - a fost audiat în Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară. În același timp, Natalia Politova-Cangași, fosta președintă a Comitetului de conducere al Victoriabank, nu a dat curs invitației.

În urma noii audieri, Alexandru Slusari, președintele acestei Comisii, a dat de înțeles că frauda bancară nu se rezumă la dispariția unui miliard de dolari, ci ar fi vorba despre o sumă mult mai mare. În context, s-a făcut o solicitare de informație de la BNM cu referire la câți bani au intrat și ieșit din cele trei bănci: BEM, Banca Socială și Unibank.

În imagine: Anatol Arapu

„Este o informație importantă. Înțelegem din ce în ce mai mult cum au avut loc cele mai grave crime. Ieri, a fost audiat fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu. Dânsul a preluat funcția în august 2013, când a fost deposedat statul de pachetul de control. El a spus că a fost împotrivă și că era clar cine stă în spate. Tot el spune că a sesizat BNM despre neregulile de la cele trei bănci, dar BNM nu a introdus administrare specială. De ce nu a fost introdusă administrarea specială până la oferirea garanțiilor de stat..., când era deja clar că se merge spre faliment”, a declarat Alexandru Slusari.

Cât ține despre Natalia Politova-Cangași, deputatul a lansat o invitație repetată prin intermediul presei: „Miercuri, 28 august, o invităm pe doamnă repetat. Să ne dea din mână. Vrem să o întrebăm despre tranzacțiilor cu acțiunile BEM între 2011 și 2013”.

Alexandru Slusari încă nu a confirmat cu exactitate dacă va mai fi audiat ex-premierul Vlad Filat. El a precizat că, în scurt timp, vor fi trimise procurorilor stenogramele în urma audierilor a peste 20 de persoane.

Comisia de anchetă în cauză va activa până-n octombrie. Urmează și un raport.

Amintim că cele trei bănci, între 2007-2014, au acordat credite neperformante cu imposibilitatea de rambursare a dobânzii/împrumutului unor companii care au scos acești bani din țară. Astfel, sistemul bancar a ajuns cu o gaură de 1 miliard de dolari.

Abia în 2014, BNM a instituit administrarea specială asupra băncilor vizate. Până acum, se cunoaște oficial că Ilan Șor ar fi acționat în prim plan, restul figuranților se stabilesc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3688 0.0935%
USD USD 17.3517 -0.3595%
RUB RUB 0.2723 0.0735%
RON RON 4.0700 0.0123%
UAH UAH 0.6937 -1.2667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile